Prajitura cu branza si crema de vanilie | Gatitul e libertate!

Prajitura cu branza si crema de vanilie

cheesecake cu afine - portieMana sus cine vrea sa pregateasca un desert usor!
Ma intrebati ce inseamna “usor”? Pai… sa fie simplu de facut, simplu de aranjat in farfurie, simplu de mancat si simplu de dat jos de pe unde se aseaza dulciurile pe noi 😀 Spuneti ca vreti toti? Pai sa ne apucam de explicat!

Portii: 4-5

Timp preparare: 20 minute

Timp coacere: 40 minute

Ingrediente

  • Pentru prajitura:
  • 500 g branza de vaci
  • 200 g smantana sau crema de iaurt (eu folosesc Cedra-7% grasime sau iaurt grecesc de la Olympus-10%)
  • 150 g zahar
  • 4 oua mari
  • coaja de lamaie rasa
  • 100 g afine proaspete sau congelate
  • Pentru crema:
  • 2 galbenusuri
  • 250 ml lapte
  • 2 linguri amidon
  • 2 linguri zahar+2-3 linguri sirop de afine sau zmeura (pentru culoare)
  • jumatate pastaie de vanilie/ pudra de vanilie/ extract de vanilie/ zahar vanilat Bourbon (asta e ordinea preferintei mele)
  • Batem cele 4 oua cu zaharul pentru vreo 2 minute. Adaugam apoi restul ingredientelor in afara de afine si amestecam pana obtinem o compozitie omogena (adica fara cocoloase si cu o textura uniforma).
  • Intr-o tava, preferabil tapetata cu hartie de copt, turnam crema de branza obtinuta , apoi presaram deasupra afine. Dam la cuptor, la 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute (testati mijlocul si daca este moale dar inchegat inseamna ca prajitura e gata).
  • cheesecake cu afine - la cuptor

  • Metoda clasica pentru o crema de vanilie este urmatoarea:
  • Se cresteaza pastaia de vanilie pe lungime, se razuiesc semintele si se pun impreuna cu pastaia in lapte (mai putin 3 linguri), la fiert. Separat se amesteca galbenusurile cu amidonul, zaharul, cele 3 linguri de lapte si siropul de fructe. Cand laptele de pe foc incepe sa fiarba luam din el cate putin cate putin si punem peste galbenusuri amestecand rapid preferabil cu un tel. Apoi turnam compozitia obtinuta inapoi in oala, punem pe foc si amestecam pana cand vedem ca s-a transformat intr-o crema grosuta.
  • Buuun! Metoda pe care am folosit-o eu este mai simpla. Nu stiu daca este si mai buna – ar trebui sa prepar odata 2 portii in acelasi timp, sa imi dau seama de diferente. Pana atunci alegeti voi cum vreti sa procedati. Iata cum am facut:
  • Am amestecat intr-o craticioara laptele rece cu galbenusurile, zaharul, amidonul, siropul si pudra de vanilie (atentie va rog – amidonul trebuie dizolvat intotdeauna doar in lichide reci, atlfel face cocoloase foarte nesuferite 🙂 )
  • cheesecake cu afine - galbenusuri, lapte,  amidon

  • Am pus-o pe foc (mediu) si am continuat sa amestec folosind un tel. Dupa ce ajunge la fierbere incepe sa se ingroase. Lasam sa fiarba pana ajunge la consistenta dorita si oprim focul. Daca ati folosit pastaie de vanilie scoateti-o dupa ce se raceste un pic crema.
  • cheesecake cu afine - crema de vanilie

  • Pentru prezentarea desertului am pus o lingura de crema in mijlocul unei farfurii, apoi am apasat cu lingura facand cercuri din ce in ce mai mari pana am obtinut un disc destul de mare.
  • cheesecake cu afine - asezam sosul pe farfurie

  • Am decupat cu un inel un cerc si o semiluna.
  • cheesecake cu afine - decupaj

  • Le-am asezat in farfurie cum mi s-a parut mie mai frumos. Pentru un plus de culoare am jumulit menta de cateva frunzulite si am adaugat cateva zmeurici (pot fi inclusiv din dulceata).
  • cheesecake cu afine - si crema de vanilie

  • Poate o sa vi se para reteta cam lunga – va asigur ca in realitate este simpla si ca lungimea ei se datoreaza doar faptului ca imi place mie sa intru (poate prea mult) in detalii. Spor la gatit si astept sa imi povestiti ce deserturi frumoase si gustoase ati obtinut!

Posteaza un comentariu