Tiramisu de vara | Gatitul e libertate!

Tiramisu de vara

tiramisu de vara - poftaStiti ca imi plac provocarile si ca particip la toate concursurile care imi trezesc interesul 🙂 De data asta provocarea a fost sa gatesc un desert racoros, de vara, pentru concursul “Gatesc sanatos cu Sun Food!” Am pornit de la desertul meu preferat – tiramisu – si am ajuns la ce veti vedea mai jos.

Portii: 6-8

Timp preparare: 30 minute

Timp racire: 3 ore

  • 2 galbenusuri
  • 500 ml smantana dulce pentru frisca (daca este frisca UHT, de ex. Dorna sau Milli, trebuie tinuta la frigider minim 5-6 ore inainte de a o bate)
  • 150 g zahar
  • 250 g mascarpone
  • 80 ml lapte
  • 400 g piscoturi
  • o cutie compot de ananas Sun Food
  • 200 g mure proaspete sau congelate
  • extract de vanilie
  • 2 linguri lichior de cocos (optional)
  • cateva crengute de menta proaspata
  • flori comestibile pentru decor (eu am folosit panselute si flori de rucola)

tiramisu de vara - ingrediente

    • Amestecam galbenusurile cu 100 g zahar, cam 2-3 minute, pana obtinem o compozitie omogena, mai deschisa la culoare.

tiramisu de vara - galbenusuri cu zahar

    • Adaugam laptele si punem pe foc mic, amestecand mereu.

tiramisu de vara - crema de lapte

    • Dupa cateva minute compozitia va incepe sa se ingroase usor. Este foarte important sa amestecam tot timpul, ca sa nu se prinda. Cand este aproximativ de consistenta unei smantani oprim focul, adaugam extractul de vanilie si punem vasul la racit (eu il pun intr-un castron cu apa rece).

tiramisu de vara - crema

    • Desfacem conserva de ananas si scurgem compotul intr-un ibric. Mai completam cu 100 ml apa si il punem la fiert. Cand fierbe il dam deoparte si punem in el cateva crengute de menta. Vom obtine in acest fel combinatia dintre ceai de menta si compot de ananas (puteti sari peste acest pas, punand in compotul de ananas niste extract de menta – eu am vrut sa pun menta din gradina la munca, in locul chimicalelor). Lasam si ceaiul sa se racoreasca.
    • Taiem ananasul in cubulete, preferabil cat mai mici. Taiem si niste frunze de menta in fasii cat mai subtiri si le amestecam cu ananasul si lichiorul de cocos.

tiramisu de vara - ananas cu menta

    • Batem frisca impreuna cu restul de 50 g de zahar si o punem la rece.
    • Incepem sa insiropam piscoturile, tinandu-le in “ceai” doar cate o secunda pe fiecare parte. Ele se inmoaie si dupa ce punem crema peste ele, deci nu exagerati cu siropul sau o sa obtineti o prajitura prea moale.

tiramisu de vara - piscoturi insiropate

    • Le asezam intr-o tava cu margini inalte, sau daca vrem sa le punem direct pe farfurii le construim o margine din folie de aluminiu.
    • Punem doua treimi din ananasul cu menta peste piscoturi. Daca vreti adaugati si mure.
    • Batem mascarpone cu crema din lapte si galbenusuri pana se omogenizeaza bine. Adaugam frisca si o incoporam usor cu o lingura, de jos in sus, ca sa nu scoatem aerul din ea. Dupa ce crema este gata, punem doua treimi din ea peste piscoturi.

tiramisu de vara - piscoturi, ananas, crema

    • Punem inca un rand de piscoturi inmuiate, apoi restul de crema.
    • Dam la rece pentru 3-4 ore, sau chiar mai mult.
    • Ornam cu ananasul ramas, mure, menta si flori.

tiramisu de vara

tiramisu de vara

tiramisu de vara - flori comestibile

    • Despre conserva de ananas de la Sun Food va pot spune ca mi-au placut urmatoarele lucruri:
      • se desface usor, fara instrumente ajutatoare
      • nu contine conservanti, coloranti sau alte prostii
      • contine doar putin zahar in plus fata de cel al ananasului si din acest motiv nu ii acopera gustul

tiramisu de vara - cu SunFood

tiramisu de vara - cu ananas SunFood

Comentarii (1)

Stiu reteta am facuto super delicioasa

Posteaza un comentariu