Baigli - cozonaci cu multa umplutura | Gatitul e libertate!

Baigli – cozonacei bogati in umplutura

Eu si sotul meu suntem fani ai cozonacilor cu muuulta umplutura… asa ca de cand am incercat prima oara o reteta de baigli, ne-am indragostit de ei. Evident ca am mai modificat eu pe ici-colo reteta, si va invit sa o incercati si sa o reinventati.

Ingrediente aluat (de aici ies 4 bucati):
500 g faina
150 g unt
150 ml lapte cald (aici e cu plus-minus, in functie de faina)
2 galbenusuri+2 pentru uns
2 lingurite drojdie uscata
50 g zahar
coaja rasa de portocala
un pic de sare

Ingrediente umplutura mac (pentru 2 bucati):
250 g mac
2 linguri gris
200 g zahar
120 ml lapte
albus de la 2 oua
coaja de portocala din dulceata taiata marunt
esenta de vanilie

Ingrediente umplutura nuca (tot pt 2 bucati)
250 g nuca
200 g zahar
100 ml lapte
albus de la 2 oua
esenta de rom

baigli - ingrediente

Pentru aluat punem faina, drojdia uscata si zaharul, le ametim un pic, apoi punem galbenusurile, coaja rasa de portocala si untul moale.

baigli - inceput framantare

Le amestecam bine, apoi incepem sa adaugam laptele cald, pana iese un aluat omogen. Am framantat apoi vreo 10 minute, sa fiu sigura ca s-au amestecat bine toate ingredientele. Am lasat apoi la crescut cam o ora.

baigli - aluat

Cat timp aluatul a crescut, am macinat macul la robot, la fel si nuca. Apoi am pus pe foc pentru ambele umpluturi laptele cu zahar. Cand zaharul s-a dizolvat, am adaugat macul si nuca. Peste mac am pus si grisul si coaja de portocala si am lasat putin la fiert, amestecand mereu.

baigli - mac

Asta e nuca, abia adaugata (trebuie sa se mai ingroase un pic pe foc, si apoi la racit):

baigli - nuca

Dupa ce am oprit focul am adaugat vanilia si esenta de rom si le-am lasat sa se raceasca bine. Dupa ce s-au racit am adaugat si albusul de ou batut bine.

baigli - mac si albus

Odata aluatul crescut, am inceput sa iau parti din el si sa le intind cat mai subtire. Se intind pe faina, nu in ulei cum se face cu cozonacii normali!

baigli - intindem aluatul

Pentru ca am vrut sa fac un trandafir, am mai intins o bucata mai mica de aluat, un cerc cu diametrul de aproximativ 20 de cm, pe care am pus-o intr-o tava , pe hartie de copt. Apoi am intins macul pe foaia mare, am taiat-o in patrate/dreptunghiuri si am inceput sa asamblez trandafirul: pui in centru un patratel rasucit, apoi il tot invelesti de jur imprejur cu celelalte bucati. Rezultatul e cam asa:

baigli - trandafir inainte de copt

Pentru ca la copt se umfla si se poate desface eu l-am imprejmuit cu folie de aluminiu – asa se umfla doar in sus, parca inflorind. Langa el am mai pus si un cozonacel-baigli, facut standard, adica rasucit cu grija.

baigli - in tava

Cel cu nuca a ajuns intr-o tava de cozonac, pentru ca daca il puneam intr-o tava intinsa se intindea in laterale, iar mie imi place sa se umfle 🙂

baigli -  cu nuca in tava de cozonac

Am uns toate minunatiile cu galbenus de ou si dupa ce le-am mai lasat un pic la caldura le-am bagat la cuptor, la 180 de grade, pentru 30-40 de minute (se incearca cu o scobitoare).
Pozele finale, cu tot cu sectiuni:

baigli - prezentare

baigli - sectiuni

Sunt foarte buni si aromati – nu va zgarciti la arome si mai ales la portocala, le da ceva aparte.

Comentarii (9)

As fii dorit mai multe poze la ansamblare,un pic mai detaliat.Ca sa pot invata si eu minunea asta pe care ai facut-o tu.Felicitari

Buna Amalia,
Cred ca o sa fac din nou baigli saptamana viitoare, si o sa pozez pas cu pas asamblarea trandafirului. Sper sa nu fie prea tarziu pentru tine 🙂

Draga Ancutza

nu e de origine nemteasca. Ceea ce se gaseste pe aici sub numele de Bagel a devenit renumit in America (New York), insa provine din bucataria evreiasca. Este ca un colac din aluat de paine – eu de obicei il servesc cu dulceata la micul dejun. Uite un link in egleza:
http://www.cdkitchen.com/recipes/recs/270/Authentic_New_YorkStyle_Homemade_Bagels48232.shtml

sau

http://www.sophisticatedgourmet.com/2009/10/new-york-style-bagel-recipe/

Prajitua cu mac o s-o incerc in curand yammi!

Unii oamenii chiar au talente culinare:) Felicitari pt prezentare, trandafirul m-a cucerit!:)

Multumesc mult Andreea! 🙂

Hmmm foarte interesant, una dintre prajiturile mele preferate este cea cu mac 🙂
insa din cate am stiu eu pana acum bagelul era putin altfel…

Ce e ala “bagel”? E de origine nemteasca? Chestiile astea facute de mine se intalnesc si la unguri, si la banateni… si la Metro 😛

PS: trandafirul e adaptare proprie si personala 😀

Trandafirul este foarte reusit si inca o dovada a rabdarii tale 🙂 pt care te admir – eu cred ca as fi aruncat oalele de toti peretii pana acum LOOOL

Posteaza un comentariu