Tort cu mousse de afine
Mi-a placut foarte mult acest tort pentru ca este usor si racoros, se topeste in gura si afinele au facut o treaba mai buna decat ma asteptam. Il puteti incerca si cu alte fructe, bineinteles. Eu astept capsunile… 😉
Portii: 8
Timp preparare: 30 minute
Timp racire: 3-4 ore
Ingrediente
- o bucata blat de tort de vreo 2 cm grosime (cred ca puteti pune si piscoturi)
- 500 g afine
- 100 ml lapte
- 350 ml frisca
- 150 g zahar+2 linguri pentru frisca
- 2 plicuri gelatina alimentara
- 50 ml lichid pt. insiropat blatul (compot, apa cu zahar si lamaie, …)
- vanilie
- Pentru ornat:
- ciocolata alba
- 100 ml frisca
- 50 g migdale
- 100 g afine de cultura (cele mari)
- Se pune gelatina la hidratat in 2 linguri de lapte. Restul de lapte se pune la incalzit impreuna cu zaharul si vanilia (puteti folosi pastaie, extract natural sau esenta). Nu trebuie sa ajunga la fierbere, ci doar sa se incalzeasca pana pe la 50 de grade. Dupa ce gelatina s-a umflat, o adaugam in lapte si amestecam pana nu se mai vad granule si s-a dizolvat si zaharul. Lasam sa se raceasca un pic.
- Facem cele 500 de grame de afine piure, folosind un robot de bucatarie sau un blender. Cand laptele mai este doar un pic caldut, adaugam afinele si omogenizam.
- Batem toata frisca, adaugand 2-3 linguri de zahar. Pastram cam 100 de grame pentru ornat, restul se amesteca usor in compozitia cu afine.
- Blatul se insiropeaza bine. Optional puteti pune pe el afine intregi. Eu am pus peste afine si cateva linguri de gelatina tort-gelee, mai ales pe margine, pentru ca blatul meu era ceva mai mic decat inelul din jurul lui si ar fi iesit mousse-ul. Asa am creat un fel de izolatie.
- Se toarna apoi compozitia cu afine si se da la frigider pentru cateva ore bune, cel mai bine ar fi peste noapte. Se trece cu un cutit subtire pe marginea tortului pentru a putea scoate inelul.
- Am ales sa pun un strat subtire de frisca doar pe margine, pentru a se lipi migdalele pe care le-am taiat cu un cutit.
- Am pus apoi vreo 4-5 patratele de ciocolata alba intr-o punguta de plastic, in colt, si am bagat coltul in apa fierbinte. Dupa ce toata ciocolata s-a topit, am taiat coltul cat sa curga un firicel de ciocolata, si m-am jucat un pic pe tort. Am asezat si afinele de cultura si gata! Pur si simplu delicios!
Intr-adevar delicios tortul.
L-am facut si eu si a avut mare succes.
Mihaela, ma bucur mult ca v-a placut!