Tiramisu | Gatitul e libertate!

Tiramisu

tiramisu - de aproapeAm citit si am experimentat pana acum mai multe retete de tiramisu. “Legendele internetului” ne spun ca la inceput se foloseau doar cateva ingrediente: cafea, piscoturi, galbenusuri, mascarpone, zahar si cacao. Acum exista o multime de variatiuni pe aceasta tema, folosind atat aceste ingrediente in diverse proportii, cat si altele, cum ar fi alcoolul (vinul Marsala, Amaretto, diverse lichioruri), albusurile, frisca. Tocmai din cauza numarului mare de variatiuni a aparut un adevarat razboi al orgoliilor, mai toti cei care “detin” cate o reteta fiind ferm convinsi ca aceea e cea mai buna, unica demna de a fi luata in seama 😀
Ei bine, eu nu o sa va spun despre reteta mea ca e cea mai buna din lume, nici nu o sa va interzic sa o schimbati, ba dimpotriva 🙂 Gatitul trebuie sa fie placut, gusturile oamenilor sunt diferite si trebuie sa fim liberi sa adaptam orice reteta la viata noastra, incercand doar sa folosim ingrediente cat mai de calitate. Dar gata cu vorba, sa trecem la treaba!

Portii: 12-14

Timp preparare: 25 minute

Timp racire: 3-4 ore

Ingrediente

  • 4 galbenusuri (eu incerc sa folosesc oua bio)
  • 150-200 g zahar, in functie de cat de dulci va plac deserturile
  • 500 g mascarpone (din pacate eu inca nu am gasit unul romanesc sa ma multumeasca, ba au o groaza de e-uri, ba textura lasa mult de dorit)
  • 500 g smantana dulce pentru frisca racita minim cateva ore la frigider (folosesc doar smantana din lapte cum ar fi Dorna, Mili, Zuzu, nu imi place absolut deloc smantana vegetala, atat din cauza compozitiEi cat si din cauza gustului)
  • 200-400 g piscoturi (in functie de cate straturi de piscoturi pun)
  • ~50 ml alcool – de obicei folosesc Amaretto (mai puteti pune Marsala, cognac, lichior de cafea)
  • o cana de cafea tare, racita
  • 1-2 linguri cacao
  • cateva patratele de ciocolata, optional, pentru decor

    tiramisu - ingrediente

  • Reteta aceasta contine galbenusuri crude – alternativa o gasiti mai jos, la “Observatii”.
  • Se bat galbenusurile cu zaharul pana cand se deschid la culoare – vreo 3-4 minute. Nu va faceti probleme daca zaharul nu e complet dizolvat, se va dizolva la pasii urmatori.
  • tiramisu - galbenusuri cu zahar

  • Se adauga mascarpone si se amesteca la viteza mai mica aproximativ un minut – doar pana cand nu mai sunt “cocoloase” . Apoi, fara sa ne oprim din amestecat, turnam incetisor smantana dulce.
  • tiramisu - adaugam frisca

  • Dupa ce s-a incorporat marim viteza mixerului. Compozitia e la inceput destul de lichida, trebuie sa o batem pana cand se ingroasa (in functie de viteza mixerului si de cantitatea de compozitie pot fi 4-5-6 minute…). Din cand in cand oprim mixerul, adunam compozitia de pe peretii vasului si verificam consistenta. Cand curge greu de pe palete si isi pastreaza forma e gata! (Daca batem prea mult se va taia, deci nu uitati sa va opriti)
  • tiramisu - crema cu mascarpone si frisca e gata

  • Puteti monta tiramisu intr-o forma de tort, in vase adanci (captusite cu folie de plastic daca vreti sa il rasturnati la servire) sau in diverse castronele sau pahare daca vreti portii individuale. Daca fac tort incep cu un strat de piscoturi si continui cu crema, daca fac portii individuale pun mai intai putina crema si abia apoi primul strat de piscoturi.
  • Cafeaua o amestec cu Amaretto. Piscoturile trebuie sa faca o baie scurta in cafea – o secunda pe o parte, o secunda pe cealalta – mai ales atunci cand faceti tort sau planuiti sa rasturnati tiramisu pe un alt platou la servire (daca sunt prea imbibate in cafea veti avea un desert gustos dar cam prabusit).
  • tiramisu - piscot cu cafea

  • Daca montati in pahare puteti imbiba piscoturile un pic mai mult.
  • tiramisu - in pahare

  • Pentru a arata mai bine si a nu murdari (prea mult 😛 ) paharele am pus al doilea strat de crema folosind un pos cu capat in forma de stea. Puteti folosi si o punga simpla taiata la un colt.
  • tiramisu - punem cu posul

  • Presaram cacao, acoperim cu folie si punem desertul la frigider, preferabil cateva ore pentru ca aromele sa se combine frumos si piscoturile sa se inmoaie cat trebuie.
  • tiramisu - productie la hectar

  • Pentru decor am pus cateva cubulete de ciocolata intr-o punga pe care am scufundat-o in apa fierbinte. In cateva minute ciocolata se topeste – o scoatem si o lasam un minut.
  • tiramisu - ciocolata topita

  • Intre timp pregatim o hartie de copt – pe ea vom face desene cu ciocolata pentru ca dupa ce se vor intari le putem dezlipi usor. Taiem putin din varful pungii cu ciocolata, o strangem bine in partea opusa si desenam incetisor, cu rabdare. Daca nu va iese nu e nici o tragedie, adunati figurinele stricate si topiti din nou ciocolata.
  • tiramisu - desene de ciocolata

  • Punem hartia cu ciocolata la frigider. O scoatem doar cand servim desertul – cu cat ciocolata e mai rece cu atat o vom dezlipi mai usor, deci lucrati repede cu ea.
  • Rezultatul delicios, peste care am mai presarat putina cacao fix inainte de servire:
  • tiramisu - la pahar

Observatii
– pentru cei care nu vor sa manance galbenusuri crude – puteti sa le bateti bine cu zahar intr-un castron termorezistent (inox, sticla), adaugati 100 ml vin Marsala sau alt vin licoros si puneti castronul pe baie de aburi (nu trebuie sa atinga apa care fierbe). Amestecati continuu cu un tel pana cand crema incepe sa se ingroase. Lasati sa se raceasca, apoi urmati restul pasilor ca mai sus.
– frisca se poate bate separat si apoi se incorporeaza in crema de oua cu mascarpone amestecand usor, de jos in sus
– daca faceti tiramisu pentru copii puteti face urmatoarele schimbari:
   – nu adaugati deloc alcool
   – in loc de cafea inmuiati piscoturile in lapte cu cateva picaturi esenta de migdale
   – puteti pune pudra de roscove in loc de cacao – gustul nu e la fel, dar nu ii agita si portia lor va arata la fel ca cea pentru “oameni mari”

Comentarii (12)

Extraordinar de bun si atat de simplu de facut, pur si simplu delicios.
Daca mai ramane, iti aducem luni la serviciu.
Kiss

Ce mult ma bucur ca v-a placut! Si mai mult de atat, ca nu ti s-a parut greu de facut – inseamna ca o sa mai faci si alta data! 🙂

Deci eu nu sunt o fana tiramisu, dar nu stiu de ce ma intrigat atat de mult modul in care l-ai facut si l-am incercat azi.Invitatii mei au fost foarte multumiti si sa primit atat de frumos si plus la asta se face atat de repede si usor.
Iti multumesc din suflet pt toate retele tale, ca am incercat deja o multime,sunt o sursa pura de inspiratie.

Cu multa placere Irina, ma bucur ca ati fost multumiti de reteta asta. Pana la urma nu trebuie sa stam chiar ore intregi in bucatarie ca sa facem ceva bun 🙂
Te mai astept pe aici!

Exact!!! Un desert atat de gustos si rafinat intr-un timp atat de scurt.
Cu siguranta is deja o mare fana a acestei pagini si inca odata iti multumesc pentru asta!!!

O sa fac si eu si pentru ca copiii mei nu sunt f mici o sa inlocuiesc cafeaua cu bautura facuta din Brumi

Foarte bine, sunt sigura ca o sa le placa!

Deci a iesit dementiallllll….am respectat ingredientele si toti pasii…o nebunieeeee…multumesc Irina pt. reteta….

Ieeeeiiii!!!
Dana, ma bucur tare mult ca ai incercat reteta asta si mai ales ca ti-a placut rezultatul!

Buna Irina..pentru ca mi s-a facut o pofta nebuna de ceva dulceeeeeee m-am gandit sa fac reteta ta de tiramisu…Cred ca va iesi geniala….revin cu impresiile..

Tiramisu este una dintre prajiturile pe care le fac cu placere. Cu siguranta voi incerca atat reteta ta cat si micile trucuri pentru obtinerea decoratiunilor delicioase.

Am vazut ca si tu esti pasionata de gatit si sper sa te distrezi si tu de acum inainte lucrand cu ciocolata pentru a face mici decoratiuni!

Posteaza un comentariu