Diplomat cu iaurt si zmeura | Gatitul e libertate!

Diplomat cu iaurt si zmeura

Ce avem noi aici? O provocare! O prajitura buna-buna, care se potriveste si celor care tin regim – pentru ca tuturor ne plac dulciurile.

Ingrediente
– 250 g iaurt (eu am folosit un iaurt mai gras, de capra si oaie, pentru ca imi place mult textura lui)
– 125 g smantana dulce pentru frisca 30% grasime
– 125 g smantana dulce pentru gatit 12% grasime (se poate inlocui cu smantana 30%)
– 7 linguri fructoza (aici puteti umbla fiecare, dupa cum va place si bineinteles ca puteti sa o inlocuiti cu zahar)
– 150-200g zmeura proaspata sau congelata
– un plic de gelatina pentru gatit
– jumatate de plic de gelatina pentru ornat
– coaja de la ½ lamaie si ½ lime
– jumatate fiola vanilie
– un plic de ceai de fructe de padure, capsuni… (optional)

diplomat cu zmeura - ingrediente

In primul rand facem un ceai , folosind 100 ml apa si pliculetul de ceai. Apoi il racim de tot, cu pliculetul in el. Dupa ce s-a racit punem gelatina alimentara in el sa se umfle. Puteti folosi si apa, eu am folosit ceai pentru un strop de extra-aroma.
Batem frisca 30% cu o lingura de fructoza pudra (eu imi macin zaharul sau fructoza la robot inainte de a face o prajitura, pentru ca se dizolva mai bine, dar nu este obligatoriu sa faceti la fel). Adaugam coaja de lamaie si lime rasa si vanilia.

diplomat cu zmeura - frisca, coaja de lamaie

Punem iaurtul scurs de zer, frisca 12% si inca 3 (+-) linguri de fructoza. Batem cu mixerul sa se omogenizeze.
Zmeura se amesteca pe foc cu 2-3 linguri de fructoza. Dupa ce nu mai este deloc inghetata, punem 125 ml apa si jumatate de plic gelatina de tip “tort gelee”.

diplomat cu zmeura - jeleu de zmeura

Lasam sa dea in fiert pentru un minut, apoi impartim in 6 castronele.

diplomat cu zmeura - punem gelatina cu zmeura in castronele

Topim gelatina la bain marie (facem exact cum scrie pe plic, tot ce am schimbat a fost ca am folosit ceai in loc de apa). O lasam sa se racoreasca un pic (fara sa se inchege) si apoi o turnam in fir subtire in timp ce amestecam bine cu mixerul.

diplomat cu zmeura - frisca, iaurt, gelatina

Impartim crema obtinuta in cele 6 castronele, nivelam bine si punem la frigider pentru minim o ora.

diplomat cu zmeura - inainte de frigider

Pentru servire, rasturnam prajitura obtinuta. Putem orna cu frisca, fructe proaspete, ciocolata… ce ne place si avem pe aproape 🙂

diplomat cu zmeura - prezentare

diplomat cu zmeura - prim-plan

Observatii
– este o prajitura foarte fina si usoara si se poate servi cu succes dupa o masa mai grea
– in loc de zmeura puteti folosi orice alt fruct. Puteti face chiar 2 straturi cu fructe diferite, unul sus si unul jos.
– daca la zmeura nu adaugati gelatina, obtineti un fel de sos, pe care il puteti servi “curgator” peste diplomat
– puteti prepara acest diplomat si in forma de tort – eu i-am facut un blat de biscuiti macinati si l-am ornat cu fructe proaspete si bucati de piscoturi, cam asa :

tort diplomat cu iaurt si fructe

tort diplomat cu iaurt si fructe - de aproape

– am mai facut aceasta reteta, de data aceasta sub o alta forma : fructe de padure +zahar+o lingurita amidon -> pe foc -> sos de fructe; diplomat; smantana dulce+ ciocolata -> pe foc la topit -> crema de ciocolata.

diplomat cu iaurt, sos de fructe de padure si crema de ciocolata

Comentarii (10)

Buna Irina,
La tort folosesti aceleasi cantitati? Te intreb, pentru ca mi se pare o cantitate cam mica pentru un tort normal. Si…aluatul de biscuiti macinati cu ce il “inchegi”? Este ok unt?
Multumesc!

Pentru tort in principiu dublez cantitatile. In functie de marimea formei a trebuit o data chiar sa le triplez.
Pentru biscuiti pun niste unt topit (cam jumatate din cantitatea de biscuiti). Poti folosi ca blat si piscoturi, merg foarte bine cu diplomatul.

Arata atat de bine incat poate crea adevarate emotii penturu cei care nu vor sa ia deloc in greutate.
Eu sper sa se inventeza ceva care sa poti slabi usor pentru ca acest tort e criminal!

Ce bine arata tortul cu fructe!

Multumesc mult Rita! La cat de usor se face nici nu merita sa mai faci drumul pana la cofetarie!

Eu am facut cu afine 🙂 A iesit delicios!!! 🙂 Doar ca am uitat sa ud bolurile si a fost practic imposibil de rasturnat minunatia 🙁 Am mancat-o direct din boluri…

si eu am facut tot cu afine, dupa masa imbelsugata de Craciun s-au potrivit perfect! Eu am aflat de Irina de pe face-book-ul Ioanei Zamfir care a postat minunatia de Tort de iarna! Pe aceala il fac de ziua mea in ianuarie! 🙂 cu siguranta ca o sa incerc si alte retete! Magda K (Viena)

Bine ai venit in lumea mea! E super ca ai gasit retete tentante si ca ai si incercat una. Afine, zmeura, visine, capsuni… nu conteaza! Fiecare are libertate deplina in propria bucatarie – tocmai de asta e atat de minunat sa gatim 😉

Salut. Am vazut in coment ca ai zis ceva de udat bolurile si nu am citit nimic de asta in cadrul retetei… despre ce e vorba? Am inteles la ce ajuta, dar exact cum faci? Merci si scuza-mi ignoranta 😀

Scuze de intarzierea raspunsului, am avut o perioada aglomerata.
Ud castronelele cu apa rece exact inainte de a pune compozitia. Totusi chestia asta nu ajunge.. si atunci iti recomand 2 chestii la scoaterea din forme:
1. folosesti un cutit subtire, pentru a dezlipi marginea
2. bagi castronelul in apa fierbinte cateva secunde
Sper sa te ajute…

Posteaza un comentariu