Prajitura cu gem si nuci | Gatitul e libertate!

Prajitura cu gem si nuci

prajitura cu gem si nuci - de aproapeO prajitura ce mi-a indulcit copilaria si care sper sa va aduca si voua aminte de zilele lipsite de griji ale anilor de demult. Iar pentru cei care nu au mai gustat ceva asemanator pana acum – nici o problema, incercati si nu veti regreta!

Portii: 20

Timp preparare: 25 minute

Timp total pregatire: 1 ora si 10 minute

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 250 g unt la temperatura camerei
  • 3 oua
  • 150 g zahar pentru aluat
  • 3-4 linguri zahar, preferabil pudra, pentru bezea
  • 8 linguri sanatoase de gem (mie imi place sa amestec mai multe tipuri, cum ar fi prune si caise, dar incercati cum vreti) + 1-2 linguri gris daca gemul este prea curgator
  • 2-300 g nuca (dupa gustul fiecaruia)
  • un plic praf de copt
  • coaja de la o lamaie si daca gemurile sunt foarte dulci, 2-3 linguri zeama de lamaie
  • esenta de vanilie

    prajitura cu gem si nuci - ingrediente

  • Separam albusurile de galbenusuri si le punem la frigider. Galbenusurile le amestecam cu untul si zaharul (cele 100 g). Adaugam faina, praful de copt, coaja de lamaie si esenta de vanilie. Framantam pana ajungem la asa ceva
  • prajitura cu gem si nuci - aluat

  • Punem aluatul la frigider pentru 30 de minute. O parte din nuca o taiem cu cutitul, ca sa avem bucatele mai mari. Restul o macinam. Daca folosim mai multe feluri de gem, le amestecam, si daca este nevoie adaugam putina zeama de lamaie (mie imi place gemul un pic acrisor in aceasta prajitura). Taiem o bucata de hartie de copt de dimensiunea tavii si intindem 2/3 din aluat direct pe ea. Puteti intinde aluatul si pe o masa presarata cu faina – cum va este mai usor. Eu prefer sa intind aluatul pe hartia de copt pentru ca il transfer cu tot cu ea in tava si nu mai exista riscul de a se rupe.
  • prajitura cu gem si nuci - intind aluatul

  • Amestecam gemul cu o treime din nuca macinata. Il intindem peste aluat si presaram nuca taiata.
  • prajitura cu gem si nuci- gem si nuca

  • Din restul de aluat putem face diverse forme (floricele, stelute,…), putem face fasii ca la placinta cu mere, sau il putem rade pe razatoare. Batem albusurile cu cele 3 linguri de zahar. Apoi adaugam nuca macinata ramasa.
  • prajitura cu gem si nuci - bezea si nuca

  • Intindem spuma pe prajitura si punem aluatul ramas. Eu am ales sa fac floricele. Daca faceti floricele sau fasii, puteti sa le ungeti cu ou batut (optional, bine? 🙂 ).
  • prajitura cu gem si nuci - se baga la cuptor

  • Se baga in cuptorul incins la 190 de grade, pentru aproximativ 40 de minute (verificati aluatul). Se taie felii dupa cum ne place si se mananca cu muuulta pofta!
  • prajitura cu gem si nuci - o taiem romburi

    prajitura cu gem si nuci - prezentare

    prajitura cu gem si nuci - de aproape

Observatii

In loc de gem puteti pune si dulceata, iar daca aceasta este cu bucati mari de fructe o puteti transforma in pasta cu un blender.
Pentru un aluat mai putin bogat in grasimi puteti injumatati cantitatea de unt, inlocuind-o cu aproximativ 100 g iaurt, sana, kefir… Adaptati cantitatea in functie de cat de tare este aluatul.

Comentarii (5)

cu zeama de lamaie ce se face?

Mie imi place sa folosesc un gem usor acrisor sau chiar magiun, care nu are zahar adaugat. In cazul in care folosesc un gem dulce (de ex. de pere) adaug putina zeama de lamaie – mi se pare ca scoate mai bine in evidenta aromele prajiturii.

buna dimineata, am respectat intocmai indicatiile dar aluatul a iesit foarte sfărâmicios, poate a fost prea multa faina? dar am mai adaugat niste lapte si s-a transformat in ceea ce trebuia. e buna buna prajiturica ..imi aminteste de bunica mea. multumim!

Cu placere Andreea! La aluaturi din punctul meu de vedere cantitatea de faina este doar aproximativa – se poate ca urmand aceeasi reteta sa se ajunga la rezultate diferite (depinde de umezeala fainii de obicei). Bine ca te-ai descurcat – felicitari!

Buna. La mine, la fel, aluatul s-a primit foarte sfaramicios, l-am aranjat cu mina in tava, altfel a fost imposibil. Totusi, a fost gustos. Mersi!

Posteaza un comentariu