Esh-El-Saraya - prajitura de inspiratie arabeasca | Gatitul e libertate!

Esh El Saraya – praji arabeasca transformata

praji arabeasca - portie cu sirop de artarAm fost prin toamna la un atelier de dulciuri arabesti. Am facut acolo 3 prajituri iar aceasta mi-a placut cel mai mult. Se face foarte usor si este aromata si buuunaaaa 😀 Reteta originala era cu felii de paine alba, mie nu mi-a placut cum se simtea coaja si aroma de paine, asa ca am facut un blat simplu. In plus am mai adus migi modificari/adaugiri, doar stiti ca gatesc cum imi place mie, nu chiar dupa retete 😉 Voi puteti incerca ambele variante si apoi va astept sa imi spuneti care e cea castigatoare 🙂

Portii: 10-12

Timp pregatire: 30 minute

Timp coacere blat: 15 minute

Ingrediente

  • pentru blat
  • 2 oua
  • 4 linguri cu varf faina
  • o lingura ulei
  • o lingura smantana
  • jumatate lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • pentru crema
  • 300 ml lapte condensat
  • 200 g unt
  • 750 ml lapte
  • 2-3 linguri amidon (in functie de cat de cremoasa sau ca o budinca va doriti crema – eu am incercat in ambele feluri si mi-a placut, deosebirea e ca daca puneti mai mult amidon se taie mai frumos)
  • 2 linguri gris
  • 100-150 g amestec de nuci/alune/fistic/migdale
  • 2-3 banane
  • optional – jumatate lingurita pudra de vanilie
  • pentru sirop:
  • 250 g zahar
  • 125 ml apa
  • 2 linguri zeama lamaie
  • o lingura apa de trandafiri/flori de portocal

    praji arabeasca - ingrediente

  • Daca folositi paine, taiati jos coaja, apoi asezati-o in tava astfel incat sa nu ramana locuri libere. Eu am incercat si versiunea cu paine, am facut si blat si prefer a doua metoda, chiar daca e un pic mai mult de munca.
  • Separam albusurile de galbenusuri, le punem un praf de sare si la batem spuma. Adaugam galbenusurile unul cate unul, uleiul, smantana. Faina se adauga impreuna cu praful de copt si se amesteca doar cat sa se incorporeze. Punem compozitia intr-o tava tapetata cu hartie si dam la cuptorul incalzit la 190 de grade pentru 15-20 minute.
  • praji arabeasca - blat inainte de copt

  • Cat timp se coace aluatul pregatim siropul – se pun la fiert apa cu zaharul si se amesteca pana se dizolva zaharul. Atunci cand fierbe, adaugam zeama de lamaie si lasam la foc mic 5 minute. Oprim focul si adaugam o lingura de apa de flori de portocal sau apa de trandafiri. Lasam sa se racoreasca un pic, apoi turnam din belsug peste blat/paine.
  • praji arabeasca - insiropam blatul

  • Intr-o oala se pun grisul, amidonul, vanilia si laptele rece. Se amesteca bine.
  • praji arabeasca - lapte, gris, amidon

  • Se pune oala pe foc mediu si se amesteca incontinuu pana cand a fiert 3-4 minute. Intotdeauna cand lucrati cu amidon trebuie sa il dizolvati in lichide reci si apoi sa il fierbeti cateva minute pentru a nu va aduce dureri de stomac.
  • Intr-o oala separata se topeste untul, se adauga laptele condensat si se tin pe foc aproximativ 5 minute.
  • praji arabeasca - unt cu lapte condensat

  • Se curata bananele, se taie rondele si se aseaza peste blatul insiropat.In reteta originala nu erau banane, insa eu am mancat o prajitura libaneza asemanatoare care avea si banane si m-am hotarat sa adaug si aici.
  • praji arabeasca - banane

  • Untul si laptele condensat se adauga in oala cu laptele, grisul si amidonul si se amesteca bine. Se toarna peste blat in strat uniform.
  • Taiem cu un cutit fisticul si restul de nuci/alune.
  • praji arabeasca - amestec de nuci

  • Le presaram peste crema si lasam la racit.
  • praji arabeasca - se pune la rece

  • Dupa ce s-a racit prajitura o punem la frigider pentru minim o ora. Apoi o feliem si o mancam impreuna cu familia si prietenii. Daca vreti puteti sa ii adaugati deasupra putin sirop de artar in momentul servirii (asta este inca o adaugire a mea :P).
  • praji arabeasca - portie

  • Noua ne-a placut foarte mult aceasta prajitura si intotdeauna s-a mancat absolut tot din farfurii, ba chiar s-a cerut si supliment. Sunt sigura ca o sa va placa si mai ales cred ca oricine o poate face urmand pasii descrisi mai sus.
  • praji arabeasca - de aproape

Comentarii (8)

Are ceva daca in loc de lapte condensat folosesc lapte normal??

Laptele condensat este mai dulce si cumva mai cremos decat laptele normal, deci rezultatul nu va fi la fel. Daca nu gasesti lapte condensat (eu am gasit intotdeauna la Lidl) poti sa ti-l prepari acasa dupa ce cauti o reteta de incredere pe net.

Buna!
Eu am o problema!!Ce dimensiuni are tava??

Buna Gabriela!
Tava mea are 20 cm latime pe 31 cm lungime. Daca mai ai alte intrebari le astept.

multumesc de reteta IriA. o sa incerc s-o prepar si eu sa ii fac o surpriza iubitei mele si voi reveni cu amanunte.Sper s-o reusesc 😀

Cu placere!
Citeste cu atentie reteta inainte sa te apuci de ea si spune-mi daca ai ceva nelamuriri.
Spor la gatit – sigur va iesi o surpriza placuta 😉

chiar ca suna yummy si adaugirile sunt foarte faine. Insa…. fara amidon nu se poate?

Bine ai venit pe aici Adriana!
Amidonul este folosit in reteta asta pentru a lega lichidele si a forma o crema de genul budincii. De fapt budinca din comert este tot amidon, plus niste arome. Din cate stiu eu inainte de amidon se folosea pentru acelasi scop faina. Daca vrei sa o folosesti vei avea nevoie de o cantitate mai mare (nu stiu exact cata, probabil cantitate dubla) si trebuie sa tii cont ca ea afecteaza usor gustul preparatului. Probabil mai potrivita in locul fainei de grau ar fi cea de orez.
Poti opta si pentru folosirea gelatinei sau a inlocuitorului ei mai sanatos – agar-agar-ul. In acest caz insa textura nu va mai fi la fel de cremoasa ci va trece inspre “zona diplomatului”.
Sper ca te-am lamurit macar un pic… Daca mai ai intrebari ma gasesti tot aici 🙂

Posteaza un comentariu