Tort roscatel in 5 nuante | Gatitul e libertate!

Tort roscatel in 5 nuante

Trebuie sa va spun despre mine ca imi plac concursurile pe teme culinare pentru ca imi provoaca imaginatia si ma ajuta sa creez unele din cele mai bune preparate ale mele. Cu ocazia “Concursului in culori” de pe culinar, am creat tortul roscatel, un fel de diplomat, cu straturi ce contin visine, zmeura, capsuni si dulceata de trandafiri. Stati linistiti, nu e musai sa le combinati pe toate, puteti face un tort cu un singur strat, cu ce va place mai mult. Haideti, cititi mai jos si incercati-l, explicatiile sunt multe, dar se face usor.

Ingrediente
1. Blat
– 150 g biscuiti
– 40 g nuca de cocos rosie
– 50 g visine fara samburi din compot
– 150 g unt topit (in functie de tipul de biscuiti putem folosi mai mult sau mai putin)
2. Crema tip diplomat
– 150 ml lapte
– 5 galbenusuri
– 6 linguri zahar
– 4 linguri zahar pudra
– o fiola vanilie
– o lingura amidon
– o cutie mascarpone
– 250 g zmeura congelata
– 250 g visine fara samburi din compot
– 175 g dulceata de capsuni + capsuni pentru ornat, cele mai frumoase din dulceata
– 500 ml smantana pentru frisca + 200 ml pentru ornat
– 2 plicuri gelatina alimentara
3. Gelatina decorativa
– un plic gelatina “tort gelee”
– 175 ml compot de visine
– cateva linguri dulceata de trandafiri

tort diplomat cu fructe rosii - ingrediente

Biscuitii macinati, visinele facute pireu, nuca de cocos si untul topit se amesteca.

tort diplomat cu fructe rosii - blat

Pana obtinem ceva de genul asta:

tort diplomat cu fructe rosii - farame blat

Punem marginea de la o forma de tort detasabila direct pe o farfurie si presam “blatul”

tort diplomat cu fructe rosii - blat cu biscuiti si cocos

Intr-o cratita punem galbenusurile si 6 linguri de zahar

tort diplomat cu fructe rosii - oua cu zahar

Le frecam bine, vreo 3 minute, sa arate cam asa

tort diplomat cu fructe rosii - spuma oua

Adaugam amidonul dizolvat in laptele rece, punem pe foc mic si amestecam in continuu pana ajunge la fierbere si se ingroasa cam ca o budinca.

tort diplomat cu fructe rosii - budinca

Lasam sa se raceasca bine, apoi adaugam cutia de mascarpone.

tort diplomat cu fructe rosii - mascarpone

Cele 2 plicuri de gelatina alimentara se lasa la umflat , apoi se dizolva pe foc, fara sa treaca de 70 de grade (vedeti exact ce scrie pe plic)

tort diplomat cu fructe rosii - gelatina

Batem 500 ml smantana dulce cu o lingura zahar pudra, adaugam apoi frisca peste “budinca” obtinuta mai sus, si amestecam usor, doar cat sa se incorporeze.

tort diplomat cu fructe rosii - adaug frisca

O treime din crema se amesteca cu o lingura zahar pudra, 175 g visine facute piure, 75 g visine intregi si 1/3 din gelatina.

tort diplomat cu fructe rosii - ingrediente strat visine

Se pune crema de visine peste blat si bagam la frigider pana o pregatim pe urmatoarea.

tort diplomat cu fructe rosii - strat visine

Urmatorul strat de crema se face asemanator, adica : 1/3 crema, 175 g piure de zmeura, 75 g zmeura intreaga, 2 linguri zahar pudra, 1/3 gelatina (daca se intareste, o puteti reincalzi un pic)

tort diplomat cu fructe rosii - ingrediente strat zmeura

Se pune in tava, nivelam si punem la frigider.

tort diplomat cu fructe rosii - strat zmeura

Stratul cu capsuni se face din 1/3 crema, 1/3 gelatina, 150 g dulceata (daca sunt capsuni prea mari, taiati-le)

tort diplomat cu fructe rosii - ingrediente strat capsuni

Se pune si ultimul strat de crema in forma si dam tortul la frigider pentru minim 30 de minute.

tort diplomat cu fructe rosii - strat capsuni

Dizolvam gelatina pentru ornat in 175 ml compot de visine si adaugam cateva linguri de dulceata de trandafiri. Punem pe foc, conform instructiunilor de pe plic. Apoi turnam ultimul strat al tortului – petalele de trandafiri vor face un model frumos).

tort diplomat cu fructe rosii - strat dulceata trandafiri

L-am ornat simplu, cu 200ml frisca batuta cu cateva linguri sirop din dulceata de capsuni si cu cele mai aratoase capsuni pe care le-am putut “pescui”.

tort diplomat cu fructe rosii - ornat cu capsuni

Am o felie pentru voi:

tort diplomat cu fructe rosii - felie

tort diplomat cu fructe rosii - sectiune

Comentarii (1)

Arata delicios,sper sa pot face unul cat de curand.

Posteaza un comentariu