Saratele fragede cu telemea | Gatitul e libertate!

Saratele fragede cu telemea

Nu stiu la voi cum este, dar noi cumparam extrem de rar produse de patiserie din comert. De ce? Pentru ca, din pacate, am avut ocazia sa vad cum se fac…
Aproape toti producatorii folosesc diverse premixuri (adica aditivi, e-uri) – pentru a face produsele mai pufoase, pentru o rumenire mai uniforma, pentru a le pastra proaspete mai mult, pentru un miros mai atragator, pentru a inlocui unele ingrediente cu totul, … E de ajuns sa cautati pe google “premix patiserie”, sa va uitati pe site-urile celor care vand catre cofetarii si patiserii si sa vedeti descrieri pentru ce se afla in mancarea vanduta la toate colturile de strada. In plus, cred ca va dati seama ca si restul ingredientelor sunt de calitate foarte slaba. Aproape nimeni nu foloseste unt, aromele sunt niste mizerii artificiale, umpluturile de fructe sunt de multe ori niste geluri cu zahar, arome si coloranti, iar branza si cascavalul folosite sunt de fapt niste inlocuitori din uleiuri vegetale de genul margarinei.
De ce va spun eu toate astea? Ca sa va ganditi de doua ori data viitoare cand cumparati pentru voi sau copiii vostri placinte, saratele sau prajituri de la orice cofetarie. Ca sa va faceti un calcul in minte si sa va dati seama ca daca faceti de exemplu aceste saratele acasa iesiti mai castigati: stiti exact ce mancati, puteti folosi ingrediente de foarte buna calitate iar aroma de “mai vreau” o sa va cucereasca.

Portii: 4-8

Timp preparare: 20 minute

Timp coacere: 20 minute

Ingrediente

  • 250 g telemea de oaie Olympus
  • 350-400 g faina
  • 200 g unt rece cu 80% grasime
  • 130 ml lapte rece Olympus
  • 2 oua
  • un varf lingurita bicarbonat de sodiu
  • o lingura zahar
  • un sfert lingurita sare
  • chimen, mac sau seminte pentru presarat deasupra
  • Taiem untul cubulete si il amestecam cu faina, bicarbonatul, sarea si zaharul, obtinand o textura nisipoasa. Adaugam telemeaua rasa pe ochiuri mari. Amestecam laptele cu un ou si le turnam peste faina, framantand putin, doar pana se leaga si obtinem o bila de aluat. Infoliem aluatul si il punem la frigider pentru 30 de minute.
  • Folosind putina faina, intindem aluatul in foaie de maxim 1 cm grosime, il ungem cu ou batut si presaram ce ne place: sare grunjoasa, chimen, seminte de susan, de mac, de in, de floarea soarelui…Taiem fasii de 1,5-2 cm latime, le punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt lasand cate 2 cm intre ele si le coacem in cuptorul incins la 220 de grade pentru 15-20 de minute (pana se rumenesc).
    La noi o buna parte din saratele nu apuca nici macar sa se raceasca… eu zic ca e semn bun 😀
  • saratele cu telemea

Posteaza un comentariu