Pateu de casa cu ficat de pui | Gatitul e libertate!

Pateu de casa cu ficat de pui

Cand eram mica mancarea se dadea pe cartela. In plus, nici nu aveai din ce alege – ce venea la alimentara, aia mancau toti.
Pateul de ficat (pe vremea aceea doar de porc) era pentru mine o bucurie. Il mancam rar, uns in strat foaaarte subtire pe paine, cu grija sa ne ajunga tuturor.Erau vremuri grele, iar cei care erau parinti si bunici atunci trebuie apreciati cu atat mai mult, pentru ca au reusit sa ne creasca bine.
Dupa revolutie avalansa de produse din magazine a venit la concurenta doar cu avalansa de aditivi folositi. Libertatea castigata in ’89 a insemnat ca vreme de cativa ani am mancat cu totii mezeluri din ce in ce mai proaste, din ce in ce mai multe. Cred ca in mai toate casele se cumparau saptamanal parizer, salam si crenvursti.
Eram destul de mica, nu stiam de e-uri, dar am inceput sa simt uneori ca ceva nu e in ordine, parca prea imi ramanea un gust ciudat dupa ce mancam mezeluri. Parizer am refuzat sa mai mananc dupa o zi cand am fost trimisa sa il cumpar iar vanzatoarea mi-a dat o bucata prost produsa, in care o untura galbena si destul de urat mirositoare nu fusese amestecata cu pasta de carne. Am renuntat treptat si la pateu din cauza gustului care mi se parea tot mai departe de ce imi doream. Totusi, amintirile din copilarie ma faceau sa mai iau din cand in cand cate o cutie care ajungea apoi pe jumatate plina la gunoi.
De cativa ani experimentez acasa retete si sunt foarte multumita. Jonglez cu cantitatile de carne si ficat, pun ce condimente am pofta, folosesc unt si smantana dulce in loc de slanina sau piele.
Reteta asta este una foarte simpla si chiar cred ca oricine o poate incerca. Luati ingrediente de calitate, lucrati cu putina grija si sigur o sa o mai faceti si alta data!

Portii: 10

Timp preparare: 15 minute

Timp gatire: 25 minute

Ingrediente

  • Taiem pieptul de pui in cubulete mici. Curatam si taiem in 2-3 si ficateii.Taiem ceapa si usturoiul, le punem la inabusit in unt impreuna cu pieptul, ficateii, 2-3 linguri de apa si foile de dafin – focul trebuie sa fie mic iar vasul in care gatim sa fie cu capac. Gatirea inceata, prin inabusire, duce la un pateu mai cremos si mai gustos decat cel la care ingredientele au fost prajite intens.
  • Dupa aproximativ 10 minute amestecam bine, punem inapoi capacul si mai gatim inca 10-15 minute. Daca vedem ca a scazut toata zeama mai adaugam 1-2 linguri de apa. La final punem cognacul si mai tinem pe foc fara capac 2 minute pentru a se evapora alcoolul.
  • Aruncam foile de dafin si pasam cu un blender carnea impreuna cu sare, piper, nucsoara, lingurita de zahar si smantana de gatit. Trebuie sa avem o textura cat mai fina (daca este nevoie putem sa mai punem 1-2 linguri de smantana dulce in plus – tineti minte ca dupa ce se raceste pateul se va mai intari un pic).
  • Mie imi place sa pun pateul obtinut in borcanele mici, eventual cu putin unt topit deasupra – se pastreaza asa cateva zile la frigider.
  • Se poate servi simplu, cu ierburi tocate marunt, cu castraveti murati, mustar, ciuperci… Combinatia mea preferata este insa cu dulceata de ardei iuti.
  • pateu de casa cu ficat de pui

Comentarii (2)

Am facut pateul tau si l-am servit intr-un grup de prietene de diferite nationalitati. Pot doar sa spun ca a fost savurat de toata lumea! Unele prietene m-au rugat sa le dau reteta. Daca o ai si in engleza, da-mi te rog de stire. Daca nu, da-mi permisiunea sa o traduc eu insami 😉 Felicitari pentru reteta!

Ma bucur mult ca v-a placut pateul facut dupa reteta asta si sper sa experimentati cat mai multe combinatii pornind de la aceasta baza. Din pacate nu am reteta tradusa, bineinteles ca poti sa o traduci si sa le-o dai. Daca ai vreo nelamurire spune-mi si o sa te ajut.
Zi faina sa ai!

Posteaza un comentariu