Mini-tarte de sarbatoare, in stil englezesc | Gatitul e libertate!

Mini-tarte de sarbatoare

Am fost odata ca niciodata … in Anglia, in timpul sarbatorilor de iarna. Si, cum imi place mie sa imi bag nasul in obiceiurile culinare ale celor pe care ii vizitez, am descoperit niste tarte mici-mici si buneeee! Se numesc “mince pie” la mama lor, iar la mine acasa le-am denumit mini-tarte. Reteta mea este ca de obicei o adaptare, insa merita incercata 😉 . Se potrivesc foarte bine pentru Craciun, cine le trece pe lista pentru anul asta? 🙂

Portii: 8

Timp preparare: 50 minute

Timp total pregatire: o ora si 20 minute

Ingrediente

  • Aluat
  • 300 g faina
  • 180 g unt
  • 90 g zahar
  • 30 g nuca
  • 1 galbenus (albusul il folosim la uns tartele inainte de a le baga la cuptor)
  • 3 linguri lapte
  • 1/2 lamaie rasa
  • un praf de sare
  • un varf de cutit praf de copt
  • Umplutura
  • 2 mere
  • 2 linguri de unt
  • coaja + sucul de la 1 portocala
  • coaja + sucul de la 1/2 lamaie
  • 150 g stafide
  • 200 g papaya confiata
  • 3 linguri coaja de lamaie confiata
  • 2 linguri coniac
  • 2-3 linguri zahar (dupa gust)
  • o lingura de gris
  • scortisoara, nucsoara, cuisoare macinate, esenta de vanilie

    mini-tarte de sarbatoare - ingrediente

  • Galbenusul cu laptele se amesteca intr-un castron. Separat se pun toate celelalte ingrediente pentru aluat.
  • mini-tarte de sarbatoare - incepem aluatul

  • Amestecam/framantam pana cand nu mai avem bucati mari de unt si obtinem un fel de firimituri :
  • mini-tarte de sarbatoare - firimituri de aluat

  • Dupa ce am ajuns in acest stadiu, adaugam laptele si galbenusul si framantam pana avem un aluat taricel :
  • mini-tarte de sarbatoare - aluatul la final

  • Cat timp pregatim umplutura punem aluatul la frigider.
    Merele se curata si se rad, o parte din stafide si cubuletele de papaya se pun la robot, sa le taie mai mici (mie nu mi-au iesit chiar foarte mici pentru ca sunt lipicioase si robotul nu prea s-a descurcat). Apoi punem toate ingredientele pentru umplutura in afara de coniac intr-o tigaie intinsa, sa se caleasca merele si sa se intrepatrunda gusturile. Aproape de final adaugam si coniacul si testam sa vedem daca umplutura este destul de dulce (in tartele englezesti umplutura e foarte dulce).
  • mini-tarte de sarbatoare - mere, portocala, stafide, papaya

  • Cat timp umplutura se raceste, punem aluatul in strat subtire in forme de briose (nu se pune pana sus pentru ca umplutura este dulce si cu gust intens si ar fi prea multa pentru o singura tarta).
  • mini-tarte de sarbatoare - aluatul se pune in forme

  • Punem apoi umplutura (eu am facut 23 de mini-tarte):
  • mini-tarte de sarbatoare - punem umplutura

  • Intindem aluatul ramas si decupam stelute pe care le punem peste umplutura. Le ungem apoi cu albus de ou si presaram putin zahar.
  • mini-tarte de sarbatoare - acoperite cu stelute

  • Daca mai ramane aluat se pot face niste biscuiti din el. Tartele se coc la 180 de grade pana se rumenesc asa :
  • mini-tarte de sarbatoare - in cuptor

  • Se pudreaza cu zahar (eventual si cu putina scortisoara) si se savureaza impletirea de arome – daca se poate, impreuna cu cei dragi!
  • mini-tarte de sarbatoare - prezentare

    mini-tarte de sarbatoare - cu scortisoara

Observatii

Puteti folosi si alte fructe confiate, in orice combinatii – curmale, caise,…

Posteaza un comentariu