Tort cu fructe exotice si vanilie | Gatitul e libertate!

Mini-torturi “Sarbatoarea Vaniliei”

Pornind de la acest concurs al Laurei Adamache, am creat un tort delicios, care combina fructele exotice cu aroma nemaipomenita a vaniliei. Este unul dintre cele mai bune torturi pe care le-am facut pana acum si va invit pe toti la o felie… virtuala 😉

Ingrediente:

    Blat

  • 3 oua
  • 120 g zahar (jumatate simplu, jumatate tinut cu baton de vanilie)
  • 150 g faina
  • 3 linguri apa
  • 2 linguri ulei
  • 1/2 plic praf de copt
  • coaja rasa portocala
  • o lingurita zeama de lamaie
  • o ciupitura sofran
  • 3 linguri ananas confiat taiat cubulete
  • unt pentru uns forma
  • zeama de la 2 portocale pentru “insiropat”
  • Creme

  • 80 ml lapte
  • 2 galbenusuri
  • o pastaie vanilie
  • o lingurita rasa amidon
  • 150-200 g zahar pudra (dupa gust)
  • 200 g crema de branza
  • 400 ml smantana lichida pentru frisca – nu folositi vegetala
  • coaja rasa de lamaie
  • 3 buc. fructul pasiunii
  • o banana mica
  • 1 buc. kaki (fruct exotic cunoscut in alte tari si sub de numirea de “Sharon fruit”)
  • Plastelina de ciocolata – am facut 2 portii, una cu ciocolata alba, una cu ciocolata neagra

  • 225 g ciocolata alba
  • 225 g ciocolata neagra
  • 90+90 ml miere
  • putin sofran
  • Incepem sa facem blatul…
  • ingrediente blat

  • Incalzim cuptorul la 180 de grade. Separam albusele de galbenusuri. Batem albusurile spuma cu jumatate din cantitatea de zahar.
  • albusuri batute bine

  • Batem apoi galbenusurile cu restul de zahar (simplu si vanilat), adaugam putin cate putin apa, apoi uleiul, sofranul si coaja de portocala.
  • adaug sofranul

  • Punem faina impreuna cu praful de copt si zeama de lamaie. Dupa ce am obtinut o compozitie omogena adaugam repede albusurile si cubuletele de ananas, amestecand de jos in sus.
  • incorporam albusurile

  • Se poate face un singur blat mediu (diametru de 20 cm) sau se pot obtine 3 blaturi mici – eu am folosit niste forme de inox. Folosim hartie de copt si forme unse cu unt. Turnam compozitia in forme si o punem la cuptor pentru aproximativ 35 de minute (incercati cu o scobitoare – daca iese curata blatul este gata).
  • Pentru plastelina de ciocolata…
  • … punem ciocolata la topit la bain marie (atentie, vasul in care este ciocolata nu trebuie sa atinga apa din vasul de dedesubt – e pericol sa se branzeasca ciocolata). Dupa ce ciocolata s-a topit, adaugam mierea (90 de ml pentru 225 g ciocolata), dam vasul deoparte si amestecam energic.
  • Teoretic ar trebui sa iasa grasimea din ciocolata – daca iese, trebuie scursa bine toata. Apoi punem pasta obtinuta la frigider intr-o punga inchisa ermetic. Se procedeaza la fel pentru ambele tipuri de ciocolata.
    Apoi ne apucam de crema…
  • Pentru a scoate cat mai bine aroma din pastaia de vanilie, o strivim usor cu manerul cutitului, apoi o taiem pe lungime si radem semintele din interior.Punem laptele pe foc cu pastaia de vanilie.
  • Dupa ce s-a infierbantat oprim focul si lasam 5 minute sa ia cat mai bine aroma vaniliei. Apoi scoatem batonul.
    Frecam cele 2 galbenuse cu 100 g zahar. Turnam laptele cald peste ele, amestecand rapid cu un tel. Mutam compozitia inapoi in oala, adaugam amidonul desfacut intr-o lingura de apa rece si amestecam bine pana da in clocot si se ingroasa. Lasam sa se raceasca – observati ce frumos se vad semintele de vanilie si ce aroma minunata dau cremei.
  • Batem frisca impreuna cu zaharul pudra ramas. Curatam banana si o pasam, apoi o amestecam cu crema de lapte si galbenusuri, crema de branza si coaja rasa de lamaie.
  • Impartim crema in doua. Scoatem continutul de la fructele pasiunii.
  • Se poate adauga ca atare peste jumatate de crema sau se poate folosi o sita, pentru a nu pune semintele in tort. M-am chinuit un pic sa separ semintele de pulpa, dar mi s-a parut mai bine asa, deoarece textura semintelor ar fi stricat experienta degustarii tortului. Separat facem pasta si fructul kaki, apoi il amestecam cu a doua jumatate de crema.
  • Taiem mini-blaturile astfel incat sa obtinem 3 bucati plus un capacel pe care nu il vom folosi. “Insiropam” folosind zeama de portocala.
  • Punem inelele inapoi, punem un strat de crema cu fructul pasiunii, a doua bucata de blat, crema cu kaki, a treia bucata de blat. Apoi le punem la frigider pentru cateva ore.
  • Pasta de ciocolata o intindem subtire, folosind zahar pudra ca sa nu se lipeasca, apoi decupam floricele.
  • Pentru a scoate mini-torturile din forme trecem cu varful unui cutit subtire pe margine
  • Am invelit un tort in plastelina de ciocolata neagra, iar altul in frisca pe care am presarat migdale

Comentarii (13)

Super. Este prima data cand intru pe blogul dumneavoastra……si am invatat o groaza de lucruri pe care nu le stiam cum se fac. Multumesc

Superb!

Sunt o tanara mamica si sotie bineinteles, si pot spune ca am invatat f multe de pe site-ul tau…Iti multumesc pt tot ce postezi aici. Si..da, FELICITARI!!

Multumesc mult Ioana! Am avut un program foarte incarcat cu munca, si nu am mai avut timp de site… Dar promit sa mai postez! Felicitari si tie pentru ca inveti sa iti rasfeti familia!

Arata minunat !!

Multumesc mult! Am aruncat un ochi si in “curtea” ta si mari minunatii am vazut pe acolo…

Urmaresc multe site-uri culinare, iar pe asta l-am descoperit in seara asta si pot sa spun ca am ramas “tramatizata” de reteta asta. Nu-mi vine sa cred cat de bine arata!!!! Probabil o sa salivez mult si bine pana imi cumpar forme din alea… :X

Multumesc! Poti face un tort si fara acele forme, folosind o tava rotunda de tort sau o tava. Daca vrei neaparat torturi micute, poti taia blatul la dimensiunea dorita dupa coacere. Nu lasa lipsa unei forme sa iti strice o bucurie culinara… in gatit nu exista limite 😉

Multumesc pentru tort si bafta la concurs!

Cu multa placere! O sa ai abonament la dulciurile facute de mine 😉

yupi…abia astept sa am voie sa pap….

Minunat… felicitari si bafta la concurs.

Multumesc mult!

Posteaza un comentariu