Meniu de 10 lei pentru 2 persoane | Gatitul e libertate!

Meniu de 10 lei pentru 2 persoane

meniu 10 lei - chiftelute cu piure de cartof si dovleac, cu dulceata de ardei iuteCred ca stiti deja ca pe net umbla tot felul de provocari, iar unele dintre ele sunt culinare. Ei bine, Jesica m-a provocat si pe mine sa gatesc ceva de 10 lei. M-am gandit, m-am sucit, am fost la piata si am socotit… Pana la urma am fost foarte multumita de ce a iesit, sper sa va placa si voua.

Ingrediente

  • Pentru chiftele (2 portii):
  • 200 g carne tocata – 2,8 lei
  • 100 g morcov – 0,10 lei
  • 50 g ceapa – 0,10 lei
  • 80 g cartof – 0,05 lei
  • 1/3 legatura verdeata (patrunjel+marar) – 0,3 lei
  • 1 catel usturoi – 0,05 lei
  • o felie paine alba – 0,10 lei
  • 2 linguri lapte – 0,05 lei
  • 2 linguri faina – 0,05 lei
  • ulei pentru prajit – 1,5 lei
  • Total : 5.1 lei
  • Pentru piure (2 portii):
  • 300 g cartofi – 0,2 lei
  • 200g dovleac – 0,3 lei
  • 20 g unt unt – 0,4 lei
  • Total: 0,9 lei
  • Pentru dulceata de ardei (2 portii):
  • 2 ardei iuti – 0,3 lei
  • un ardei mic capia – 0,5 lei
  • 50 g zahar – 0,12 lei
  • 50 ml otet – 0,15 lei
  • Total: 1,07 lei
  • Pentru prajitura cu mere (10 portii)
  • 1,3 kg mere – 1,95 lei
  • 3 oua – 1,65 lei
  • 250 g zahar – 0,60 lei
  • ~120 g faina – 0,3 lei
  • 2 linguri lapte – 0,05 lei
  • o lingura ulei – 0,05 lei
  • un sfert plic praf de copt – 0,1 lei
  • scortisoara – 0,2 lei
  • Total: 4,9 lei -> 2 portii costa 0,98 lei
  • Marele total pentru 2 persoane = 5,1+0,9+1,07+0,98 = 8,05 lei
  • O sa va dau doar pasii de executie in mare, pentru ca sunt retete foarte simple si nu cred ca aveti nevoie de mai multe informatii. Bineinteles, daca aveti intrebari sunt aici 🙂
  • Pentru chiftelute radem legumele curatate, taiem verdeata marunt, inmuiem miezul de paine in lapte, apoi amestecam totul cu carnea, sare si piper dupa gust. Framantam bine 2 minute, sa se lege compozitia. Nu am pus ou pentru ca nu am simtit nevoia, dar fiecare face cum vrea. Formam apoi chiftelutele si le dam prin faina. Le prajim pe toate partile la foc mediu, apoi le scoatem pe un servetel ca sa isi lase uleiul in exces.
  • Piureul se face ca orice piure, doar ca pe langa cartofi punem la fiert si dovleacul curatat si taiat cubulete. Putin unt la final si musai sare!
  • Pentru dulceata de ardei am tocat marunt ardeii iuti si cel capia. Zaharul si otetul se pun la fiert pana se formeaza un sirop. Adaugam ardeii si fierbem pana se leaga dulceata. Gata!
  • meniu 10 lei - chiftelute cu piure de cartof si dovleac, cu dulceata de ardei iuti

    meniu 10 lei - chiftelute cu piure de cartof si dovleac, cu dulceata de ardei

  • Pentru prajitura curatam si taiem merele in 6. Caramelizam 100 g zahar si il punem intr-o tava de cuptor. Punem merele peste caramel, le pudram cu scortisoara si 2 linguri de zahar si le dam la cuptor 20-30 de minute, sa se inmoaie bine.
  • Batem bine albusurile, adaugam 3 linguri de zahar, un praf de sare. Cand albusurile stau “tepoase” punem galbenusurile, uleiul si laptele. Mixam scurt. Adaugam faina si praful de copt si amestecam usor, de jos in sus, sa pastram aerul in prajitura. Cand merele sunt moi turnam aluatul peste ele si dam mai departe la cuptor cam 20 de minute (testati aluatul). Dupa ce e coapta rasturnam prajitura pe o tava. Optional, putem sa o mancam cu nuci, inghetata, crema de vanilie, …Pentru meniul de 10 lei m-am jucat doar cu putin zahar caramelizat.
  • meniu 10 lei - prajitura cu mere

Observatii

  • Din cojile si cotoarele de mere +un mar + 100 g zahar + 3 cuisoare + un bat de scortisoara am facut si niste compot. Se fierb cojile si cotoarele +mirodeniile, se scot, se scurg bine si se arunca. Adaugam marul taiat cubulete si mai fierbem 5 minute.
  • Mancare cu bani putini poti face oricand, daca respecti niste reguli:
    – de cele mai multe ori legumele si fructele din piata sunt mai ieftine decat cele din supermarket. In plus, ele sunt in principiu romanesti (incurajam micii producatori cumparandu-le) si mai gustoase!
    – carnea e mult mai ieftina decat mezelurile si e si mai sanatoasa pentru ca nu a fost procesata cu tot felul de e-uri. Pentru a ne incadra intr-o suma mica de bani putem fierbe carnea pentru o supa/ciorba si apoi o scoatem si o punem intr-o tocanita cu multe legume de sezon.
    – folosind legumele si fructele de sezon avem parte atat de un aport nutritional superior, cat si de preturi mai bune
    – deserturile facute in casa sunt mai ieftine decat cele de cumparat, contin ingrediente alese cu grija si pot avea mai putin zahar decat cele procesate din magazine (depinde bineinteles de fiecare cum isi ajusteaza cantitatea de zahar din retete)
    – cu siguranta ati auzit si la altii – e bine sa mergeti la cumparaturi dupa ce ati mancat, veti fi mai putin tentati sa va abateti de la lista si sa cumparati prostii

Comentarii (4)

Felicitari pentru tot ce faci. Toate retetele tale arata de milioane!Esti tare harnicuta!!!

Mersi mult Rodica si te mai astept pe aici!

Daca e asa ieftin, dau dublu (20 lei) pentru meniul gata facut + bacsis 10% 🙂

Pretul atata e, poti verifica f usor la piata 🙂 Si gandeste-te ca sunt multe restaurante cu “meniul zilei” in jur de 15 lei… La ei cat crezi ca ies ingredientele ca sa isi permita sa plateasca bucatar, ospatar, spatiu, curent…?
De facut pentru altii merita doar daca ai volum destul de mare, altfel nu scoti banii pentru munca depusa. Oricum, va astept pe la noi dupa ce imi trece raceala, la ce fel de meniu vreti voi 😉

Posteaza un comentariu