Cornulete, melci, placinte - cu aluat dospit pufos si usor de framantat | Gatitul e libertate!

Cornulete, melci, placinte – cu aluat minune

aluat minune pentru cornulete si rulouri - prezentarePrin teste si incercari am descoperit un aluat minunat, potrivit la o multime de produse. L-am folosit la melci cu nuca si mac, rulouri cu scortisoara, cornulete simple sau cu gem si chiar si la placinta cu branza. Sunt sanse atat de mici sa gresiti cand lucrati cu el, incat va provoc sa il incercati!

Portii: 12

Timp preparare: o ora si 10 minute

Timp coacere: 30 minute

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 1 plic de drojdie uscata
  • 4 linguri zahar sau vreo 3-4 de miere
  • o lingurita praf de copt
  • 250 ml lapte caldut
  • 50 g unt moale
  • o fiola vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie
  • un praf de sare
  • ulei de completat la framantat si pentru intins
  • umplutura – mac, nuca (vedeti retetele mele la observatii), scortisoara, gem, …

    aluat minune - ingrediente

  • Se amesteca ingredientele uscate. Se adauga untul. Separat se amesteca laptele cu zaharul/mierea Incepem sa amestecam si adaugam si laptele, vanilia si coaja de lamaie. Dupa ce aluatul s-a adunat intr-o bila, se muta framantatul pe o masa. In total se framanta cam 15-20 de minute, adaugand putin ulei ca sa nu se lipeasca de mana.
  • aluat minune - bila aluat

  • Se unge castronul cu ulei, se pune aluatul, se acopera cu un servet curat umezit si se lasa la crescut 40-50 de minute.
  • aluat minune crescut

  • Se imparte in doua bucati, ungem cu putin ulei suprafata de lucru si intindem prima bucata cat mai subtire (sa tot fie vreo 4-5mm grosime). Intindem macul (putem pune si stafide) si rulam usor.
  • aluat cu mac si stafide

  • La fel putem proceda si pentru umplutura cu nuca.
  • aluat cu nuca

  • Din sulul obtinut taiem bucati de vreo 7-9 cm lungime pe care le punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
  • aluat minune rulat si taiat

  • Pentru cornulete, intindem aluatul sub forma aproximativa de disc, apoi taiem triunghiuri. Punem ce vrem in margine (de exemplu gem) si rulam inspre interior.
  • aluat cu gem pentru cornulete

  • Pentru rulourile cu scortisoara, se taie rondele cam de 1 deget grosime si se aseaza culcate in tava. Cu ele nu am poze, dar cand o sa fac o sa va pun cateva. Lasam in tava la caldura 10-15 minute, apoi ungem melcii cu ou batut sau cu galbenus amestecat cu o lingura de lapte.
  • aluat dat cu ou inainte de cuptor

  • Dam tava la cuptor, la 190 de grade pentru 15 minute. Apoi scadem temperatura la 180 si mai coacem pana se rumenesc si trec de testul “scobitoarea”. Astea sunt minunatiile obtinute de mine:
  • aluat minune pentru cornulete si rulouri - prezentare

  • Si o sectiune printr-un melc mai bogat…
  • sectiune rulou cu mac

  • Sau mai putin bogat in mac:
  • sectiune cu mac

  • Cu alta ocazie am folosit aluatul pentru o placinta cu branza dulce si stafide facuta in tava de cozonac. Pentru asa ceva intindeti aluatul pe hartie de copt, mutati in tava, puneti umplutura si inchideti aluatul sub forma de fermoar, lasand si mici spatii libere ca sa respire branza. Rezultatul e asta :
  • placinta cu branza

    sectiune placinta cu branza

Observatii

  • Din cate am vazut eu, aluatul s-ar potrivi foarte bine si la preparate sarate, caz in care trebuie scazuta cantitatea de zahar/miere la o lingura.
  • Umplutura cu mac
    250 g mac
    3 linguri gris
    200 g zahar
    100 ml lapte
    albus de la 1 ou
    stafide
    esenta de vanilie

    Macul se macina, apoi se pune pe foc laptele. Se dizolva zaharul, apoi se adauga macul. Fierbem cateva minute amestecand. Adaugam la final grisul si mai amestecam pe foc pana scade bine lichidul. Dam deoparte de pe foc si punem si esenta de vanilie. Dupa ce compozitia s-a racit, se adauga, amestecand usor, albusul batut bine de tot.

  • Umplutura cu nuca
    300 g nuca
    3 albusuri
    250 g zahar sau miere dupa gust (eu prefer mierea, ii da o aroma aparte)
    esenta rom

    Nuca o macinam, batem albusurile, adaugam zaharul sau mierea si continuam sa le batem pana avem un albus de bezea. Incorporam usor esenta de rom si nuca.

  • Umplutura scortisoara
    Se amesteca zahar si scortisoara in raport de 3-4 linguri de zahar la o lingura de scortisoara. Optional se pot pune stafide, pe care le-am tinut 20-30 de minute in apa calduta. Rulourile cu scortisoara fiind mai subtiri se coc mai repede, asadar aveti grija sa nu le ardeti.

Comentarii (42)

O sa-l incerc…

acum o incerc si sper sa-mi iasa. Doamne ajuta!

Sper ca a iesit! 🙂

Îmi lasă gura apa doar privind pozele .Fiului meu ii place macul la nebunie, asa că mâine o sa aibă o surpriză, când se va întoarce de la școală. De câteva zile numai cornuri și cornulețe am în cap și așa am descoperit site-ul d-voastră și mi-am zis ca aluatul asta chiar merită încercat:)Probabil, mâine o sa fie de prisos un comentariu la adresa aluatului sau la cat de bune vor fi:):)
O seara plăcută!

Multumesc pentru vizita si spor la gatit – cred ca baiatul dumneavoastra este foarte incantat ca este rasfatat cu dulciuri facute in casa!

Daca nu am unt, pot pune untura?

Nu am incercat pana acum, dar eu cred ca se poate folosi si untura.Bafta!

Buna seara. Eu nu intaleg ce inseamna praf de sare, sare simpla sau sare de lamie. Im cer skuza de asa fel de intrebare kare poate sa va para ciudata dar eu numa am inceput sa studiez romina si mult im este nekunoskut

Buna ziua!
Este vorba despre sare simpla. Formularea “un praf” inseamna ca se pune putin, cam un varf de lingurita.
Daca mai aveti alte intrebari va rog sa imi spuneti, nu este nici o problema.

Multumesk de raspuns .kum le kok o sa raportez despre reusite.

Buna! Cate grame are pachetul tau de drojdie?

Servus!
Poti pune 7 grame drojdie uscata sau 20-25 de grame de drojdie proaspata. Spor la framantat!

arata foarte bine cornuletele si melcii,rulourile cu mac si nuca.mai ales cu mac fiindca mie imi plac prajiturile cu mac.esti un adevarat masterchef .felicitari.

Mersi mult 🙂

am facut cornulete cu nuca!! sunt fantastice la gust!! am avut putin de munca cu aluatul, ca se tot strangea dupa ce il intindeam, era prea elastic. cum am facut portie dubla, ma gandesc ca am gresit cumva la cantitatea de faina. poate trebuia sa pun mai putin, dar chiar si asa, sunt cele mai bune cornulete pe care le-am mancat vreodata…seamana aluatul cu cel de cozonac. multumim pt reteta!!

Ma bucur tare mult ca le-ai incercat si ti-au placut.
Despre elasticitatea aluatului – intotdeauna cand framantam un aluat cu faina alba acesta devine elastic din cauza glutenului. Cand aluatul este lasat sa screasca glutenul se “relaxeaza”. Astfel dispare din elasticitate si putem prelucra mai usor aluatul. Astfel, intrebarea mea este daca ai lasat aluatul sa creasca destul de mult inainte de a-l prelucra. Data viitoare cand il faci poti sa il lasi 20-30 de minute in plus, ar trebui sa fie mai usor de prelucrat.

da, nu l-am lasat sa creasca suficient. aveam pofticiosi pe langa mine ce asteptau sa manance si nu l-am lasat decat in jur de 40 min maxim. data viitoare il fac cu calm si sigur va iesi. oricum, multumesc inca o data pt reteta si pentru raspuns! o zi frumoasa va doresc!!

iria spune-mi te rog cum sa faci nucile asa

Jos la “Observatii” am pus si reteta pentru umpluturi, inclusiv cea pentru nuca. Daca ai vreo nelamurire te rog sa imi spui.

nimic mai mul multumesc le-am incercat sunt foarte bune multumesc mult si copiilor mei le-a placut

azi mai fac o portie

foarte bine mi-a iesit aluatul…foarte moale. Am lasat un pic mai mult la cuptor cornuletele si au iesit crocante si delicioase!

Felicitari pentru reusita! Aluatul trebuie sa fie moale, dar sa se lucreze usor cu el. Daca este nevoie poti adauga putina faina in plus data viitoare.

ieri am facut acest aluat pufos minunat. a iesit delicios. ca si umplutura am folosit merele . foarte bun. abia astept sa il incerc si cu alte umpluturi.
multumesc de reteta

Cu multa placere! E un aluat cu care mie imi place mult sa lucrez 🙂

Ciao, cum se face umplutura cu branza dulce? Mersi

Daca branza este foarte uscata, pun 2 oua si 2 linguri de smantana la aproximativ 500 g branza. Smantana si ouale le bat separat, cu zahar (cam 120-150 de grame) si 2 linguri rase de gris. Apoi le amestec cu branza, coaja rasa de lamaie, extract de vanilie si stafide.
Daca branza este apoasa pun o singura lingura de smantana, sau chiar deloc. Poti sa reglezi umiditatea si crescand cantitatea de gris.
Daca vrei, in loc de gris poti pune o lingura de amidon (pe care il dizolvi in smantana mai intai).
Spor la gatit!

arata foarte bine am sa incerc miine ca am scris reteta sper sa imi iasa…

Draga mea,o intrebare scurta:de ce pui si praf de copt si drojdie?Multumesc.

Totul a inceput cu un plic de la Dr. Oetker – garant pt aluaturi dospite il numesc ei. Acela contine si drojdie si praf de copt. M-am gandit sa incerc si eu combinatia, a iesit bine, am pastrat ideea 🙂 Mie personal mi se pare ca putin praf de copt ajuta la “pufosenia” produsului final.
Explicatii si idei mai stiintifice gasesti aici

Buna Iri,imi place foarte mult blogul tau.Felicitari.Vreau sa fac niste cornuri cu ciocolata cu acest aluat.Spune-mi te rog se pastreaza moi si a doua zi sau se usuca?Vreau niste cornuri moi si pufoase :)Multumesc anticipat.Pe curand,Anca.

Multumesc Anca si bine ai venit pe aici!
Eu zic sa incerci aluatul acesta – mie mi-a placut mult cum s-a pastrat. Spor la copt!

Genial. Eu am facut umplutura cu mere, pere, cocos, scortisoara si stafide. Absolut delicios. Multumesc pentru reteta, cred ca o sa o fac in fiecare zi, asa mi-a placut.

Ma bucur ca ti-a placut! Intr-adevar, merge cu absolut orice umplutura 😉

Arata foarte bine!!!!

Multumesc!

Foarte bun aluatul.Felicitari!

Felicitari si tie ca l-ai incercat!

Foarte bine arata aluatul !

Poate te tenteaza sa il incerci… Mie imi place mult cum se lucreaza cu el 🙂

rulourile cu mac arata demential. O sa incerc sa le fac de Craciun 😀

Sigur o sa iti iasa, este un aluat cu care se lucreaza bine si usor. Sa imi spui cum ti s-au parut 😉

Posteaza un comentariu