Dulceata de cirese cu indrusaim | Gatitul e libertate!

Dulceata de cirese cu indrusaim

Dulceata mea preferata este cea de cirese. In special cea de cirese “albe” adica soiul acela care pe exterior este galben-portocaliu, iar in interior este galben deschis. Poate sunt subiectiva, pentru ca am crescut cu ea si este strans legata de amintirile mele cele mai dragi, insa cred ca trebuie sa o incercati si voi, macar o data.
Bunica mea ii dadea o aroma deosebita acestei dulceti. Dupa ce am “sapat” mult printre amintiri mi-am dat seama ca vinovata pentru aroma este un anume tip de muscata numita indrusaim, cu frunze foarte dantelate si un miros aparte. Bunica ii adauga frunzele in dulceata, iar acum, cu ajutorul lui “nenea google” am aflat ca o pot folosi si pentru ceaiuri sau aromarea unor deserturi. Daca gasiti pe undeva aceasta planta este de ajuns sa “furati” o crenguta pe care sa o puneti in apa cateva zile pana ii dau radacini, apoi o puteti planta.
Sa revenim la dulceata, ca ea e starul de azi 🙂 Retetele clasice sunt toate la fel – la un kg de fructe curatate se pune un kg de zahar. Mie zaharul ala mi se pare prea mult, asa ca l-am redus la jumatate. Stiu, schimbarea e drastica, insa cu putina atentie nu veti avea nici o problema cu rezistenta dulcetii in timp.

Ingrediente

  • 2 kg cirese (se cantaresc dupa ce le-am curatat de samburi si codite)
  • 1 kg zahar (eu am folosit fructoza)
  • o lamaie
  • cateva frunze de indrusaim

    dulceata de cirese cu indrusaim - ingrediente

  • Va pun si o poza mai de aproape cu muscata cea parfumata:
  • indrusaim - muscata pentru dulceturi

  • De obicei curat fructele seara, storc lamaia peste ele, le amestec bine cu zahar si le las sa stea asa, la frigider, pana a doua zi dimineata. Daca va grabiti, le lasati 10 minute si apoi pe foc cu ele 🙂
  • dulceata de cirese cu indrusaim - fructe cu zahar

  • Inevitabil, ajungem la momentul in care trebuie fiarta dulceata. Cel mai bine este sa va pregatiti inainte borcanele – le spalati bine cu apa cat mai calda si detergent, le clatiti f f bine, apoi le puneti cu gura in jos, sa se scurga. Daca nu sunteti convinsi ca ajunge le puteti baga la cuptor pentru vreo jumatate de ora, la 190 de grade. Eu nu fac asta niciodata 😛
  • Cand borcanele sunt pregatite punem dulceata la fiert. Dupa ce incepe sa fiarba o sa faca spume de suparare ca o supuneti la asemenea tratament. E bine sa adunati acea spuma cu o lingura pentru ca impiedica evaporarea apei din dulceata si aceasta va trebui sa fiarba mai mult. Cand cantitatea de spuma a mai scazut adaugam frunzele de indrusaim.
  • dulceata de cirese cu indrusaim - la fiert

  • Pentru a verifica daca dulceata a fiert destul tinem o farfuriuta la frigider. Cand ni se pare ca fructele nu mai sunt crude scoatem farfuriuta si punem pe ea o picatura de sirop. La reteta clasica (cea cu mult zahar) dulceata e gata cand picatura ramane adunata si “infoiata”, ca un balon de sapun. La reteta mea e deajuns sa vedem ca siropul nu este apos. Am incredere in voi ca puteti sesiza diferenta dintre apa si sirop 😉
  • Asta e dulceata mea la final – alte poze nu a mai prins. Poate la anu’ o pozez si artistic :).
  • dulceata de cirese cu indrusaim - la final

  • Incheierea e ca la orice alta dulceata – oprim focul si punem repejor comoara dulce in borcane. Le inchidem cat mai tare capacele si le asezam cu fundul in sus pentru vreo 10 minute (prin aceasta operatiune se sterilizeaza capacul). Dupa aceea le punem in pozitie normala si le invelim cu o patura groasa sau cu prosoape, ca sa se raceasca incetisor. O zi-doua de stat la caldurica si sunt gata de etichetat si dus la beci, sau de mancat cu inghetata sau paine proaspata.

Comentarii (11)

Irina, as dori si eu plantuta asta. Eu sunt din Bucuresti si nu reusesc s-o gasesc pe nicaieri. Toata lumea se uita ciudat cand intreb de ea. Ai putea sa ma ajuti si pe mine cumva, te rog? Platesc eu un curier spre Bucuresti daca se poate pune un lastar in siguranta 🙂
Multumesc!

Servus Octavian!
Scuze pentru raspunsul intarziat. Sigur ca iti pot trimite o crenguta din planta mea. Din cate am vazut eu, daca o pui direct in pamant si o uzi foarte bine se prinde. Iti pot trimite crenguta intr-o cutiuta. Trimite-mi te rog datele prin formularul de contact, ca sa nu apara aici.

Buna, gasesti la lidl acum planta asta :).

Numai bine!

Buna ziua!
In sfarsit am gasit pe cineva care a folosit drusaim sau indrusaim. Mai mult chiar, cineva care a gasit in comert.
As vrea sa-i fac o surpriza prietenei mele si sa-i cumpar, dar nu gasesc pe nicaieri.
As aprecia un ajutor.
Multumesc in avans!

Cristi, imi pare rau, cred ca m-am exprimat gresit pe undeva… Nu am gasit indrusaim in comert, am gasit o planta in scara unui bloc si am luat o crenguta de la ea. Mi s-a prins si acum am o planta zdravana. Daca ai drum prin Brasov iti pot da o crenguta.

Multumesc, IriA!
Intre timp, am gasit tot din vorba-n vorba si cred ca in weekend-ul asta chiar vom intra in posesia lui.
Happy day! 🙂

Perfect! Spor la parfumat dulceturi si deserturi cu frunzele aromate!

Buna Irina,

Incearca dulceata de capsiuni cu rozmarin.
Mie mi se pare ca ii accentueaza gustul.

Te asteptam cu noutati!

Suna foarte bine, mersi pentru idee. Rozmarin am in gradina dar capsunile le-am cam ratat anul asta… Pastrez insa ideea pentru la anul.

Acum am descoperit minunatul blog = o INCANTARE!
Indrusaim am gasit in sfarsit intr-un magazin; o planta frumoasa, verde si foarte parfumata. E suficienta o atingere si raspandeste un miros de vis.
Mama punea indrusaim la dulceata de gutui.
Abia astept sa fac dulceata aceasta de cirese. Cred ca e o nebunie.
Multumesc pentru reteta!!!

Bine ai venit Mihaela!
Ce bine ca ai gasit indrusaim! O sa vezi ca aduce ceva aparte dulceturilor. Eu nu am incercat sa pun in dulceata de gutui, dar cred ca e o idee foarte buna, asa ca o voi incerca la toamna.
Te mai astept pe aici!

Posteaza un comentariu