Clatite cu flori de salcam | Gatitul e libertate!

Clatite cu flori de salcam

clatite cu flori de salcam - gata de mancatIn copilarie bunicii nu aveau nici bani multi, nici magazinele de azi, care sa ne imbie cu toate dulciurile pamantului. Cu toate astea, bunica ne rasfata pe toti, folosind din plin tot ce ii putea oferi natura.
Primavara era randul florilor sa intre in meniu – borcane mari cu flori de soc, lamaie, miere si apa asteptau sa se transforme intr-o licoare miraculoasa parca, iar florile de salcam erau atent pandite pentru momentul cel mai bun in care urmau sa intre in compozitia de clatite.
Departe de gusturile mult prea intense ale dulciurilor comerciale de azi, clatitele cu flori de salcam sunt un alint al papilelor gustative, sunt un moment de ragaz in zilele cu munca multa prin gradina si nu numai. Asadar, daca aveti un salcam in preajma, salutati-l cu drag si cereti-i niste flori – o sa le imparta bucuros intre voi si albinele cele harnice!

Ingrediente

  • 2 oua
  • 150 g faina
  • aproximativ 300 ml lapte gras (reglati cantitatea astfel incat sa obtineti un aluat de clatite mai grosut un pic)
  • un praf de sare
  • o lingura zahar
  • un varf lingurita bicarbonat de sodiu
  • o lingurita zeama de lamaie
  • coaja de lamaie rasa
  • 2 maini bune de flori de salcam proaspete, preferabil culese de noi dintr-o zona mai putin circulata de masini
  • 2-3 linguri ulei pentru prajit
  • miere, preferabil de salcam, pentru servit
  • Batem bine oaule cu un praf de sare. Adaugam faina, zaharul, coaja de lamaie si bicarbonatul de sodiu stins cu putina zeama de lamaie. Amestecam bine, preferabil cu un tel. Incepem apoi sa adaugam laptele, la inceput mai putin, omogenizand bine, apoi punand si restul. Trebuie sa obtinem in final un aluat un pic mai grosut decat cel pentru clatitele normale.
  • clatite cu flori de salcam - aluat

  • Ideal este sa lasam aluatul sa se odihneasca minim 30 de minute inainte de a trece la prajit (trebuie sa isi faca si el curaj inainte de a sari in tigaia incinsa, nu?)
  • Florile de salcam se trec rapid printr-un jet de apa, apoi le scurgem bine si le lasam sa se usuce pe un prosop.
  • Dupa ce aluatul s-a odihnit destul ungem o tigaie cu ulei si incepem sa prajim. Florile care sunt in ciorchini se pot scufunda in aluat, fiind tinute de codita, apoi le trecem in tigaie.
  • clatite cu flori de salcam - ciorchini de flori
    clatite cu flori de salcam - cu ciorchine
    clatite cu flori de salcam - in tigaie

  • Metoda a doua inseamna sa desprindem florile de codite (se face foarte usor) si sa le adaugam in aluat, amestecand usor.
  • clatite cu flori de salcam - multe flori

  • Prajim apoi clatite micute, cam cat podul palmei de mari (bunica le prajea cu putin ulei si ieseau ceva intre clatite si gogosi).
  • clatite cu flori de salcam - rotunde
    clatite cu flori de salcam - la prajit

  • Clatitele astea merg cel mai bine combinate cu miere, mai ales cu cea de salcam. Pai daca tot sarbatorim salcamul, macar sa facem asta cu stil pana la capat nu?
  • clatite cu flori de salcam - turnam miere

    clatite cu flori de salcam - cu miere

Posteaza un comentariu