Tort de iarna cu kiwi, mandarine, branzica de vaci si frisca | Gatitul e libertate!

Tort de iarna pentru mici si mari

Eu incerc sa folosesc pentru mancarea pregatita cat mai multe ingrediente de sezon. Pentru acest tort am pornit de la fructe, apoi m-am gandit cu ce le-as putea combina cat mai bine sa iasa un tort delicios dar potrivit si pentru copii si pentru cei mari. Frisca naturala si branzica de vaci mi-au sunat mie bine si poate o sa va tenteze si pe voi. Dupa mancarea grea de Sarbatori, un astfel de tort o sa va mangaie sufletul!

Portii: 12

Timp preparare: 60 minute

Timp total pregatire: 4-5 ore, in functie de cat sta la racit

Ingrediente

  • 15 piscoturi (din cele care se folosesc la Tiramisu)
  • 500 g branza de vaci foarte bine scursa
  • 500 ml smantana lichida pentru frisca (ca de obicei, naturala, nu vegetala! 🙂 )
  • 250-300 g mandarine curatate
  • 80-100 g stafide
  • 100 ml zeama portocale sau mandarine
  • 200 g zahar – eu l-am facut pudra
  • 500 g kiwi
  • zahar vanilat
  • esenta de rom
  • 2 plicuri de ceai de fructe
  • coaja rasa de la o mandarina maricica
  • un plic de gelatina (alimentara fin maruntita – asa ceva scrie pe ea)
  • un plic Tort Gelee (tot un fel de gelatina, pe care o folosesc pentru “fata” tortului)+2 linguri de zahar
  • *daca tortul este doar pentru adulti, mai folosim 4 linguri de vin de Porto sau Lacrima lui Ovidiu pentru insiropat piscoturile si 3 pentru hidratarea stafidelor

  • In primul rand pregatim un ceai mai concentrat – 250 ml apa pentru cele 2 pliculete. Punem stafidele la umflat in 150 ml ceai cu esenta de rom. Apoi incepem sa curatam mandarinele. Putem sa le curatam clasic, lasandu-le cu pielita, sau putem face asa: taiem capatul astfel incat sa ajungem la pulpa. Apoi urmarind cu cutitul forma mandarinei taiem coaja atat de gros cat sa luam si pielea exterioara.
  • tort de iarna pentru mici si mari - tehnica citrice

  • Taiem pe langa peretii despartitori ai feliilor inspre centru si scoatem felia.
  • tort de iarna pentru mici si mari - tehnica scoatere pulpa citrice

  • Asta obtinem:
  • tort de iarna pentru mici si mari - mandarine fara piele

  • Le mai taiem in 2 sau 3 si le punem intr-o sita, sa se scurga excesul de lichid.
    Punem apoi gelatina (alimentara fin maruntita) la hidratat in 4 linguri de ceai rece. Pentru inmuiat piscoturile folosim un amestec de ceai cu zeama de portocala – pentru adulti scadem cantitatea de ceai si punem un vin dulce si aromat 😉 – 1-2 secunde de inmuiere pe fiecare parte sunt suficiente. Ca sa imi incapa in forma de tort cat mai bine, am taiat unele piscoturi pe ici pe colo.
  • tort de iarna pentru mici si mari - piscoturi inmuiate in suc portocale

  • Punem la robot branza de vaci cu 150 g zahar, zaharul vanilat, coaja rasa de mandarina si putina esenta de rom. Ideea este sa obtinem o branza dulce cremoasa si fina.Punem gelatina hidratata la bain marie, sa se dizolve – atentie, nu trebuie sa ajunga la fierbere, pentru ca isi pierde proprietatile. Trebuie incalzita si amestecata doar pana cand devine limpede, fara granule.Apoi, in timp ce robotul/mixerul amesteca branza, turnam gelatina in fir subtire.
  • tort de iarna pentru mici si mari - branza de vaci cu arome si zahar

  • Batem bine frisca impreuna cu restul de 50 g zahar pudra. Apoi, cu o paleta, folosind miscari usoare de jos in sus, o amestecam cu branza, mandarinele si stafidele scurse foarte bine.
  • tort de iarna pentru mici si mari - branza, frisca, mandarine, stafide

  • Punem compozitia peste piscoturi in forma de tort si dam la frigider cateva ore.
  • tort de iarna pentru mici si mari - la frigider

  • Pentru ornat, eu am ales sa folosesc kiwi din belsug. Am curatat fructele si le-am taiat rondele.
  • tort de iarna pentru mici si mari - felii kiwi

  • Le-am asezat in cercuri, pornind de la margine spre centru.
  • tort de iarna pentru mici si mari - ornam cu kiwi

  • Apoi am pregatit si gelatina Tort Gelee (cu 250 ml apa si 2 linguri de zahar, cum scrie pe plic). Cu o lingura am turnat din gelatina usor racita peste fructele de kiwi – am folosit gelatina doar cat sa acopar fructele – le protejeaza de oxidare si da un aspect mai frumos tortului. Puteti sa nu folositi aceasta gelatina, cu conditia sa mancati tortul cat mai repede.
  • tort de iarna pentru mici si mari - gelatina transparenta

  • Pentru nota finala am facut floricele din plastelina de ciocolata – centrul rosu este gem de capsuni.
  • tort de iarna pentru mici si mari - la soare

    tort de iarna pentru mici si mari - closer

  • A fost un tort usor si delicios – sigur il voi mai repeta!

Comentarii (27)

Foarte bun tortul! 🙂

Ma bucur! 😀

Buna Irina, pentru tortul de iarna, branza d evaca si frisca lichida de la Fulda sunt OK, sau imi recomanzi alte produse…sa iasa bine. Stafidele le pot inloci cu altceva, invitatii mei nu agreeaza stafidele. Multumesc si spor in toate!

Buna ziua!

Branza de vaci de la Fulda este foarte buna, pentru ca nu e apoasa. Frisca este buna si ea, dar nu se intareste la fel de tare ca cea de la Dorna. Top 3 la mine ar fi Dorna, Milli, Fulda.
In loc de stafide as pune ananas scurs bine, mango sau poate niste caise confiate, taiate cubulete si puse un pic la inmuiat. Sa nu puneti kiwi in interiorul tortului pentru ca poate crea probleme gelatinei.

Spor la gatit si sper sa va iasa foarte bine si sa fie toti invitatii multumiti!

Multumesc mult pentru sfaturi 🙂

Buna, ti-am scris ca m-a impresionat siteul tau deci inca odata felicitari. Si acum te mai sacai cu o intrebare, cantitatile sunt suficiente pentru o forma cu diammetrul de 28 cm?
Multumesc!

Multumesc!
Cantitatile date sunt pentru o forma de 24 de cm. Pentru cea de 28 cred ca poti sa adaugi inca jumatate din cantitati. Spor!

Fooooarte bun si apreciat tortul. Sambata urmatoare il voi face a 3 a oara. Primul a fost rotund in forma de 28 cm, al doilea a fost dreptunghiular 25/38 si urmeaza inca 2 dreptunghiulare pt o masa la biserica. Mersic, sanatate!

Wow, ce surpriza placuta! Ma bucur foarte mult ca a avut asa succes tortul acesta. Acum o sa inceapa sa apara si fructele romanesti gustoase, asa ca poti face tot felul de combinatii delicioase pentru apropiatii tai. Mult succes si spor la bucatarit!

Buna din nou IriA!
Te rog spune-mi cum reusesti sa pui glazura de gelatina, fara sa-ti curga si pe marginea tortului. Eu folosesc gelatina tot asa la tarta cu fructe, insa curge foarte mult pe margine.
La tine arata super.. si pare si strat destul de grosut, ceea ce e greu de facut atunci cand curge asa usor..
Te pup si-ti multumesc!

Bine ai revenit 🙂
Eu las un pic gelatina sa se raceasca, apoi o pun lingura cu lingura pe tortul cat mai rece. Asa incepe sa se inchege imediat dupa ce face contact cu el. Punand-o cu lingura poti sa acoperi cu precizie toate partile tortului si cand vezi ca e aproape sa curga in vreo parte te poti opri. Daca vrei sa pui strat mai gros poti reveni intr-o zona dupa ce s-a fixat primul strat de gelatina si sa mai pui cate o lingura de lichid.
O alta metoda pe care o mai folosesc este cea de a pune gelatina folosind o pensula de bucatarie. In acest mod stratul de gelatina este cel mai subtire.
In ambele cazuri trebuie sa te misti repede deoarece gelatina se incheaga repede si in cratita 😉
Al treilea caz este cel in care lasi inelul in jurul tortului, mai ai cam un deget de spatiu in interior pana la marginea formei si poti turna toata gelatina obtinand un fel de “oglinda”.
Sper ca am reusit sa te lamuresc cat de cat si ca o sa aplici una din metode cu succes data viitoare cand vei folosi gelatina 🙂

Si eu pun gelatina cu lingura, insa greseala care am facut-o de fiecare data a fost aceea ca am pus gelatina peste fructe exact dupa ce le-am asezat pe tarta, nu m-am gandit niciodată sa las întâi la rece…
Îți multumesc f f f mult pt idee.

Foarte bun tortul! Am facut si eu reteta, a iesit excelent. Un tort usor si delicios.

Ma bucur ca ti-a placut! Cred ca o sa il repet si eu cat de curand 🙂

de unde ai luat plastelina de ciocolata?
voi face azi-maine ceva asemanator, dar ca pe fond e cheescake, adik sa il coc..si sapun niste kiwi deasupra, niste mini-cupcakes sau mini=cheescakes? :))

ar zi-mi te rog plastelina de cioco de unde ai gasit-o..
ms fain…imi poti lasa mesaj si pe FB..pls!

Nu stiu cum mi-a scapat mesajul asta – sper sa nu fie prea tarziu! Plastelina de ciocolata mi-am preparat-o eu, uite aici cum. Sigur o sa arate minunat si “mini”.

Buna! Vreau sa incerc si eu tortil acesta de sarbatori si ma intereseaza reteta de palastelina de ciocolata 🙂
Multumesc!

Buna Adelina!
Imi cer scuze pentru intarziere – reteta de plastelina de ciocolata o poti gasi aici –

o reteta minunata…am sa o incerc neaparat…votat , vot 28….daca iti plac retetele mele (prajitura negresa si aripioare picante) …Pupici si o zi minunata

Ma bucur ca iti place si ca ai trecut pe aici! Maine voturile mele ajung la tine 😉

Am facut de Craciun, a iesit tare bun! Tata-socru a mai cerut o felie!!! :)))

Felicitari draga mea! Daca ai impresionat socrul e maaare lucru 😉

Minunata reteta, ca de obicei…
Esti minunata, Irina, va doresc un An 2012 mai bun si cu multe, multe bucurii.

Multumesc mult ca imi sunteti mereu aproape!
Va doresc din tot sufletul sa aveti in 2012 mult mai multe bucurii, iar orice suparare sa se impiedice la usa!

Felicitari.. arata incredibil! Floricele sunt de mare efect. De unde ai achizitionat sau cum ai facut plastelina de ciocolata?

O zi minununata!

Multumesc! 🙂
Plastelina de ciocolata se face din 225 g ciocolata alba si 90 g miere – detalii gasesti la reteta de mini-torturi cu vanilie

DELICIOS!

Posteaza un comentariu