Cheesecake la pahar | Gatitul e libertate!

Cheesecake la pahar

cheesecake la pahar - cu piersici caramelizateIstoria acestui desert merge mult in timp, primele versiuni existand de mii de ani. O istorie draguta gasiti aici.
Eu va pot spune ca am incercat pana acum diverse versiuni de cheesecake – varianta coapta, varianta necoapta, facuta cu gelatina ca sa stea in forma de tort, si varianta rapida, la pahar. Fiecare este grozava in felul ei, aromele diverselor toppinguri schimba total povestea, iar toate aceste posibilitati ma fac sa iubesc acest desert.
Pe timp de vara prefer sa imi petrec timpul pe afara si incerc sa stau mai putin in bucatarie. Dar asta nu inseamna ca renunt la un rasfat dulce – incerc sa gatesc lucruri mai simple, evitand pe cat se poate cuptorul.
Va recomand sa tineti aproape aceasta reteta si in celelalte anotimpuri. Oricand se anunta musafiri aveti doua optiuni: sa cumparati niste dulciuri de la magazinul din colt sau sa faceti repejor un cheesecake la pahar! Ce credeti ca o sa le placa mai mult? 🙂

Portii: 6

Timp preparare: 30 minute

Timp racire: nu este neaparat necesar, dar jumatate de ora la frigider ii vor face bine

Ingrediente

  • 200 g biscuiti digestivi
  • 50 g unt
  • 300 g crema de branza
  • 300 ml smantana pentru frisca (ghici ce voi scrie aici 😛 … da, ati ghicit… smantana naturala, evitati mizeriile alea vegetale 😉 )
  • 150 g zahar, preferabil pudra
  • o lamaie
  • 50 g nuca (optional)
  • o pastaie de vanilie sau o lingurita extract de vanilie (optional)
  • Idei de topping:
  • Caramel
  • 100 g zahar
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri cognac
  • Fructe de padure
  • 200 g fructe proaspete sau congelate (mure, afine, zmeura,…)
  • 50-70 g zahar
  • o lingurita rasa amidon
  • Piersici caramelizate
  • 3 piersici mai tari
  • 50 g zahar
  • o lingura zeama de lamaie
  • 2 linguri cognac
  • cateva frunze de menta (optional)

    cheesecake la pahar - ingrediente

  • Macinam biscuitii impreuna cu nucile. Topim untul si il turnam peste biscuiti. Nu trebuie sa obtinem o “bila de aluat” ci doar sa legam un pic biscuitii.
  • cheesecake la pahar -biscuiti macinati cu unt si nuca

  • Impartim biscuitii in pahare.
  • Batem frisca impreuna cu 50 g zahar.
  • Crema de branza o batem cu restul de zahar, coaja rasa de lamaie, zeama de lamaie (puneti mai intai zeama la de jumatate de lamaie si daca va place un gust mai intens mai adaugati) si semintele din pastaia de vanilie. Incorporam frisca, amestecand usurel, de jos in sus.
  • Ca sa nu murdarim paharele punem compozitia intr-un pos sau chiar intr-o punga careia ii taiem un colt si o impartim peste biscuiti.
  • cheesecake la pahar - turnam crema de branza

  • Deasupra punem ce ne pofteste inimioara (caramel cu fistic, jeleu de portocale, fructe proaspete, dulceata, fructe caramelizate si stropite cu cognac, ciocolata, …). Eu va arat doua pahare diferite, unul cu mure si caramel…
  • cheesecake la pahar -cu mure si caramel

    cheesecake la pahar -mmm

  • si unul cu piersici caramelizate si stropite cu cognac:
  • cheesecake la pahar - cu piersici caramelizate si menta

  • Cum se face caramelul: punem zaharul intr-o craticioara sa se caramelizeze. Dupa ce s-a topit il luam de pe foc si adaugam smantana dulce nebatuta. Adaugam cognacul, punem la loc pe foc mic si tot amestecam pana cand obtinem o compozitie matasoasa, fara cocoloase. Gata!
  • Cum se face toppingul de fructe de padure: aruncam fructele intr-o tigaie impreuna cu zaharul si le lasam sa se imprieteneasca la foc mic. Dupa vreo 5 minute de bolborosit dizolvam o lingurita de amidon intr-o lingura de apa si turnam peste fructe. Amestecam in timp ce totul mai fierbe cam un minut.
  • Cum se fac piersicile caramelizate: taiem piersicile felii grosute cam de un deget. Punem zaharul intr-o tigaie sa se topeasca. Adaugam piersicile si le stropim cu zeama de lamaie si cognac. Le lasam intre 3 si 5 minute in tigaie, intorcandu-le si invelindu-le in siropul format. La final merg foarte bine adaugate niste fasiute de menta.

Comentarii (2)

De facut !obligatoriuuuuuuu…

Stii ca-l voi prepara, da? 🙂 Multumesc pentru idee! Te pup! 🙂

Posteaza un comentariu