Cozonac pufos si aromat | Gatitul e libertate!

Cozonac pufos si aromat

cozonac - nuca si briose cu martipanDaca ma intrebati care este mancarea mea preferata de Craciun veti primi drept raspuns “cozonacul”! E adevarat ca sunt o carnivora si savurez toate “porcariile” sarbatorilor de iarna, dar mirosul de cozonac e ca o vraja! Iar apoi, rupt cat e cald si savurat cu o cana de lapte… mama draga, asta da placere!
In ultimii ani oamenii fac din ce in ce mai rar cozonaci acasa si e pacat. Un cozonac cu adevarat bun, de la o bacanie de exemplu, iti poate scoate din buzunar intre 40 si 80 de lei. Iar cei ieftini, care umplu supermarketurile, sunt departe de gustul copilariei, oricate prafuri ar avea in ei pentru potentarea gustului. E adevarat ca ai nevoie de ceva timp pentru un cozonac bun, dar poti socoti acel timp ca o relaxare, o metoda de a evada din lumea nebuna si grabita, o reintoarcere la lucrurile simple. Daca aveti copii, nu exista jucarie pe care sa le-o luati cadou de Craciun si care sa le ramana in suflet pe viata, cum le ramane amintirea parintelui ce scoate pentru ei un cozonac aromat din cuptor. Investiti un pic de timp pentru viitorul lor, sau, si mai bine, faceti cozonaci impreuna! Poate fi un mod extraordinar in care sa intariti legatura dintre voi.
Revenind un pic in lumea concreta, reteta mea nu se declara a fi cea mai originala, cea mai rapida, cea mai grozava, cea mai cea 🙂 Este pur si simplu reteta pe care am facut-o la ultimul Craciun. Mi-a placut cum a iesit, cum am lucrat cu aluatul, asa ca v-o dau si voua. In plus va recomand sa aveti curaj din cand in cand sa incercati retete noi, sau sa le transformati pe cele devenite deja traditionale!
Eu am inceput sa fac cozonaci la 14 ani, am incercat destule retete, iar singura parere de rau e ca pana de curand nu mi le-am notat. De acum inainte, de fiecare data cand voi gasi o reteta buna o sa o impart cu voi aici – sper sa impartiti si voi cozonacii framantati de voi cu cei dragi!

Portii: 10

Timp preparare (fara timpii de crestere): o ora

Timp coacere: 45 minute

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 150 g zahar
  • 200 lapte
  • 100 g unt topit (preferabil cu 80% grasime – urcam scarile pe jos pentru asta 😛 )
  • 3 galbenusuri (+ unul pentru uns cozonacul)
  • semintele dintr-o pastaie de vanilie sau extract de vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie/lime sau o portocala
  • un praf de sare
  • 20 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata (eu prefer drojdia proaspata)
  • Ca si umpluturi va recomand urmatoarele:
    – nuca (250 g nuca, 2 albusuri batute spuma, 150 g zahar sau miere, esenta de rom, optional o lingura de cacao)
    – mac (250 g mac macinat se fierbe in 120 ml lapte. Dupa 5 minute de fiert se adauga 2 linguri de gris si 200 g zahar si se continua fierberea pentru inca 5 minute. Dupa ce oprim focul adaugam esenta de vanilie si o mana buna de stafide. Lasam la racit, dupa care incorporam un albus de ou)
    – rahat turcesc si stafide – cam 150-200 grame pentru un cozonac
    – fructe uscate taiate cubulete (ananas, caise, smochine, merisoare)
    – martipan (pasta de migdale)

    cozonac - ingrediente

  • Sfaramam drojdia impreuna cu o lingura de zahar. Incalzim un pic laptele (atentie, trebuie sa fie doar usor caldut, altfel poate “omora” drojdia) si il turnam peste drojdie. Lasam 5-10 minute, timp in care ne pregatim restul ingredientelor.
  • Batem bine galbenusurile cu zaharul, coaja de lamaie si semintele din pastaia de vanilie.
  • cozonac - oua, zahar, coaja de lamaie

  • Topim untul. Adaugam 3 sferturi din el peste laptele cu drojdie, adaugam si galbenusurile si omogenizam. Adaugam apoi faina si un praf de sare.
  • Amestecam bine pana se formeaza o bila de aluat, apoi o rasturnam pe masa de lucru si o framantam cam 20 de minute, adaugand incet-incet tot untul topit.
  • cozonac - aluat

  • Punem aluatul la crescut pentru o ora si jumatate intr-un castron uns cu ulei, pe care il acoperim apoi cu un prosop umezit (fereste aluatul de eventualii curenti de aer si ii da umezeala de care are nevoie pentru a nu face o crusta uscata la suprafata).
  • cozonac - crescut

  • Dupa ce a crescut vine vremea sa il umplem. In functie de tavile folosite putem obtine doi cozonaci mai mici sau unul mai mare. Umplutura poate fi foarte variata, in functie de ce prefera fiecare.
  • Pentru a umple cozonacul ungem mai intai masa de lucru cu putin ulei, apoi intindem aluatul cu un sucitor pana obtinem o grosime de un deget. Intindem umplutura, apoi rulam (atentie, in pozele de mai jos eu am intins aluatul excesiv de subtire, incercati sa nu il intindeti chiar asa, sau e posibil sa nu creasca foarte bine).
  • cozonac - cu nuca

    cozonac - cu mac

  • Daca vreti sa faceti cozonac impletit impartiti aluatul in doua, le umpleti si le rulati pe fiecare, apoi le rasuciti cu grija.
  • Puneti cozonacul umplut in tava unsa bine cu ulei sau tapetata cu hartie de copt. Trebuie lasat apoi sa creasca in tava – eu il las cam o ora.
  • Se incinge cuptorul la 180 de grade, se unge cozonacul cu galbenus de ou si se coace aproximativ 45 de minute. Atentie, daca forma este foarte mare timpul de coacere va creste.
  • Dupa ce s-a copt il mai lasam 5 minute in forma, apoi il scoatem cu grija si il lasam sa se raceasca.
  • Va pun poze de final atat cu cozonacul facut dupa aceasta reteta cat si dupa retete mai vechi – ideea e ca rezultatele sunt incomparabile cu majoritatea cozonacilor din comert, asa ca faceti-va curaj si framantati un cozonac!
  • Cozonac cu nuca si “briose” umplute cu martipan:
  • cozonac - cu nuca si briose cu martipan

  • Cozonac cu nuca si rahat turcesc:
  • cozonac - cu nuca si rahat turcesc

  • Cozonac cu nuca si mac:
  • cozonac - cu nuca si mac

Comentarii (2)

Am facut ieri aceasta reteta de cozonaci: wow! Sunt intr-adevar extraordinar de buni: aromati si pufosi! E drept ca de Craciun n-am mai reusit sa ne bucuram de ei. Pentru mine a fost prima data cand am incercat sa fac tocmai cozonac: aveam impresia ca trebuie sa fie ceva extraordinar de dificil. in afara faptului ca a trebuit sa am rabdare sa creasca, nu am intampinat nici un alt inconvenient. Am avut grija ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei si sa feresc aluatul de curenti de aer rece, cum auzisem de la mama. Multumesc mult pentru aceasta reteta! cu siguranta o voi repeta de multe ori de acum, cu diferite umpluturi! (acum am folosit clasica nuca)

Felicitari Magda! Faptul ca ti-ai luat inima in dinti si ai trecut peste ideea ca a face cozonac este extraordinar de dificil este un lucru excelent! De multe ori apar astfel de idei legate de diverse retete, insa cu atentie si rabdare putem descoperi ca nu e chiar asa.
Ai facut foarte bine cu ingredientele la temperatura camerei si curentii de aer rece. Spor la “cozonacit” si cu alte ocazii! 🙂

Posteaza un comentariu