Ou poșat cu iaurt si usturoi | Gatitul e libertate!

Ou poșat cu iaurt si usturoi

Daca va uitati din cand in cand pe la emisiuni cat de cat culinare ati observat cu siguranta ca mai nou toti poșeaza cate ceva, mai ales ouale. Ei bine dragii mei, este vorba doar despre un lucru banal, si anume fierbere! Pentru ca da, acest minunat cuvant menit sa ne faca sa tremuram de extaz si sa scoatem bani multi din buzunare vine de la francezul “poché” (ce-i drept, nici forma engleza nu e departe cu minunatul “poached”) si inseamna “a fierbe in apa”.
Acum, dupa ce am lamurit acest termen, traducem un pic si numele retetei 🙂 Un ou poșat este de fapt un ou ochi romanesc (desi nici aceasta denumire nu e cea mai fericita pentru ca nu am inventat noi oul fiert 😀 ), sau si mai bine zis, un ou fiert fara coaja, direct in apa.
Buuun… In sfarsit va pot spune ceva despre reteta aici de fata daca tot am terminat cu traducerile. Pai… ce sa va spun? Ca e extrem de simpla? Ca e ceva foarte bun? Ca e preferabil sa mancati asa ceva intr-o zi libera din cauza ca are usturoi(asta, bineinteles, daca va reprezenta micul dejun)? Pai da… bifam toate cele de mai sus. Si in plus mai e ceva… va ia mai putin timp sa il faceti decat va ia sa cititi reteta asta si sa ii dati un share 😉

Portii: 2

Timp preparare: 10 minute

Timp fierbere: 3 minute

Ingrediente

  • Curatam usturoiul, il zdrobim bine de tot si il amestecam cu iaurtul grecesc si sare dupa gust. Il impartim in doua si il intindem un pic in farfurii.
  • Punem o craticioara cu apa la fiert, adaugam otetul, iar cand apa fierbe dam focul mic si amestecam cu o lingura astfel incat sa se formeze un vartej. Spargem un ou si ii dam drumul incet in vartej. Cand albusul incepe sa se inchege reluam aceeasi procedura pentru al doilea ou. Le lasam in apa fierbinte, care nu trebuie sa mai fiarba decat foarte incet, pentru 2-3 minute, astfel incat sa obtinem un galbenus moale. Scoatem ouale cu o paleta, le verificam (albusul trebuie sa fie gatit, iar cand apasam usor cu degetul oul trebuie sa fie moale), le scurgem bine si le punem peste iaurt.
  • Topim repede untul intr-o craticioara, adaugam boiaua si frunzele de salvie zdrobite si turnam imediat untul fierbinte peste oua. Presaram sare si servim cu paine prajita.
  • PS: Cand il taiati ar trebui sa curga asa ca in poza 😉
  • Ou poșat cu iaurt si usturoi

Posteaza un comentariu