Papanasi fierti | Gatitul e libertate!

Papanasi fierti

Am facut niste papanasi excelenti, de aceasta data varianta fiarta. Mi s-a parut prea grozava reteta si prea minunat trucul cu clestele de inghetata ca sa nu va zic si voua ce si cum. In plus erau desertul meu preferat la gradinita si mult timp dupa aceea am visat la ei fara sa ii mai intalnesc.
Papanasii astia se fac repede, cu efort minim si sunt mult mai usori decat fratii lor prajiti. Arcadia – multumesc mult pentru inspiratie!

Portii: 6-8

Timp preparare: 15 minute

Timp fierbere: 8 minute

Ingrediente

  • 1 kg branza de vaci, scursa bine
  • 5 oua
  • 10 linguri gris
  • 1 lingura faina
  • 2 linguri zahar mai bine puneti 4 🙂
  • vanilie
  • coaja de lamaie sau portocala rasa
  • un varf de lingurita sare
  • Pentru tavalit:
  • 5 linguri pesmet alb
  • 5 linguri zahar (preferabil pudra)
  • o lingura ulei
  • sau
  • 7 linguri biscuiti (eventual digestivi) macinati
  • 3 linguri nuca macinata
  • Punem la fiert o oala cat mai larga cu apa adanca de o palma jumate (12-15 cm) si un sfert de lingurita de sare.
  • Se amesteca toate ingredientele pentru papanasi, preferabil cu mixerul. Daca branza de vaci este foarte moale mai adaugam o lingura de gris.
  • Cand apa fierbe se pun papanasii – se pot pune cu o lingura, dar mult mai usor si mai repede merge cu un cleste de inghetata din asta (poza de pe net):
  • Cleste inghetata

  • Atentie – la inceput puneti un papanas si verificati sa nu se imprastie in oala. Daca se imprastie inseamna ca este compozitia prea moale si mai trebuie gris (mie nu mi s-a intamplat cu reteta asta, dar cu altele aveam mereu probleme asadar e mai bine sa stiti ce sa faceti).
  • Papanasii se fierb cam 5-7 minute.
  • Intre timp punem intr-o tigaie uleiul si pesmetul pentru a il rumeni usor. Apoi adaugam si zaharul. Daca aveti, folositi zahar brun – aduce un plus de gust.
  • In cazul in care folositi biscuiti macinati incercati sa lasati si bucatele un pic mai mari, vor deveni mai crocante cand le rumeniti in tigaie. Biscuitii si nuca se rumenesc impreuna de la inceput – asta e compozitia mea preferata pentru tavalit papanasii.
  • Cand papanasii au fiert, se scot intr-o sita, se lasa un minut la scurs, apoi se tavalesc prin amestecul preferat. Se servesc simpli sau cu smantana/iaurt gras si dulceata.
  • papanasi fierti

  • Daca ii faceti pentru copii este cel mai bine sa tavaliti papanasii prin biscuiti macinati, fara sa ii prajiti.
    Va astept cu impresii si cu amintirile voastre culinare din copilarie 🙂

Comentarii (10)

He he he! Bântui de vreo două ceasuri prin fabulosul tău blog și uite peste ce-am dat :))

Ăsta e momentul meu de glorie, să-ți fiu ție inspirație :)) Să știi că de câte ori vâd pere mă gândesc la tine! :*

Asa un zambet mare mi-a asternut pe fata comentariul tau… Nici nu-ti imaginezi! Ma bucur mult ca ai mai trecut pe aici. Atat de mult incat indraznesc sa te provoc la o intalnire 🙂 Ce zici?

Accept provocarea! :))
Te sun mâine să stabilim ce și cum, da?

S-a facut! 😉

minunati,imi place cum dai detaliile incat sa reuseasca toata lumea,acum sunt pe foc ai mei,abia astept,mai ales ca sunt ”digestivi”,cei prajiti ii ocolesc din cauza prajelii in ulei…felicitari pt modul de a explica in detaliu toate amanuntele!

Multumesc Mariana!
Cum ti-au iesit papanasii? Au fost pe gustul tau?

Mi-ai facut pofta!Tare mult imi plac papanasii, insa nu i-am servit niciodata cu smantana.Cu prima ocazie asa ii voi manca.
Seara faina!

Angelica, bine ai venit pe aici!
Citind mesajul tau mi-a venit brusc o idee… langa papanasi si smantana ar merge de minune si un sos proaspat din fructele de padure ce umplu pietele… mmmm!
Pofta buna la papanasi!

Grozav, multumesc Irina, erau si preferatii mei…si imi amintesc de mama:)

Cu multa placere! Papanasii astia chiar merita amintiti si incercati din cand in cand – sunt o alternativa foarte buna la dulciurile din magazine care ne inunda vietile.

Posteaza un comentariu