Tort de mere | Gatitul e libertate!

Tort de mere

tort de mere - cu scortisoara si nuciCred ca nu mai este de mirare pentru nimeni ca ador merele, mai ales in deserturi! Imi place aroma lor, imi place ca sunt usoare si dau oricarui desert un fel de aer de primavara. Sunt ieftine, le gasesc tot anul si inca nu am mancat ceva cu mere sa nu imi placa 😀
Cu tortul de mere m-am intalnit din copilarie, pe cand mama mi-l pregatea cu drag. Alaturi de tortul de biscuiti facut de bunica, are un loc special in inima mea si in lista deserturilor preferate. Acum am preluat stafeta de la mama si i l-am pregatit eu, pentru ziua ei de nastere. Reteta nu am luat-o de nicaieri anume, m-am gandit eu ce si cum si asa am ajuns la ce este mai jos.

Portii: 8-10

Timp preparare: 30 minute

Timp coacere: o ora

Ingrediente

  • Pentru merele caramelizate:
  • 8 mere
  • 150 g zahar + 3 linguri
  • 50 g unt
  • 100 g nuca
  • 50 ml cognac
  • Pentru blat:
  • 4 oua
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri faina
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri apa
  • Coaja rasa de la o lamaie (preferabil din cele cu coaja nestropita cu chimicale)
  • Jumatate plic praf de copt
  • 50-100 g nuca (optional, dar binevenit)
  • Extract de vanilie
  • Un strop de sare
  • Se curata merele de coaja si se scobesc cotoarele, avand grija sa pastram merele intregi (exista un cutit special pentru asa ceva, se gaseste in supermarketuri si costa intre 10 si 20 de lei * poza e de pe net).
  • cutit scos cotor mere

  • Taiem toata nuca in bucati mari.
  • Caramelizam pe foc potrivit spre mic cele 150 g zahar, cu mare grija la doua aspecte: sa nu ne ardem si sa nu ardem zaharul. Acesta trebuie sa fie auriu, daca se face maro inchis va fi amar. Punem untul si merele (punem cate mere intregi incap, iar printre ele punem felii de mar), le presaram cu cele 3 linguri de zahar pastrate separat si le stropim cu cognac. Bagam vasul in cuptorul incins la 190 de grade, pentru 15-20 de minute.
  • tort de mere - mere, unt, caramel, nuci

  • Intre timp ne apucam de blat: separam galbenusurile de albusuri. Batem spuma albusurile cu putina sare. Adaugam zaharul si mai batem 1-2 minute. Punem apoi, toate odata, galbenusurile, uleiul, apa, coaja de lamaie si vanilia si mixam foarte putin (20-30 de secunde). Adaugam impreuna faina, nuca si praful de copt – amestecam usor, cu o spatula, de jos in sus, ca sa nu pierdem “pufosenia” aluatului.
  • tort de mere - aluat

  • Dupa ce merele s-au inmuiat la cuptor, le umplem gaurile cu nuca, apoi turnam compozitia de blat peste ele si o nivelam.
  • tort de mere - cu blatul turnat, inainte de a intra la cuptor

  • Bagam la cuptor pentru 25-30 de minute (testam cu o scobitoare blatul la final).
  • Scoatem tortul din cuptor si il lasam sa stea cam 5 minute. Trecem cu un cutit subtire de jur imprejur, pe margine, pentru a-l dezlipi de margine. Punem o farfurie peste oala si, cu grija, rasturnam tortul.
  • Eu am lasat oala peste el vreo 30 de minute – siropul de pe pereti se scurge si intra in blat. Daca vreti il puteti pudra apoi cu scortisoara (eu am vrut, pentru ca ador aceasta combinatie 😀 )
  • tort de mere - cu scortisoara si nuci

    tort de mere - cu scortisoara si nuca

  • Este un tort foarte racoros si usor. Merge foarte bine simplu sau cu inghetata, crema de vanilie sau frisca naturala.

Comentarii (15)

Nu e prima dată cand il fac dupa reteta ta, e foarte bun!
Mulțumesc!

Cu placere! Ma bucur mult ca iti place.

L-am făcut de foarte multe ori este f bun numai că eu îl ornez cu frișcă

Da, merge foarte bine cu frisca sau o crema calda de vanilie 😀

Buna,oare de ce la mine blatul se coace deasupra si printre mere nu se coace..oare din cauza merelor zemoase?multumesc

Servus!
Da, unele tipuri de mere sunt mai zemoase, dar se pot face mici trucuri pentru a rezolva asta. Incearca sa lasi mai mult timp merele singure la cuptor. Apoi, dupa ce ai turnat blatul, pune tava mai jos in cuptor, eventual daca poti, doar cu caldura de jos . Ar trebui sa iasa mult mai ok asa.

In blat ai pus nuca macinata?
Multumesc
Esti minunata!
Imi place sa trec pe aici…

Multumesc si eu! 😀
In blat am pus nuca taiata cu cutitul, ca sa se simta mai mult. Daca vrei sa pui nuca macinata trebuie sa scazi din cantitatea de faina.

La ce temperatura l-ai copt, si pe ce program?

In jur de 180 de grade, primele 20 de minute doar cu caldura de jos, apoi cu caldura si sus si jos.

Pot sa te intreb ce diametru are tava sau pot sa folosesc o tava cu pereti detașabili?

Servus Dana!
Scuze de intarziere, nu am avut acces la internet cateva zile. Cratita folosita de mine are 22 cm diametru (este o cratita normala, de inox, fara manere de plastic sau alte materiale care ar avea probleme la cuptor). La tortul asta eu nu folosesc o tava cu pereti detasabili pentru ca de la mere se formeaza destul de mult sirop si la tavile mele inchiderea nu e 100% etansa, deci siropul s-ar scurge in cuptor.

A iesit un tort excelent cu reteta ta! I-a dat pe spate pe toti cei care l-au gustat 🙂 Merci pentru reteta

Cu placere si felicitari! Ma bucur foarte mult ca a iesit asa de bine!

Arata…apetisant si sunt convins ca asa si este!
Multumim tare mult pentru reteta!

Posteaza un comentariu