Mini-tort cu duo de ciocolata, vanilie si capsuni | Gatitul e libertate!

Mini-tort cu duo de ciocolata, vanilie si capsuni

minitort cu spuma de ciocolata si capsuniM-am tot gandit la un desert care s-ar potrivi lumii si lunii femeilor. Sa contina ciocolata? Sau poate vanilie? Sau capsuni? … Musai capsuni… si musai ciocolata… si… musai vanilie 🙂 Asa a aparut deliciul urmator:

Portii: 8

Timp preparare: o ora

Ingrediente

  • *Pentru blat:
  • 3 oua
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • o lingura cu varf de cacao
  • 2 linguri smantana
  • 2 linguri ulei
  • o jumatate lingurita praf de copt
  • o lingurita vanilie – eu folosesc mai nou extract natural (cumparat sau facut de mine)
  • minitort cu spuma de ciocolata si capsuni

  • *Pentru restul tortului:
  • 100 g ciocolata alba
  • 200 g ciocolata cu lapte sau neagra
  • aproximativ 550 ml smantana pentru frisca (se tine la frigider cam o zi inainte de a fi folosita, merge si cateva ore)
  • coaja rasa si zeama de la o portocala
  • 1-2 lingurite extract de vanilie
  • 500 g capsuni
  • jumatate plic de gelatina
  • 1-2 linguri zahar pudra
  • minitort cu spuma de ciocolata si capsuni

  • Batem albusurile spuma impreuna cu zaharul. Adaugam vanilia, smantana, uleiul si galbenusurile unul cate unul.
  • minitort cu spuma de ciocolata si capsuni

  • Punem faina amestecata cu praful de copt, un praf de sare si lingura de cacao. Amestecam de jos in sus cu o lingura pana se omogenizeaza.
  • minitort cu spuma de ciocolata si capsuni

  • Tapetam o tava patrata cu hartie de copt (nu mai trebuie unsa cu nimic), turnam aluatul si il nivelam. In cuptorul incins la 190 de grade coacem cam 15-20 de minute.
  • minitort cu spuma de ciocolata si capsuni

  • Intr-un vas punem pe foc ciocolata alba cu 75 ml smantana dulce, coaja de portocala si o lingurita extract de vanilie. Trebuie doar sa se topeasca ciocolata, nu sa fiarba. Punem apoi la rece pentru o ora-doua. Procedam la fel cu 150 g ciocolata cu lapte/amaruie, 100 ml smantana si inca o lingurita extract de vanilie. Aceasta este o varianta a cremei de ciocolata numita “ganache” (cantitatea de frisca folosita poate varia de la jumatate din cantitatea de ciocolata pana la ratie de unu la unu).
  • minitort cu spuma de ciocolata si capsuni

  • Dupa ce blatul s-a racit avem 2 optiuni – sa il transformam intr-un singur tort sau sa facem mai multe prajiturele/mini-torturi. Mini-torturile sunt mai migaloase si cer mai mult timp de executie, insa sunt mai spectaculoase. Voi alegeti ce vreti sa faceti. Eu am ales sa fac mini-torturi, asadar am folosit toate inelele de inox din dotare si am decupat cu ele bucati de aluat.
  • minitort cu spuma de ciocolata si capsuni

  • Am insiropat blatul cu zeama de la portocala.
    Cand ciocolata din frigider s-a racit bine si s-a intarit ca o crema trecem la pasul urmator. Punem gelatina la hidratat cu 2 linguri de zeama de portocale. Pentru a isi mari volumul batem 2-3 minute fiecare portie de ganache – cel mai bine veti observa la cel cu ciocolata neagra ca se mai deschide la culoare de la aerul pe care il incorporam.
  • minitort cu spuma de ciocolata si capsuni

  • Punem gelatina intr-un vas la bain-marie, cu 1-2 linguri de extra zeama de portocala. Gelatina trebuie doar sa se topeasca, nu sa fiarba!
  • Batem 350 g frisca cu 1-2 linguri de zahar pudra. 200 de grame se adauga peste ciocolata neagra, 150 peste cea alba. Amestecam foarte bine cu un tel sau cu mixerul in timp ce turnam gelatina in fir subtire. Punem peste blaturi un strat de compozitie cu ciocolata neagra si un strat cu ciocolata alba. Punem la rece pentru 2 ore, apoi trecem un cutit cu lama subtire pe margini si scoatem inelele de inox.
    Punem un ibric cu apa la fiert, punem cateva cuburi de ciocolata neagra intr-o punguta de plastic, in colt. Cand apa fierbe, oprim focul si scufundam coltul pungii pana se topeste toata ciocolata. Masuram tortul pe care vrem sa il inconjuram cu gardulet de ciocolata si taiem o banda de hartie de copt cam cu 2 degete mai lata decat el. Intindem hartia, taiem coltul pungii cu ciocolata si cu miscari rapide trasam dungi in ambele directii.
  • minitort cu spuma de ciocolata si capsuni

  • Apoi, cat mai repede pentru ca ciocolata trebuie sa ramana moale, ridicam banda de hartie…
  • minitort cu spuma de ciocolata si capsuni

  • … si o lipim de tort apasand cu blandete.
  • minitort cu spuma de ciocolata si capsuni

  • Punem la frigider pentru 20-30 de minute, dupa care hartia se dezlipeste usor, ciocolata ramanand ca un gardulet in jurul tortului.
  • minitort cu spuma de ciocolata si capsuni

  • Punem capsuni – eu am ales sa le tai pe lungime pentru ca erau niste mutanti 🙂
  • minitort cu spuma de ciocolata si capsuni

  • Am incheiat cu un mot de frisca si o bucatica de “gardulet” de ciocolata. Rezultatul – un tort cu ciocolata usor si foarte, foarte bun!
  • minitort cu spuma de ciocolata si capsuni

    minitort cu spuma de ciocolata si capsuni

Comentarii (8)

ce ciocolata ai folosit pentru grilaj?multumesc

La reteta asta am folosit ciocolata Milka, din cea cu lapte. De obicei insa folosesc pentru decoratiuni ciocolata neagra (Heidi de exemplu).

Iria, tortuletul este minunat! Ai avut o idee geniala sa coci blatul in acele forme mici.

wow, ce bine arata !
unde pot gasi de cumparat acele forme de inox ?

multumesc, Miha

Mersi mult Miha!
Formele se gasesc in Metro/Selgros sau pe net (de exemplu aici http://www.decorix.ro/bucatarie/servirea-mesei/2-forme-de-prezentare-patrate.html ). Din cate stiu eu prin Metro erau cam 20 de lei/bucata. Daca mergi prin Europa sau ai prieteni pe acolo poti sa gasesti mai ieftin (eu mi le-am luat din Spania cu 10 euro 6 bucati 😛 )

Foarte interesant si de efect grilajul de la desert!Succes!

Multumesc Geanina. Se face si usor grilajul, sper ca s-a inteles din poze si explicatii ce si cum 🙂

Minunat!

Posteaza un comentariu