Diplomat de post | Gatitul e libertate!

“Diplomat” de post

diplomat de post - cu fructe de padure, visine si ciocolata neagra
Stiti de ce sunt bune provocarile? Pentru ca ne abat de la viata noastra normala, ne scot din zona de confort si ne obliga sa ne antrenam imaginatia.
Eu nu prea fac dulciuri de post/vegetariene, asa ca atunci cand cei de la Gustos.ro si cei de la Green Sugar m-au provocat am simtit niste furnicaturi in degete si am inceput sa ma gandesc ce dulce de care sa fiu mandra as putea face. Nu am urmat nici o reteta, mi-am amintit doar de o poza vazuta demult si pornind de la o imagine am construit totul. Pentru ca, dupa cum stiti deja, gatitul e libertate!

Portii: 8

Timp preparare: 20 minute

Timp refrigerare: o ora

Ingrediente

  • 400 ml lapte de soia (l-am folosit si gustat pentru prima oara in viata mea… nu l-as bea simplu niciodata, dar in prajitura a fost ok)
  • 400 ml lapte de cocos
  • 4 g agar-agar (sau gelatina vegetala – se foloseste in functie de instructiunile de pe pachet)
  • 100-120 g indulcitor natural Green Sugar (daca puneti zahar trebuie sa puneti cu 20-30% mai mult)
  • o pastaie de vanilie
  • o ciocolata neagra fara lapte
  • 150 g nuci
  • 100 g stafide
  • coaja rasa de lamaie sau lime
  • 200 g fructe congelate (visine in primul rand) sau din compot
  • o lingura rasa amidon

    diplomat de post - ingrediente

  • Simplu de tot – asa se face acest desert! Si mai e si delicios, chiar daca e de post si mai de regim asa(pentru ca nu contine decat foarte putin amidon sau zahar).
  • Incepem cu pastaia de vanilie cea minunata (imi plac mult pastaile de vanilie, indiferent din ce tara provin si de diferentele mici dintre ele). O taiem pe lungime si, cu spatele cutitului razuim semintele din interior.
  • diplomat de post - pastaie de vanilie

  • Punem la fiert semintele de vanilie si pastaia impreuna cu laptele de cocos, 350 ml lapte de soia si 80 grame de indulcitor. Prin fierbere aroma de vanilie cuprinde tot lichidul – sa vedeti ce frumos incepe sa miroasa in bucatarie!
  • In 50 ml lapte de soia dizolvam agar-agar-ul, apoi il adaugam peste lichidul fierbinte, amestecand foarte repede. Dupa ce reincepe sa fiarba trebuie sa il mai tinem pe foc 2-3 minute, timp in care amestecam mereu.
  • diplomat de post - compozitie cu lapte de cocos si de soia

  • Oprim focul si adaugam coaja de lamaie rasa. Apoi maruntim cu un robot nucile cu stafidele.
  • diplomat de post - nuci cu stafide

  • Intr-un vas rotund cu diametrul de 20 cm punem nuca maruntita si o presam bine. De data asta eu am folosit 2 vase mai mici pentru ca aveam planuri diferite pentru fiecare 🙂
  • diplomat de post - blat din nuci si stafide

  • Scoatem pastaia de vanilie si turnam incetisor compozitia peste nuci (incetisor pentru ca altfel riscam sa dizlocam “baza” si sa se imprastie nuca ).
  • diplomat de post - pus la rece

  • Pastaile de vanilie recuperate din creme se spala putin, apoi se lasa la uscat. Dupa aceea pot fi puse intr-un borcan cu zahar pudra – ii vor da o aroma placuta.
  • Lasam sa se raceasca prajitura, apoi o punem la frigider. Veti vedea ca de la agar-agar dulciurile se incheaga chiar si la temperatura camerei, spre deosebire de gelatina care are neaparata nevoie de refrigerare.
  • Pentru completarea prajiturii am pus pe foc fructele impreuna cu restul de indulcitor si cu amidonul dizolvat in 2 linguri de apa. Ele trebuie sa fiarba – sosul format se va ingrosa de la amidon. Gustati si daca este nevoie ajustati cantitatea de zahar – mie imi plac fructele lasate mai acrisoare, in contrast cu prajitura. Dupa ce se racesc se pun peste prajitura.
  • Ciocolata amaruie se poate rade sau se poate topi pentru a face diverse forme din ea. De data asta am ales sa pun hartie de copt pe un sucitor, sa topesc ciocolata la bain-marie si sa fac un fel de carlionti de ciocolata.
  • diplomat de post - topim ciocolata
    diplomat de post - petale de ciocolata

  • Rezultat final:
  • diplomat de post - cu fructe de padure si visine

    diplomat de post - cu fructe de padure, visine si ciocolata neagra

  • PS: sotul meu nu suporta dulciurile din comert din cauza ca sunt mult prea dulci. De prajitura aceasta s-a declarat insa indragostit! 🙂

Comentarii (7)

O delicatesa, arata minunat, trebuie neaparat sa o incerc si eu.

Excelenta prajitura! A fost foarte apreciata.

Ma bucur foarte mult!

Ce frumos arata prajitura aceasta si inca si vegetariana.Felicitari!!Cred ca e foarte gustoasa…neam,neam.spune-mi te rog unde se gaseste Agar-agar?Mersi anticipat

Mersi mult de aprecieri!
Eu mi-am cuparat agar-agar de pe net – http://www.pastaidevanilie.ro . De la ei imi fac aprovizionarea cu diverse condimente de vreo 2 ori pe an 🙂 In rest… chiar zilele trecute am vazut intr-un magazin naturist mai multe feluri de agar-agar (pudra, foi,…) . Asta se intampla la Paradisul Verde, in Brasov, in spate la Aro. Daca folosesti altfel decat pudra intereseaza-te de procentul care trebuie folosit in compozitie (eu stiu ca difera).

Super prajitura! Delicioasa, oachesa, vegetarian, tot ce-ti doresti de la un dulce: sanatate !

Mersi mult Mirela!

Posteaza un comentariu