Placinta cu mere eleganta si gustoasa | Gatitul e libertate!

Placinta cu mere

Placinta cu mere, asa cum o fac eu, e menita sa uimeasca degustatorul in primul rand vizual, iar dupa acest prim impact vine sa ii intregeasca experienta prin parfum, aroma, textura. Sper sa va placa si voua si sa experimentati pe seama ei pana veti fi satisfacuti pe deplin.

Ingrediente:
250 g unt
250-300 g faina + pentru intins
70 ml apa
o lingurita zeama de lamaie
4 linguri zahar
jumatate fiola vanilie
o lingurita praf de copt
un praf de sare
un ou cat mai mic pentru uns

2 kg mere (din piata, din alea mai mici, parfumate, nu din cele umflate cu pompa)
o mana stafide
zahar dupa gust – puneti la inceput cateva linguri si dupa ce se calesc merele mai adaugati daca e nevoie
1 lingura ulei
5-6 cuisoare (le scot inainte sa umplu placinta, asa ca le numar ca sa stiu exact cate trebuie sa “vanez”)
scortisoara macinata
70-100 g coaja de portocala din dulceata, taiata marunt

placinta cu mere - ingrediente

Incepem cu merele: le spalam, curatam de coaja (nu e neaparat, insa pentru o textura mai fina e de preferat) , le taiem si le scoatem cotorul. Cojile puteti sa le folositi pentru un compot aromat. In continuare radem merele, apoi le calim cu o lingura de ulei si zahar. Dupa cateva minute adaugam  cuisoare, stafide si coaja de portocala. In functie de cat de zemoase sunt merele le vom lasa pe foc mai mult sau mai putin. Cu cat vasul folosit e mai intins , cu atat mai repede vor scadea merele. Dupa ce oprim focul punem si scortisoara.

placinta cu mere - calim merele

Ne apucam si de aluat. Mai intai taiem cuburi untul (cu cat sunt mai mici, cu atat se vor amesteca mai usor cu faina).

placinta cu mere - bucatele unt

Amestecam faina, praful de copt , sarea, zaharul si untul pana cand nu mai sunt bucati de unt si aluatul arata cam asa:

placinta cu mere - aluat sfaramicios

Adaugam apa, zeama de lamaie si vanilie si framantam pana se omogenizeaza bine. Completam cu  faina pana cand aluatul se leaga si se dezlipeste de pe maini. In carticica din care am luat reteta scrie ca se intinde aluatul si se impatureste de 3 ori. Eu nu l-am intins chiar subtire, am facut cumva sa imi ia putin timp si sa fie usor, asa ca l-am semi-intins de vreo 5-6 ori 🙂

Buun… acum ca avem ingredientele principale (aluatul si merele) trecem la asamblare. In functie de rabdarea bucatarului putem face o placinta mare intr-o tava de tort detasabila sau multe placintele, in forme de briose. Eu am facut si intr-un fel si in celalalt. Pentru placinta mare am intins mai intai o foaie de aluat de vreo 7-8 mm grosime. Am pus-o in forma si am presat bine marginile ca sa nu cada. Lasati aluatul sa atarne in afara, il vom taia dupa ce vom termina de umplut. Dupa ce aluatul e bine intins si lipit de margini, punem merele racite.

placinta cu mere - in tava

Pentru mini-placinte luam cate un gogoloi de aluat si il presam direct in forme.

placinta cu mere - mini

Intindem o alta foaie subtire de aluat si taiem fasii subtiri cam cat degetul mic pentru placinta mare si cat de subtiri se poate pentru placintele. Eu am primit de ziua mea un dispozitiv cu o rotita ondulata, numai bun de taiat aluaturi, asa ca l-am folosit.

placinta cu mere - fasii aluat

Luam fasiile taiate si incepem sa le asezam pe placinta, incepand cu o cruce in mijloc. Capetele le presam bine de margini.

placinta cu mere - inceput asezare fasii

Apoi vom pune cate 2 fasii, una in dreapta una in stanga, urmate de una sus, una jos, iar stanga, iar dreapta…

placinta cu mere - model aluat

Bineinteles ca puteti aseza fasiile cum vreti voi, mie asa mi-a traznit pe moment si pentru ca mi-a placut rezultatul final am retinut modelul. Incercati sa pastrati fasiile cat mai egale, la fel si distantele dintre ele. Continuati pana la margini. Mai presam o data fasiile de margine si apoi taiem excesul de aluat.

placinta cu mere - inainte de cuptor

La placintele am pus cate 4 fasiute paralele, apoi peste ele inca 4 fasiute perpendiculare pe primele.

mini placinte cu mere - crude

Ungem aluatul cu oul batut, presaram zahar si le punem la cuptorul incins la 190 de grade. La mine placinta mare a avut nevoie de aproximativ o ora sa se rumeneasca, iar cele mici s-au bronzat in vreo 40 de minute. Oricum, uitati-va la ele din cand in cand si cand s-au rumenit deasupra scoateti-le.

Astea sunt placintelele :

mini placinte cu mere - prezentare

Si asta e placinta cea mare (am cantarit-o si avea 2 kg!)

placinta cu mere - proaspat scoasa din cuptor

Precizari:

– cantitatile date sunt pentru o placinta mare si un pic de aluat ramas extra in functie de subtirimea foii. Daca vreti sa faceti si placintele, mariti cantitatile.

– daca va grabiti nu e nevoie sa faceti modelul de pe placinta. Pur si simplu intindeti o foaie, presati-o bine de margini si gata.

– merge de minune cu niste inghetata de vanilie langa ea, cat e fierbinte

– cu ingredientele de mai sus se poate face placinta si in tava intinsa, patrata, a cuptorului.

– am tot refacut reteta asta, asa ca va mai arat niste modele, poate va inspira

placinta cu mere - stelute

placinta cu mere - felie

placinta cu mere si nuca

– avem si un model cu multa nuca si mici bucatele de aluat

placinta cu mere si nuci

Comentarii (18)

Excelenta reteta. Acum am terminat-o si am si mancat o portie cu inghetata. Sotul meu a fost dat pe spate, ceea ce si doream! Am mare incredere in retetele si sfaturile tale culinare! Voi incerca si altele, cu siguranta!
Cand bebe va implini 6 luni, imi voi astepta familia cu o felie de placinta cu mere, gustoasa si sanatoasa! 🙂

Ce mult ma bucur! Placinta asta cu mere a bucurat multi oameni pana acum.
Daca ai vreodata intrebari poti sa imi scrii aici sau pe fb.

Mi-a iesit o placinta extraordinara ca si aspect, iar gustul este de nedescris.multumesc mult!!! 🙂

Cu multa placere!

Buna, Iria.
Si eu am facut de multe ori placinta asta, de cand am descoperit-o pe culinar. Am trecut-o in caietul meu cu retete (de lasat mostenire ptr fiica-mea! 😉 ).
Multumesc pentru felul tau explicit in a scrie retetele!

Cu multa placere Magdulici! Fiica ta este de doua ori norocoasa – pentru ca ii pregatesti un caiet cu retete si pentru ca i le si pregatesti acum.

Of Doamne ce bine arata!!Ispititor de bine!!!

Si e asa de bunaaa! E musai sa o incerci! 🙂

Multumesc , tarziu poate, pentru sfaturi! Decorarea imi aminteste de bunica! Felicitarile mele de gospodina batrana( asta nu inseamna niciodata ” foarte priceputa!”)!

Cu multa placere! Nu stiu ce inseamna “tarziu”, insa sunt convinsa ca in bucatarie nu e niciodata prea tarziu pentru ceva nou. Sper ca sfaturile mele au dus si la un rezultat concret… 🙂

gatesc si eu mereu aceasta placinta si de fiecare data e foarte apreciata , sunt super retetele tale ,multumim pentru ele si spor la prajiturit mereu….

Super! Ma bucur ca am putut sa iti dau idei bune! Spor si tie la bucatarit!

Foarte mult imi place ce am vazut prin “bucataria” ta. Felicitari. Totdeauna am fost de parere ca daca ai niste poze clare si imbietoare…e asigurat 90 % din succesul blogului. Partea mai buna este ca la tine nu doar sunt “apetisante” pozele, dar cred ca si retetele. O sa incerc si eu pateul tau de pui ptr ca sunt tare curioasa.

Bine ai venit pe aici (cu intarziere, ca m-a torturat o gripa…) ! Abia astept sa incerci sau macar sa te inspiri din vreo reteta de-a mea.

Cosuletele cu mere doar le-am gustat, este o varianta aspectoasa, interesanta si de efect pentru musafiri.
De unde cumparam formele?

Nici nu stiti ce bucurie este pentru mine cand cineva imi incearca retetele! Va multumesc din suflet pentru surpriza asta si pentru cuvintele frumoase.
Formele de silicon se gasesc la Real si Carrefour (din pacate nu le au tot timpul). Cred ca am mai vazut si pe net mai demult.
Mai exista si forme de metal, dar spalatul lor este mult mai greu si nu merita diferenta de bani.

Fiecare gospodina are in caietul cu retete cel putin o reteta d eplacinta cu mere.
Cu reteta Irinei, am experimentat o placinta cu mere savuroasa, in care aromele, gusturile de dulce, acrisor, gust de unt se combina si apr pe rand, pe masura ce te infrupti din placinta 🙂 intr-un mod diferit de celelalte placinte cu mere.
Multumim Irina si asteptam noi retete.
Pentru mine este o provocare si o bucurie.

Delicioasa!

Posteaza un comentariu