Inductie vs. gaz | Gatitul e libertate!

Inductie vs. gaz

gaz sau inductie      
Pentru ca am fost intrebata de cateva ori cum e cu plita pe inductie fata de gaz m-am gandit sa va scriu aici observatiile mele.
Am gatit pe gaz, ca mai tot omul, pana anul trecut, cand ne-am mutat si am facut trecerea la inductie. Dupa un an de utilizare iata parerile mele:
La plita cu inductie imi place ca fierbe apa extrem de repede. Si tot ce gatesti se infierbanta repede. Asta poate fi si un dezavantaj pentru ca daca nu esti pe faza sa scazi treapta de coacere imediat ce ai ajuns la temperatura mare, poti sa arzi foarte repede mancarea. Credeti-ma pe cuvant, am ars ceapa si usturoi de vreo 2-3 ori pana acum 😀 Partea buna este ca dupa ce te obisnuiesti sa reglezi la timp temperatura, plita cu inductie te ajuta sa economisesti timp.
Un lucru foarte bun la plita cu inductie: in principiu nu ai cum sa te arzi, pentru ca nu i se incinge suprafata decat indirect, de la faptul ca se incinge vasul de gatit. Poti pune fara probleme mana pe plita langa vase – nu exista flacari ce te pot parli.
Foarte important, pe timp de vara – nu se incinge bucataria la fel de tare ca atunci cand gatesti pe gaz. O parte din gaz incinge aerul si o parte vasul de gatit. Ei bine plita cu inductie incinge doar vasul, deci nu mori de cald in bucatarie.
De observat faptul ca plita cu inductie se curata mult mai usor decat cea pe gaz. La aragazul clasic, cand versi ceva pe el nu prea poti sterge instant, in principiu pentru ca e cam incins. Pana se raceste destul, petele se usuca sau chiar se ard si trebuie sa inmoi, sa freci,… Plita cu inductie fiind rece si fara flacari 🙂 poti sterge orice stropi imediat.
Ar mai fi de spus ca la o plita cu inductie ai timer pentru fiecare ochi in parte. Setezi timpul, reglezi temperatura si poti pleca fara probleme. Cand timpul se scurge ochiul respectiv se stinge. In plus nu stai cu grija ca se poate stinge flacara (de la vant, de la ceva ce da in foc, de la probleme cu gazele), nu poti avea accidente legate de gaz.
Eu nu am copii, dar din punctul de vedere al sigurantei cred ca plita cu inductie e mai ok (lipsa flacarilor e importanta, dar conteaza si faptul ca nu se pot juca la butoane pentru ca exista posibilitatea de a le bloca printr-o combinatie de taste).
As lasa la final faptul ca plita pe inductie parca arata mai bine, iar lipsa grilajului metalic de la ochiurile pe gaz confera oalelor o mult mai buna stabilitate.
Sa trec acum si la dezavantajele plitei pe inductie. As incepe cu pretul, sensibil mai mare decat cel al unei plite pe gaz. Tot la cheltuieli as include zi vasele de gatit – este foarte posibil ca o buna parte din ce ati folosit pe gaz sa nu functioneze pe inductie – pur si simplu vasul nu se incalzeste! La mine, in afara de o tigaie si vreo 2 oale nimic nu a functionat pe inductie si credeti-ma ca nu aveam vase chiar de 5 lei… Buzunarul meu a avut de suferit serios, mai ales ca vasele care merg pe inductie sunt cele mai scumpe din orice gama (nu stiu daca e vorba de marketing, daca producatorii se gandesc ca cei care isi permit o plita pe inductie au mai multi bani si isi permit sa dea mai mult pe vase, sau daca materialele folosite chiar costa de doua ori mai mult…). Dupa un an de zile inca nu am reusit sa imi cumpar nici jumatate din tigaile si oalele pe care le aveam inainte 🙂
Daca mai sus spuneam ca lipsa flacarii e un avantaj, trebuie sa va spun ca aceasta lipsa poate fi si un dezavantaj – nu puteti parli, coace la foc deschis, nici macar flamba! Pentru fiecare in parte aveti insa alternative (puteti coace vinete si ardei la cuptor sau afara pe gratar, pentru flambat trebuie sa tineti aproape o bricheta,..).
Daca pentru gaz aveti nevoie de acte si proiect (pe care probabil le aveti), pentru plita cu inductie la prima impresie nu aveti nevoie de nimic. Gresit! O plita pe inductie poate consuma undeva pe la 7kW! Adica foarte mult! E adevarat ca nu o veti folosi prea des cu toate cele 4 ochiuri date la maxim, insa trebuie sa luati in calcul consumul de curent si ar fi grozav sa ii trageti un circuit separat din panoul electric. Noi a trebuit sa schimbam inclusiv siguranta pe care cei de la electrica o desemnasera casei noastre, pentru ca nu putea face fata consumului maxim estimat de noi.
Ca o concluzie … Gazul mi se pare mai usor de “simtit”, e mai cuminte, mai usor de strunit 🙂 Inductia e mai puternica, mai rapida, mai “nervoasa”. E ca si cum ai alege intre o masina de familie si un Ferrari 😀
Orice ati alege, ganditi bine inainte, alegeti ce vi se potriveste mai bine, nu neaparat ce e la moda!

Comentarii (2)

Ideea e cât de mult gătești si cât a crescut factura la curent si cât te costa kilowattul?!

As zice ca eu gatesc peste medie, aproape zilnic, uneori de mai multe ori pe zi. Am si plita pe inductie si cuptor electric. In plus, prin casa mai sunt destui consumatori: frigider, masini de spalat rufe si vase, televizor, 2 calculatoare plus ceva becuri. Factura la curent este in jur de 150 de lei. Nu am fost atenta cu cat exact a crescut factura cand am trecut la plita pe inductie, insa ma gandesc ca daca era o diferenta foarte mare imi sarea in ochi.
La plita pe inductie suna mult consumul/ochi, insa daca ai vase bune ajungi foarte repede la temperatura de fierbere si apoi reglezi treapta de incalzire… De exemplu o ciorba, dupa ce a inceput sa fiarba o las pe 2, maxim pe 3, iar treapta maxima e 9.
Nu zic ca ar trebui sa isi ia toata lumea inductie, dar nici nu e cazul sa ne speriem prea tare de tehnologia asta.

Posteaza un comentariu