Briose de post cu mere, nuci si dovleac
Pentru ca incepe postul Craciunului va ofer azi o reteta de briose de post. Poate va ganditi ca un asemenea preparat nu merita atentie, insa daca ne uitam un pic la ingrediente cred ca va veti razgandi 🙂 Mere, nuci, banane, scortisoara, dovleac… sunt numai bune sa ne incalzeasca sufletele in zilele reci.
Portii: 16
Timp preparare: 40 minute
Timp coacere: 35 minute
Ingrediente
- 350 g faina
- 100 ml ulei
- 250 ml suc de portocale (puteti rade si putina coaja in compozitie)
- 100 g indulcitor natural de la Green Sugar (folosesc de mult extractul de stevie pentru indulcirea ceaiului, acum am gasit si produsul numai bun pentru gatit) + inca o lingura care se preasara pe mere
- o banana foarte coapta
- un plic praf de copt
- 150 g nuci
- 3 mere
- un sfert lingurita scortisoara
- Optional:
- 150 g dovleac
- 2 linguri indulcitor Green Sugar
- cam o lingura zeama de lamaie
- scortisoara dupa gust
- Curatam merele de coaja si cotor, le taiem cum ne place (eu am preferat lamele subtiri) si le presaram cu putin Green Sugar.
- Banana se paseaza cu o furculita sau intr-un blender, impreuna cu sucul de portocale. Punem impreuna piureul de banane, sucul de portocale, indulcitorul Green Sugar si uleiul, apoi le amestecam bine 2-3 minute.
- Adaugam faina, praful de copt, scortisoara si nucile taiate cu cutitul (vrem sa ramana bucatele mai mari).
- Amestecam doar cat sa obtinem o compozitie omogena, pe care o punem in forme de briose unse cu putin ulei. Merele se pun deasupra, pe o jumatate din briosa.
- Bagam la cuptor, la 180-190 de grade, pentru aproximativ 35 de minute (trebuie testate ca sa fim siguri ca sunt coapte).
- Intre timp m-am ocupat de dovleac : l-am curatat, l-am taiat cubulete, apoi l-am pus intr-o tigaie cu 2 linguri Green Sugar, putina zeama de lamaie, scortisoara si jumatate pahar de apa.
- Am gatit cu capac, pana cand nu mai era deloc apa, iar dovleacul era patruns. Dupa ce apa s-a evaporat mai tinem pe foc mic 2-3 minute, amestecand mereu cu o spatula.
- Servim briosele cu putina “dulceata” de dovleac pe ele.