Papanasi prajiti | Gatitul e libertate!

Papanasi

Cate bordeie, atatea obicee – zicala asta se potriveste si cu papanasii. Ii gasesti pe toate drumurile, dar sunt mereu diferiti – cu unii poti sparge geamuri de tari ce sunt, iar altii ti se topesc in gura si te fac sa mai vrei o portie.

Reteta mea a fost obtinuta dupa multe incercari, mai mult sau mai putin reusite. Am repetat-o de cateva ori si mereu am avut maaare succes.  Incercati-o, va provoc la duelul papanasilor!

Ingrediente papanasi :
250 g branza de vaci
25 g zahar
1 ou (separat galbenusul de albus)
1/2  lingurita bicarbonat, stins cu zeama de lamaie
90 g faina
un praf de sare
coaja de lamaie, eventual portocala
vanilie
ulei pentru prajit – cam jumatate de litru, dar depinde de tigaia in care prajiti (uleiul trebuie sa treaca de jumatatea papanasilor)

Pentru ornat mai folosim:
dulceata (de afine, visine,…)
smantana
eventual caramel

Ingredientele de mai sus sunt pentru 2 portii de papanasi (4 papanasi si 4 bilute). In functie de cate portii vreti sa faceti, dublati, triplati… cantitatile.

papanasi - ingrediente

Preparare:

Branza+sare+zahar+mirodenii+galbenusuri  – se amesteca foarte bine (eu le amestec cu mana – asa simt cel mai bine eventualele cocoloase de branza de vaci).

papanasi - branza cu oua si zahar

Punem bicarbonatul, picuram zeama de lamaie peste el si amestecam bine din nou, sa nu ramana bicarbonatul intr-un singur loc.

Batem albusurile spuma si apoi le incorporam cu o lingura, amestecand de jos in sus.

Adaugam faina si amestecam bine cu mana. In functie de cat de umeda este branza de vaci si de dimensiunea oualelor, cantitatea de faina se poate modifica in sus sau in jos – important este sa stiti ca nu e ceva fix.

Intindem faina pe masa de lucru, luam bile cu o lingura si apoi le formam cu mainile date cu faina. Nu uitati de gaura si de bilutele de deasupra. Atentie! Daca papanasii sunt prea mari se poate sa nu se coaca la mijloc. Ei oricum o sa creasca la prajit, deci nu exagerati cu dimensiunea lor 🙂

papanasi - modelaj

Recomand inceperea prajirii numai dupa ce s-au format toti papanasii, altfel exista riscul sa ii ardem. Totodata, daca vreti sa ornati farfuriile e bine sa faceti acest lucru la inceput, ca sa nu se raceasca papanasii pana ii servim. Eu cam asa imi pregatesc farfuriile, cu cacao si zahar pudra :

papanasi - pregatire farfurie

Se pune ulei in tigaie (cam jumatate de litru, adica sa treaca de jumatatea papanasilor). Se incinge si se incearca cu o bucatica mica de aluat (cand ea se ridica si se vede ca se prajeste, se adauga papanasii). Atentie sporita la foc!! Trebuie sa fie potrivit, altfel papanasii se vor arde pe afara si vor ramane cruzi inauntru! Aveti grija si cand ii intoarceti, se poate intampla sa mai “explodeze” cate o bila (eu le intep mai nou din cand in cand in timp ce se prajesc, ca sa previn exploziile 🙂 )

papanasi - la prajit

Papanasii se scot pe hartie absorbanta sau pe servetele pentru a absoarbe excesul de ulei. Se monteaza apoi pe farfurie in ordinea (Atentie!)  : papanas, dulceata, smantana, biluta, zahar pudra (eventual niste caramel…) . Nu puneti smantana inaintea dulcetii pentru ca se topeste, curge si afecteaza papanasul – acesta se inmoaie si nu mai e asa de crocant.

Rezultatul final, cu si fara caramel:

papanasi - prezentare cu de toate

papanasi - prezentare simpli

Comentarii (5)

Am facut si eu.Si este foarte bun!

Buna! Spune-mi si mie ce branza mai folosesti la papanasi!

Servus Marinela!
Te referi la firma branzei sau la inlocuitori pentru branza de vaci?

La firma, marca! Am facut o data si mi-au iesit si…. cand sa ma dau mare in fata copilului……, DEZASTRU! Se topeau cand ii puneam la prajit, cu toate ca branza fusese scursa si parea in regula!

Marinela, imi pare rau ca a doua oara nu ti-au iesit. Ca o regula, la orice reteta de papanasi vei mai incerca, pune la prajit o singura biluta la inceput. Daca vezi ca se dezintegreaza, mai adauga putina faina la aluat si prajeste restul papanasilor abia dupa aceea.

Posteaza un comentariu