Despre mine | Gatitul e libertate!

Despre mine

       Mult timp mi-a luat sa ma hotarasc sa creez aceasta pagina. De ce? Pentru ca m-am gandit la inceput sa las doar nebuniile mele culinare sa vorbeasca 🙂 Acum, la cererea publicului (mai mult sau mai putin larg) o sa va povestesc despre mine.

       Ma numesc Irina Bucsa, m-am nascut in 1983 in Brasov si prima data cand am gatit eram in 1989. Cartele, ratii, vremuri grele… Abia invatasem sa scriu! Am mancat o prajitura buna, nu mai stiu la cine, si mi s-a aprins pe loc o idee! Ce ar fi daca le-as face o surpriza parintilor si i-as astepta cu prajitura facuta? Am cerut reteta, am mers acasa si, cu uniforma pe mine (eram in clasa intai 😛 ), am inceput prima mea aventura culinara!

      Am folosit 7 oua (saraca mama, i-am distrus mare parte din ratia lunara…), pe care m-am chinuit sa le separ albus de galbenus. Nici nu stiu cum am reusit! Faina si cacao am imprastiat prin toata bucataria, ca doar cine stia ca le poti sufla asa usor! Am murdarit mai toate canile, pentru ca mi-a venit mie ideea mareata sa imi pregatesc mai intai toate ingredientele… asa ca am avut vreo 3 cani cu faina, altele cu zahar, ulei si ce mai trebuia 😀 Daca nu mi-au zis oamenii mari ca se foloseste o singura cana, eu ce vina aveam? Aluatul era de fapt un fel de pandispan in 2 culori – ei bine, la mine ambele compozitii au iesit cu cocoloase 🙂 Le-am pus in tava si… atat! Pentru ca nu stiam sa aprind focul!!! Am lasat bucataria devastata, si mandra fiind de isprava mea am mers la somnul zilnic de pranz.

      Mama a avut un soc atunci cand a ajuns acasa si a vazut bucataria…am fost la un pas de a-mi incheia cariera culinara :). Norocul meu a fost ca s-a calmat repede, a inteles ca vroiam sa ii fac o surpriza si m-a ajutat sa termin prajitura (a mai „omorat” din cocoloase, a aprins cuptorul – mare minune pt mine – a batut spuma albusurile ce trebuiau puse peste prajitura…). Finalul insa nu a fost prea fericit … prajitura a iesit ca o scandurica, pentru ca in reteta nu scria ca trebuie pus praf de copt 😀 Plansete, dezamagire … salvarea a venit de la unchiul meu care a mancat o farfurie plina, ca sa ma convinga ca a iesit foarte buna. M-am linistit, am promis sa nu mai fac surprize din astea fara sa ma consult cu mama si m-am intors la postul de mini-ajutor de bucatar pana am ajuns in facultate 🙂

      Adevarata mea aventura culinara a inceput cand m-am maritat, acu’ vreo 7 ani. De ce spun asta? Pentru ca de atunci am devenit sefa bucatariei mele, am putut incerca orice si oricum, iar sotul meu s-a dovedit a fi un destoinic degustator 😀 Uneori gatim impreuna, insa in general imi place sa gatesc singura, ca sa pot sa il surprind cu ispravile mele. Pana la urma gatitul este un mod extraordinar prin care iti poti arata dragostea si aprecierea pentru cei dragi.

      Un moment in care a trebuit sa gatesc in echipa a fost in vara lui 2011 cand am participat la Academia lui Horia, unde am gatit impreuna cu Toni (puteti viziona emisiunea aici). Zile intregi am retrait acele probe, moment cu moment, spunandu-mi unde si ce as fi putut face mai bine daca as fi avut mai putine emotii si mai multa atentie. Viata ne da insa destul de rar a doua sansa, asa ca am ramas cu o experienta deosebita chiar daca a fost scurta si rezultatul final nu a fost ce imi doream.

Irina si Toni la Academia lui Horia

       De curand am trecut de la viata la blocul din mijlocul orasului, la casa din mijlocul naturii, pentru ca mi-am dorit enorm sa am gradina mea, cu flori, fructe si legume. Am inceput asadar si experimente in gradina, pentru ca cele mai bune preparate le obtii din ingrediente proaspete, organice, de calitate, si de unde poti obtine asa ceva mai bine decat din propria gradina? In viitor o sa va povestesc si voua despre aventurile mele de gradinar incepator 😛

       Pentru mine gatitul inseama relaxare, provocare, imi antreneaza concentrarea si atentia la detalii, inseamna arome, texturi si libertatea de a le combina. In bucatarie poti face orice nebunie, si daca nu iese bine exista intotdeauna o data viitoare.
Blogul mi l-am facut pentru ca este un mod de a aduce o farama de bine in lume. Sunt o idealista si cred ca impreuna cu toti ceilalti bloggeri culinari putem trezi, daca nu pasiunea gatitului, macar pe cea a gustului in cei ce ne citesc.

      Deocamdata nu am facut nici un curs de gatit- tot ce vedeti pe aici este inspirat din multimea de carti de bucate pe care le-am adunat, din emisiunile pe care le vizionez, din ce mananc prin restaurante si din ce se gaseste in vastul univers culinar online. De multe alte ori pornesc de la un eveniment special sau de la niste ingrediente si nu pot sa adorm pana nu stabilesc in minte toate detaliile viitoarei retete. Mi s-a intamplat inclusiv sa inventez retete in somn 😀

      Sper sa va placa in lumea mea culinara si sa va inspirati din cand in cand din ea!

IriA si experimentele culinare

IriA si experimentele culinare

Comentarii (25)

Buna IriA,esti superba.Spor in toate!

Multumesc frumos! 🙂

Buna Irina!
Am incercat tarta cu mere. A iesit superb! Multumesc pentru ca pui retete pentru asa minunatii pe site.
Foarte bun site-ul! Keep going!

Multumesc si eu Cristina!
Ma straduiesc sa va dau toate informatiile la retete, dar daca ai vreodata intrebari te rog sa imi scrii. Spor la gatit!

Buna!
Am dat de blogul tau cautand o reteta de ardei copt cu branza.
Ma bucur mult ca te-am cunoscut prin intermediul televizorului.Si mie imi place sa gatesc si sa incerc lucruri noi.In general combin,inventez .
Te felicit pentru tot!

Servus Irina, multumesc si bine ai venit pe aici!
Te mai astept si alta data, cu idei, intrebari si povestiri despre ce mai gatesti.

Cel mai reusit site culinar! Felicitari Irina, keep doing what you love, ’cause you’re doing great!!!! :-*

Mersi mult Oana! Stiu ca se poate mult mai bine, dar fac tot ce pot pentru ca in timpul meu liber sa va provoc si pe voi la gatit 🙂

Buna Irina,ma bucur tare mult ca te-am gasit,ai niste retete interesante si nu foarte costisitoare si complicate.Esti o scumpa,succes in bucatarie si te asteptam cu sfaturi si retete noi.Ma bucur ca exista persoane ca tine,simple si dispuse sa ne invete si pe noi cei de rand.

Multumesc mult Dina! Imi doresc foarte mult sa vad mai multi oameni gatind sau macar stiind bine ce mananca. Eu va promit ca o sa imi rezerv mereu o parte din timpul meu liber ca sa va scriu aici ce am mai gatit si sper ca o sa imi povestiti si voi ce experimente ati mai facut prin bucatarie. Asa o sa invatam cu totii mereu ceva nou!

Despre experientele de la Masterchef nu ne spui nimic? 😀

O sa imi pun un pic gandurile in ordine si o sa va povestesc cate ceva 🙂

Stiti, uneori, unii oameni castiga chiar si atunci cand pierd. Pentru cei multi dumneavoastra ati fost castigatoarea (fara a-i lua din meritele Jesicai). Deci, eu cred ca nu ati gresit in finala…ati ramas dumneavoastra .. de admirat si apreciat….
Intr-o alta ordine de idei…mi-a placut tare mult … prezentarea.

Multumesc mult pentru vizita pe blog si apreciere!

Eu..multumesc! Blogul este…foarte interesant…deosebit as putea spune. Aprecierile sunt doar o reactie fireasca .. sunt ale dumneavoastra, le meritati…

Buna Irina.
Ma bucur ca ai un site culinar si ca te-am descoperit. Retetele tael sunt extraordinare si abia astept sa le incerc.
Succes in tot ceea ce faci.

Bine ai venit aici Cornelia si multumesc!

Salut Irina,
Sunt o fana inraita Masterchef si asta e doar din cauza unor oameni ca tine. Nu pot sa iti redau dezamagirea pe care am simtit-o cand am aflat rezultatele.Si am tinut mult sa iti scriu aceste cuvinte, sa fiu parca eu linistita fata de mine 🙂 Esti talentata rau de tot si o persoana calda ca painea mamei din cuptor( asa te-am simtit eu)
Iti doresc mult succes si realizari cat mai frumoase!

Bine ai venit aici Irina! Si iti multumesc pentru increderea pe care mi-ai acordat-o in timpul concursului!
Pana la urma adevarul este ca in finala am gresit si am pierdut puncte pe mana mea, atat la propriu cat si la figurat 🙂 Dar asta nu inseamna ca nu o sa mai gatesc. Voi gati mereu cu aceeasi placere si daca pot sa va inspir macar putin e perfect!

Eu stiu un lucru ,ca ai fost cea mai tare. 🙂 Ma bucur ca o sa continui sa gatesti ca sa ne inspiri si pe noi si iti multumim pentru asta.
Multa bafta si spor la munca!

acum ai mai trait inaca o experienta culinara. felicitari pt tot ce ai realizat!

Am trait acum o experienta completa, in care am impletit gatitul cu niste trairi intense si unice! Multumesc pentru apreciere!

Fetița mea adoră muntele, deci pe viitor as fi onorata sa gust din preparate tale in propriul tau restaurant! Multă bafta!

Buna Irina, sunt incantata ca am dat de blogul tau! Mi’a plăcut reteta muschiulet umplutut am sa’l încerc chiar azi ! E foarte important ca nu ai renunțat după emisiune si uite ai reușit sa faci un site pentru multe gospodine ce rămân in pana de idei! Ce gătesc azi?!! Bucătăria este o creativitate, un loc in care se pot inventa delicii culinare chiar si cu ceea ce avem in frigider , importanta e imaginatia si sa ne placa….!

Servus Anna,
Bine ai venit pe aici si multumesc pentru cuvintele frumoase! Bucataria este universul in care eu ma simt cel mai bine si nu o sa renunt niciodata la ea 🙂
Sper ca toate retetele pe care le vei incerca de aici sa fie pe placul tau iar daca ai vreodata intrebari promit sa te lamuresc cat pot eu de bine.
Spor la gatit!

Posteaza un comentariu