Deliciu cu pere si nuci | Gatitul e libertate!

Deliciu cu pere si nuci

O prajitura simpla, dar extraordinar de gustoasa – asta va prezint in randurile de mai jos.

Ingrediente :
– 3 oua
– o cana de nuca sau migdale sau alune de padure sau amestec 🙂
– 2 cesti de zahar + vreo 2-3 linguri pentru pus pe pere
– o lingura cu varf de faina
– 5 pere
– o lamaie
– cateva lingurite de dulceata
– scortisoara, nucsoara, cuisoare
– vanilie

Pentru sosul caramel (optional) :
– 90 g zahar
– 100 ml lapte

deliciu cu pere si nuci - ingrediente

Povestea acestei prajituri incepe cu dezgolirea perelor 🙂 Dintre ele, doua se taie cubulete iar celelalte trei se lasa intregi si se curata de seminte.

deliciu cu pere si nuci - scobim perele

Ca sa nu le fie prea frig perelor le stropim cu putina zeama de lamaie si le acoperim cu paturica din zahar, scortisoara, putina nucsoara si cuisoare. Le amestecam bine si le lasam sa se odihneasca.

deliciu cu pere si nuci - scortisoara, cuisoare

A venit randul celor trei oua, sa se amestece cu zaharul, vanilia si coaja de lamaie – nu va stresati prea mult, nu e nevoie sa se dizolve zaharul, ci doar sa obtinem o compozitie omogena.

deliciu cu pere si nuci - oua cu zahar

Credeti ca nuca poate sta deoparte cand vede asemenea petrecere dulce? Vazand-o nerabdatoare am macinat-o impreuna cu surorile ei (migdalele si alunele) si am invartit-o bine in castron, adaugand si faina.

deliciu cu pere si nuci - compozitia

Buuun! Acum trebuie sa pregatim tava… Eu am folosit de data asta o tava rotunda cu fundul detasabil. Pentru ca avem o compozitie moale si nu vrem sa picure in cuptor, punem hartie de copt.
Urmeaza momentul in care dulceata intra in scena si umple glorioasa perele …

deliciu cu pere si nuci - pere umplute cu dulceata

Ca sa nu scape dulceata capacim perele cu cate o felie subtire (tot de para…) Apoi le asezam frumos in tava…

deliciu cu pere si nuci - pere in tava

Turnam compozitia peste pere, lasam un minut la soare sa isi traga sufletul si sa capete curaj si apoi … la cuptor cu prajiturica (190 de grade, 40-50 de minute)

deliciu cu pere si nuci - compozitia in tava

Pana se bronzeaza prajitura, punem zaharul la caramelizat (de preferat intr-un vas mai adanc)

deliciu cu pere si nuci - zahar ars

Cand tot zaharul s-a topit (aveti grija sa nu se arda prea tare ca va fi amar) dam vasul deoparte de pe foc si adaugam laptele. Punem din nou pe foc mic si amestecam pana se dizolva zaharul caramelizat. Apoi lasam la rece sa se ingroase.

deliciu cu pere si nuci - facem caramel

Asa arata prajitura scoasa din cuptor:

deliciu cu pere si nuci - scoasa din cuptor

Este foarte buna si simpla, nu e neaparat sa o mai ornati cu ceva. Daca insa vreti sa decorati, va dau si eu o idee (ce foloseste zahar pudra, caramel si nuca) :

deliciu cu pere si nuci - ornata cu zahar pudra, nuci si caramel

deliciu cu pere si nuci - prezentare

Iata si o sectiune cu o para ce inca sta obraznica cu codita in sus!

deliciu cu pere si nuci - felie

Si o sectiune printr-o para umpluta cu dulceata…

deliciu cu pere si nuci - sectiune para

Este o prajitura excelenta, am mai facut-o de cateva ori si a avut mereu succes. Este buna si calda si rece (dupa ce se raceste se auto-insiropeaza, deci e o prajitura miracol 🙂 ) Va spun de acum sa nu va asteptati la o textura de pandispan – aici avem un desert care se mananca cu lingurita si se topeste in gura.

Comentarii (7)

reteta nu contine agent de crestere,nu are nevoie?

Scuze pentru intarzierea raspunsului, am fost plecata din tara. Aceasta prajitura nu are nevoie de agent de crestere. Sper ca intre timp ai apucat sa o incerci 🙂

Desertul arată minunat, astăzi am să le fac o surpriză prietenilor mei. Mulţumim că împarţi cu noi bucuriile bucătăritului.

WOW WOW, arata absolut delicios deabea astept sa mananc o felie din cea pe care o voi face eu 🙂 !
Felicitari pentru website si felul cum prezinti amanuntit fiecare reteta.

Ma bucur ca iti place. Astept sa imi spui parerea ta… Asta e o prajitura cu o textura aparte, numai buna a doua zi…

waw ce bunatateeeeee..
Am udat tastatura numai citind reteta !!!
Felicitari …

Mersi! Sper sa o incerci, se face repede si usor (nu e neaparat sa pui si perele intregi… poti pune doar bucati si in cateva minute ai prajitura la cuptor 😉

Posteaza un comentariu