Bombe - prajiturelele copilariei, aromate, delicioase si reinventate | Gatitul e libertate!

Bombe – versiunea mea imbunatatita

Mana sus cine nu a mancat bombe in copilarie! Imi place sa imi imaginez ca putine maini se misca la intrebarea mea… Nu stiu cum mai stau lucrurile in ziua de azi, insa pe vremea copilariei mele bombele erau nelipsite din lista de deserturi a majoritatii mamicilor.

Portii: 4-6

Timp preparare: 30 minute

Timp total pregatire: 30 minute

Ingrediente

  • 300 g nuca, o parte macinata, o parte taiata cu cutitul, ca sa se simta
  • 150 g biscuiti macinati sau alte uscaturi dulci (eu am folosit niste bucatele de blat de tort, pe care l-am lasat mai intai sa se usuce)
  • zahar pudra dupa gust
  • unt moale si smantana dulce (nu vegetala 🙂 ) in cantitati relativ egale – cat cuprinde 😉
  • 2 linguri cacao sau pudra de roscove
  • esenta de rom si esenta de cafea (le da o aroma deosebita)
  • coaja de portocala rasa
  • nuca de cocos pentru tavalit
  • ceva pentru mijlocul bombelor

  • La reteta asta am hotarat sa nu pun poze intermediare… Am zis sa am incredere in cuvintele pe care vi le astern sub ochi si sa va prezint doar pozele finale. Este o reteta pe care va doresc sa o faceti cu veselie, imaginatie si gusturi pe placul vostru.
  • Prepararea este foarte simpla: punem ingredientele uscate, 3 linguri de unt, 3 de smantana dulce si mirodeniile. Framantam cu mana si completam cu unt si smantana pana obtinem un fel de aluat taricel, care se poate modela.
  • Daca vedeti ca l-ati facut prea moale nu va speriati – se rezolva cu putina extra-nuca, doar nu suntem la farmacie sa cantarim totul la gram 😉
  • Cat de mari trebuie sa modelam bombele? Pai… faceti un cerc unind degetul mare si aratatorul si priviti prin el – cam atat trebuie sa fie o bomba 😛
  • Luati din compozitie aproximativ o lingurita plina, aplatizati-o in palma, puneti umplutura (eu am folosit migdale), inveliti-o frumusel si modelati cu ambele palme pana obtineti o bila. Apoi o tavaliti prin nuca de cocos si gata!
  • Le puteti tine la frigider – acolo se vor mai intari din cauza untului pe care il contin.
  • bombe cu multa nuca

    bombe cu multa nuca, date prin cocos

Observatii

  • – pudra de roscove este un foarte bun inlocuitor pentru cacao – se gaseste in magazinele naturiste si o recomand mai ales pentru copii pentru ca nu ii agita. Are un gust usor dulceag si este bogata in vitamine, minerale si fibre alimentare.Va recomand sa o incercati si cu lapte – sigur o sa va placa!
  • -pentru umplutura puteti folosi clasicele visine din visinata(nu stiu cat de bine merg cu esenta de cafea), migdale sau alune de padure intregi, stafide inmuiate bine (in rom, in lapte, in ce vreti voi)…
  • -puteti tavali bombele si printr-un amestec de cacao cu zahar tos, nuci macinate, fistic (nu din cel sarat, da? 😛 ) macinat,…
  • -incercati sa evitati bombele sau alte prajituri de cofetarie care contin aluat de bombe. Din pacate ei le fac din resturi de prajituri si creme – uneori pastreaza aceste resturi congelate luni de zile, apoi le decongeleaza, le adauga multe arome si vi le vand la preturi asemanatoare cu cele ale prajiturilor elaborate.

Comentarii (1)

Interesanta reteta am s-o-ncerc si eu 🙂 vestitele si faimoasele bombe de ciocolata au plecat si le-au facut loc mai tinerelor lor nepotele? 🙂

Posteaza un comentariu