Gutui umplute
In serile reci de toamna si iarna parfumul fructelor coapte este exact ce ne trebuie pentru a ne dezmorti sufletul inghetat. Asadar va invit sa va bucurati de gutui si de parfumul lor suav.
Ingrediente (pentru 4 portii)
– 2 gutui mari
– 2 albusuri
– miere dupa gust
– un pliculet zahar vanilat
– 2 linguri nuca de cocos
– doua maini bune de nuca
– 2 linguri stafide bune, carnoase, puse 10 minute la hidratat in lapte cald sau apa calda cu cognac
– pentru ornat am folosit putin zahar pudra, cateva linguri frisca lichida si o parte dintr-o rodie
Taiem gutuile in doua si le punem la cuptor vreo 20 de minute, sa se inmoaie (altfel se scobesc foarte greu). Eu am reusit sa le scot o mica parte din seminte si le-am pus putin zahar, dar mai bine le curatati si scobiti dupa ce s-au inmuiat gutuile (pana la urma la pasul asta am ajuns si eu 🙂 )
Nuca se macina, nu foarte marunt. Albusele se bat spuma cu zaharul vanilat (inspre final se adauga si miere).
Nuca, nuca de cocos, stafidele si cam o lingura de miere se amesteca. Se adauga doua treimi din albus, amestecand cu grija. Puteti pune si scortisoara daca va place.
Dupa ce s-au copt aproape de tot gutuile, le scobim bine si le umplem cu amestecul nostru de nuca.
Le punem la cuptorul incins, pentru vreo 5-10 minute, la 190 de grade. Le scoatem, si le punem cu grija albusul ramas.
Le bagam din nou la cuptor cateva minute, la foc mai mic (160 de grade), pana se bronzeaza (maxim cat ale mele).
Le pudram cu zahar si le aranjam cum ne place.
E cineva care nu vrea sa le guste macar? 😀
Arata super.Mi s-a facut pofta deja