Tarta Tatin | Gatitul e libertate!

Tarta Tatin

tarta tatin - cu foietaj crocant si inghetata de trandafiriIn finala Masterchef am ales sa folosesc in toate preparatele mele un ingredient pe cat de banal pe atat de versatil si delicios: marul! Il putem manca proaspat cules, copt pe soba sau in cuptor, in salate de fructe sau de legume, il putem adauga in supe-crema, in sosuri pentru carne sau pentru prajituri, poate fi o umplutura delicioasa pentru placinte si tarte, imbogateste checurile si briosele sau poate fi chiar starul unui tort!
Desertul facut in finala a fost alcatuit de fapt din 3 preparate: tarta Tatin (pe care v-o prezint mai jos), inghetata de mar cu ghimbir si tarta cu crema de lamaie si mere caramelizate.

Portii: 6-8

Timp preparare: 30 minute

Timp coacere: 30 minute

Ingrediente

  • 5-6 mere (preferabil din soiuri diferite)
  • 120 g zahar
  • 50 g unt
  • 50 ml cognac
  • o foaie de foietaj (400 g)
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • un ou mic, o lingura de zahar, o lingura susan si un strop de scortisoara – pentru inelele de foietaj (optional)
  • inghetata (optional – se potriveste bine cu tarta calda)

    tarta tatin - ingrediente

  • Curatam merele de coaja si cotor si le taiem in 6. Le stropim cu putina zeama de lamaie ca sa nu se oxideze.
  • Daca aveti o tigaie (sau un vas de gatit) in care puteti carameliza zahar si care poate fi bagata si la cuptor, pe aceea vreti sa o folositi. Daca nu aveti, faceti prima parte a retetei intr-o tigaie apoi transferati totul intr-un vas potrivit pentur cuptor.
  • Caramelizati zaharul la foc potrivit pentru a nu se arde prea tare. Vrem sa obtinem o culoare frumoasa, nu sa il inegrim.
  • tarta tatin - caramel

  • Adaugam untul si amestecam bine (etapa asta se face cu focul la minim sau chiar stins).
  • tarta tatin - caramel cu unt

  • Punem merele peste caramel , stropim totul cu cognac si lasam pe foc aproximativ 10 minute. Atentie mare cand turnati cognacul – se poate aprinde, din aceasta cauza e mai bine sa il turnati stand la putina distanta de tigaie. Daca se aprinde nu va panicati – alcoolul va arde foarte repede si focul se va stinge in cateva secunde.
  • Masuram foietajul cu vasul care va merge la cuptor si taiem un cerc cu putin mai mare decat fundul acestuia. Aranjam merele in vas (putem si sa le rasturnam pur si simplu) si turnam caramelul peste ele.
  • tarta tatin - mere cu caramel

  • Le invelim cu paturica de foietaj pe care o intepam cu varful unui cutit in 2-3 locuri. La margini bagam aluatul un pic sub mere. Putem unge cu putin ou batut si presara 2 fire de zahar (nu este neaparat, oricum vom rasturna tarta).
  • tarta tatin - foietaj peste mere

  • Daca vreti sa faceti inele din foietaj aveti nevoie de un suport. Eu am avut inele din acelea folosite la montatul mancarii in farfurie. Puteti la fel de bine sa folositi o conserva goala. Imbracam suportul in hartie de copt.
  • tarta tatin - inele pentru foietaj

  • Taiem fasii de aluat cam de un cm grosime. Le ungem cu ou si presaram pe ele zahar, putina scortisoara si susan. Punem apoi fasiile pe suport, presand bine capetele (Inelele trebuie bagate la cuptor in pozitia in care le-ati vazut mai sus)
  • Bagam tarta in cuptorul incins la 200 grade pentru aproximativ 25-30 de minute(! atentie, inelele de aluat vor fi gata mult mai repede, in aproximativ 15 minute!). Trebuie sa fie bine rumenita pe deasupra cand o scoatem.
  • tarta tatin - scoasa din cuptor

  • Pentru ultimul pas avem nevoie de o farfurie mai mare decat vasul nostru. O asezam peste tarta, prindem bine din 2 parti de ea si vas folosind un prosop de bucatarie, apoi rasturnam!
  • tarta tatin - rasturnata

  • Poate ca nu este cel mai frumos desert din lume, dar priviti de aproape, simtiti aromele cum va invaluie – desertul asta banal o sa va ia mintile!
  • tarta tatin - de aproape

  • Montam simplu: o felie de tarta, un inel si un glob de inghetata. Eu am folosit inghetata de trandafiri, facuta cu petale din gradina mea. Voi puteti folosi fara probleme o inghetata de vanilie.
  • tarta tatin - cu inel crocant si inghetata de trandafiri

    tarta tatin - cu inghetata de trandafiri

    tarta tatin - cu inel crocant din foietaj

  • Cum e? Simtiti rasfatul suprem?

Posteaza un comentariu