Tort diplomat cu iaurt grecesc si fructe | Gatitul e libertate!

Tort diplomat cu iaurt grecesc si fructe

IMG_5068Torturile zilelor mele de nastere din copilarie pana am ajuns la facultate pot fi descrise foarte usor: diplomat cu urme de fructe si usoara aroma de portocale 🙂
E cumva evident de ce in momentul in care am inceput sa decid singura ce tort voi avea, diplomatul nu a mai fost pe lista!
Au trecut ani buni… Intre timp mi s-a facut dor de unele elemente ale copilariei, insa stiti bine ca imi place sa adaptez retetele clasice, sa pornesc de la o idee si sa imi pun amprenta asupra ei…Asa am facut si acum! Am experimentat si obtinut o crema usoara, am pus multe fructe… iar portocalele chiar ies in evidenta! Eu am fost foarte multumita de rezultat, prietenii mei la fel, asa ca acum e randul vostru sa testati 😉

Ingrediente

  • Ingrediente blat:
  • 2 oua
  • 4 linguri faina
  • 3 linguri zahar
  • o lingura ulei
  • 6 linguri lapte Olympus
  • jumatate lingurita praf de copt
  • coaja rasa de la jumatate lamaie
  • un praf de sare
  • Ingrediente crema:
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 350 g iaurt grecesc Olympus
  • 150 g zahar
  • extract de vanilie
  • 50 ml lichior de lamai sau portocale
  • 50 g stafide inmuiate in 50 ml lapte caldut
  • 250 g amestec fructe exotice (pot fi si din compot dar trebuie lasate la scurs), 100 g capsuni
  • un plic gelatina alimentara fina
  • coaja de la jumatate de lamaie
  • Ingrediente jeleu de portocale:
  • 500 ml suc de portocale Olympus
  • 2 plicuri de gelatina pentru ornat
  • 2 linguri zahar (optional)
  • Pentru ornat:
  • dulceata rosie, frunze de menta
  • Pentru blat batem bine ouale cu zaharul, apoi adaugam uleiul, laptele, coaja de lamaie si sarea. Amestecam faina cu praful de copt si o incorporam in compozitie, amestecand de jos in sus.
  • Turnam intr-o tava cu pereti detasabili captusita cu hartie de copt, nivelam si dam la cuptor la 180 de grade pentru aproximativ 25-30 de minute. Cand este gata se scoate din forma si se lasa la racit, apoi se taie doar cat sa fie drept, se aseaza pe un suport de tort, se fixeaza inelul in jurul lui si se insiropeaza cu siropul de la fructe sau cu suc de portocale.
  • Taiem marunt fructele, apoi punem gelatina la hidratat in 2 linguri de suc de fructe.
  • Batem frisca impreuna cu zaharul, adaugam extractul de vanilie, coaja de lamaie, lichiorul si iaurtul grecesc si amestecam usor cu o spatula. Punem gelatina hidratata pe foc mic, sa se topeasca. Atentie, nu trebuie sa fiarba, ci doar sa devina lichida si fara granule vizibile. O turnam apoi in fir subtire peste crema, amestecand repede cu un tel.
  • Punem fructele si stafidele, amestecam usor si turnam peste blat, niveland cat mai bine. Dam la frigider pentru minim o ora.
  • Cand tortul s-a inchegat ne apucam de “oglinda” de portocale. Amestecam sucul cu zaharul si praful de jeleu si le punem pe foc. Trebuie sa fiarba aproximativ un minut. Lasam sa se racoreasca un pic, apoi turnam incet peste tort. Mai punem la frigider pentru inca o ora (sau si mai bine peste noapte).
  • Inainte de servire scoatem inelul si ornam cu gem si frunzulite de menta.
  • _MG_6231

    IMG_5057

Comentarii (6)

Buna Anna,

Ma bucur ca ai observat si reteta de la Olympus… dar ti-a scapat un mic amanunt: eu am avut o colaborare cu ei, am facut in jur de 60 de retete cu produsele lor – http://www.olympusdairy.ro/retete-olympus/?autor=Irina Acesta este motivul pentru care retetele se regasesc pe ambele pagini (fara insa a fi vorba de vreun plagiat 😉 ) La mine pe blog le poti gasi in categoria “Retete Olympus”, iar la ei trebuie sa bifezi ca si autor numele meu.
Daca ai vreo intrebare despre tort te rog sa imi spui. Spor la gatit!

Woaauuu….ce bine arata,trebuie probat obigatoriu! 😉

Multumesc! Sigur va avea mare succes daca il incerci, la mine toti au fost incantati 🙂

Arata dumenezeiesc! Super! Pe mine nu prea ma incanta prea multe torturi, dar asta ….. mi-a lasat apa in gura

Multumesc! 🙂

Posteaza un comentariu