Tarta cu smochine proaspete | Gatitul e libertate!

Tarta cu smochine proaspete


*** Dedicatie speciala pentru prietena mea, Irenke! ***

Visam de muuult la un desert cu smochine proaspete… Si intr-o zi, ma asteptau aranjate frumos intr-o ladita, in magazin. Erau care mai de care mai frumoasa, carnoasa si cu straiele violet de sarbatoare aranjate. Vazand eu asa minunatii, am dezlegat pofta sa se bata cu pretul si ce sa vedeti! – a invins 😀 Mai departe am dat frau liber si imaginatiei, sa caute prin magazin ingrediente numai bune de combinat cu smochinele… Ce a iesit, vedeti mai jos 😉

Portii: 8

Timp preparare: 25 minute

Timp total pregatire: o ora si jumatate

Ingrediente

    Pentru aluat:

  • 200 g faina
  • 200 g migdale macinate mare, ca sa se simta bucatelele crocante
  • 150 g unt
  • un ou
  • o lingurita praf de copt
  • o lingurita otet de mere
  • 75 g zahar
  • coaja de la ½ lamaie
  • 2 linguri apa rece
  • Pentru umplutura:

  • 450 – 500 g smochine
  • 250 g ricotta
  • 400 g smantana fermentata
  • 4 oua
  • 10 linguri zahar
  • coaja de la o lamaie
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 2-3 linguri de cognac

    tarta cu smochine - ingrediente

  • Se spala smochinele si se taie in sferturi. Se stropesc cu zeama de lamaie, cognacul, apoi se presara cu un pliculet de zahar vanilat si daca nu sunt prea dulci cu inca o lingura de zahar.
  • tarta cu smochine - stropim smochinele cu cognac

  • Se amesteca ingredientele uscate pentru aluat cu untul pe care l-am taiat mai intai in bucatele.
  • tarta cu smochine - pregatim aluatul

  • Ideea este sa obtinem un fel de firimituri, deci nu va stresati ca nu se leaga aluatul intr-o bila. Dupa ce le obtinem, adaugam oul, otetul si cele doua linguri de apa. Framantam pana obtinem o bila – nu exagerati cu framantatul, e un aluat de tarta, nu de cozonac, si nu trebuie incalzit prea mult de caldura mainilor.
  • tarta cu smochine - bila de aluat

  • Se aplatizeaza si se pune la frigider pentru 15-30 de minute, in functie de cat de tare ne grabim. Se amesteca toate ingredientele pentru umplutura in afara de smochine. Trebuie sa obtinem o compozitie cat mai fina.
  • tarta cu smochine - crema de branza cu smantana

  • Intindem aluatul si invelim o tava cu margini detasabile cu el (a mea are diametrul de 26 de cm). Eu l-am intins putin pe masa si l-am modelat apoi in tava, voi faceti cum va place, numai sa fie gros de aproximativ 1 cm.
  • tarta cu smochine - imbracam tava cu aluat

  • Se toarna crema, se aseaza smochinele cat mai frumos, se presara o lingura de zahar si se pune la cuptor la 180 de grade. Marginea de aluat ramasa deasupra cremei are rolul ei – la coacere crema se umfla si nu vrem sa se reverse.
  • tarta cu smochine - inainte de coacere

  • Am ajuns in punctul cel mai dificil al retetei, pentru ca nu mai stiu exact cat am tinut-o in cuptor 😀 Cred ca undeva intre 40 si 60 de minute. Trebuie e sa o verificati, si cand centrul nu mai este lichid este gata. Vedeti cat s-a umflat? 😉
  • tarta cu smochine - dupa coacere

  • Se prezinta celor dragi din toate unghiurile, pentru a crea pofta.
  • tarta cu smochine - prezentare

    tarta cu smochine - closer

  • Apoi se taie si se serveste cu mare drag si cu… lingurita 🙂
  • tarta cu smochine - felie

    tarta cu smochine - felie cu fundal fain

Observatii

  • In loc de ricotta puteti folosi sora ei romaneasca – urda, sau branza de vaci.
  • Smochinele pot fi inlocuite cu alte fructe putin zemoase. Eu vreau sa refac reteta folosind caise uscate, rehidratate in apa cu zahar vanilat si cognac 😀 O sa va povestesc cum a iesit experimentul cand o sa am timp de el

Comentarii (2)

Buna, tarta arata foarte bine…sunt curioasa, pot folosit si smochine usor uscate?

Poti folosi si smochine uscate, dar eu le-as tine vreo 30 de minute la hidratat in putina apa calda (eventual aromata cu niste cognac). Te astept cu impresii despre rezultat!

Posteaza un comentariu