Drob de miel cu oua de prepelita | Gatitul e libertate!

Drob de miel cu oua de prepelita

drob - portie micaCred ca v-am mai spus: Pastele si Craciunul sunt zilele din an in care ma bucur cel mai mult de mancarea traditionala. Sigur ca asta se intampla si pentru ca am crescut cu ea si e strans legata de zilele cele mai frumoase ale copilariei mele, iar atunci cand o savurez o fac degustand in acelasi timp si toate versiunile anilor trecuti. E ca o intoarcere in timp, o vizita in fiecare etapa a vietii mele, o reintalnire cu toti oamenii dragi care au fost candva langa mine.

Sarbatorile sunt si vor ramane speciale in primul rand prin toate semnificatiile sufletesti pe care le poarta. Mancarea pe care o punem pe mese trebuie sa se potriveasca in acest “mecanism” – incercati sa pregatiti mai putin si mai bun, mai special. Adaptati retetele dupa gustul vostru, dati-le o noua fata, bucurati-va de fiecare moment!

Portii: 10-12

Timp preparare: 40 minute

Timp fierbere+coacere: o ora

Ingrediente

  • cam un kg organe de miel (si aici intra asa: ficat, splina, inima, plamani, rinichi)+- momite (adica bucatele dulci si fragede de carne din zona gatului)
  • praporele de la miel (acea “dantela”)
  • 3 oua de gaina
  • 12 oua de prepelita
  • o legatura patrunjel
  • o legatura marar
  • 2 legaturi ceapa verde
  • o legatura usturoi verde
  • o legatura leurda (optional, daca mai este in sezon)
  • 100 g unt
  • 3 linguri smantana
  • o lingura otet
  • sare, piper dupa gust
  • Maruntaiele fragede de miel trebuie sa fie in primul rand curatate de diverse pielite, vene mari, grasimi in exces, astfel ca in final sa arate asa:
  • drob - maruntaie

  • Se taie in bucati potrivite si se pun la fiert pentru vreo 30 de minute in apa cu sare – mai aruncam un ochi la ele din cand in cand si adunam spuma care se formeaza deasupra.
    Intre timp punem praporele in apa cu o lingura de otet, ca sa se desfaca frumos.
    Tocam ceapa si usturoiul si le punem impreuna cu untul sa bolboroseasca incet-incetisor (vrem sa transpire si sa se inmoaie, nu sa se prajeasco-rumeneasca 😀 ).
  • drob - ceapa si usturoi

  • Punem oualele de prepelita la fiert – 4 minute sunt suficiente pentru dimensiunile lor, apoi le trecem pe sub jet de apa rece si le curatam. Tocam si patrunjelul, mararul si leurda.
  • drob - verdeata

  • Dupa ce organele de miel au fiert trebuie sa le maruntim. Aici intervin doua posibilitati si inca o corcitura 😀 Traditional, ele erau tocate cu satarul (e si normal, doar nu s-a inventat masina de tocat odata cu focul 😛 ), chestie pe care o puteti face si voi daca aveti cu ce+muschi+rabdare. Mai nou, se foloseste cu spor masina de tocat – pe care am folosit-o si eu, pentru ca atunci cand ai un job full-time si o singura zi de pregatit totul pentru Paste parca nu iti vine sa iti exersezi rabdarea. Ah, si ziceam de optiunea corcitura – o parte din maruntaie trecute prin masina, o parte tocate de mana. Alegeti voi ce va place!
    Buuun! Daca am maruntit carnea, e vremea sa o amestecam bine cu ceapa inmuiata in unt, verdeata tocata, cele 3 oua de gaina, smantana, sarea si piperul. Framantam bine, ca sa obtinem o compozitie omogena.
  • drob - maruntaie miel, oua, smantana, verdeata

  • Pentru coacere avem din nou 2 posibilitati – traditional se unge cu unt o forma de chec, se intinde praporele in tava, se pune compozitia de drob (se adauga ouale fierte aranjate frumos) si se infasoara bine cu praporele (rolul acestuia, in afara de a tine compozitia adunata, este si de a preveni uscarea ce ar interveni in timpul coacerii). In afara acestei metode, am folosit si niste forme mici de briose, in care am pus bucati potrivite de prapore, am pus carnea, cate un ou de prepelita si am inchis bine.
  • drob - cu ou de prepelita
    drob - in prapore
    drob - inainte de cuptor

  • Bagam drobul in cuptorul incins la 190 de grade pentru aproximativ 30 de minute (se va rumeni frumos deasupra).
  • drob - copt

  • Acum, sa vorbim un pic si despre prezentare. Simplu, clasic – taiem drobul in felii si gataaaa. Daca vrem altceva, facem portii individuale, in care ne jucam putin cu ceva legume delicioase si colorate (am vazut asa ceva intr-o poza a unui bucatar profesionist – Chef Furdui Silviu, mi-a placut si am preluat-o) . Tadaaa!
  • drob de miel - cu legume

Posteaza un comentariu