Pateu de pui | Gatitul e libertate!

Pateu de pui

Ati citit cumva ce contin cutiile de pateu din comert? Daca da, probabil v-ati ingrozit… Daca nu, cititi acum 😀 Eu una am avut de multe ori pofta de paine proaspata cu pateu dar rar am trecut peste continut si mi-am cumparat asa ceva. Si atunci, care e solutia? Pai, e mai simplu decat credeti! Facem pateu acasa! Stim exact ce punem in el, il condimentam cum ne place si iese delicios!

Ingrediente
– 500 g ficatei de pui
– 2 pulpe de pui dezosate
– un morcov
– o radacina patrunjel
– o ceapa mare
– 200 ml vin alb sec sau demisec
– 250 g unt
– un castravete murat
– o lingurita rasa de zahar
– sare, piper, condimente dupa placerea fiecaruia (eu am folosit un amestec facut de mine, facut din boia dulce, chimen, dafin, oregano, maghiran, usturoi pudra)

pateu de pui - ingrediente

Curatam morcovul, patrunjelul si ceapa. Morcovul si patrunjelul se rad, ceapa se taie – nu va chinuiti sa o taiati foarte marunt, oricum totul va merge la robot mai incolo.
Pulpele de pui se curata de orice ce nu este carne (piele, grasimi, zgarciuri, vene 🙂 ) si se pun intr-o tigaie, fara ulei, la foc mic.

pateu de pui - pulpe in tigaie

Se curata si ficateii de pielite. Se adauga in tigaie, impreuna cu morcovul, patrunjelul, ceapa, 100 g unt si vinul.

pateu de pui - toate la inabusit

Se pune capac si se lasa sa se inabuse. Mai amestecati din cand in cand. Dupa vreo 10 minute de fiert, luati capacul si lasati pe foc mai mic sa scada zeama. Sunt gata cand a scazut aproape de tot (nu ii lasati sa inceapa sa se prajeasca)

pateu de pui - gata in tigaie

Se pune compozitia obtinuta intr-un robot de bucatarie, se adauga restul de 150 g unt, si se face pasta. Apoi adaugam condimentele (eu le pun la sfarsit ca sa pot gusta si completa pana sunt multumita)

pateu de pui - pasta cu condimente

Castravetele este optional ! Cine vrea, il taie cubulete mici si il amesteca in jumatate din pasta obtinuta.

pateu de pui - castravete taiat

Se pune in castronele si se da la frigider pentru vreo ora. Se poate servi din castronele :

pateu de pui - ornat in castronel

Sau se rastoarna si se orneaza asa:

pateu de pui - rasturnat

Observatii:
– se poate folosi piept de pui in loc de pulpe
– din cele de mai sus au rezultat 6 castronele pline – 4 le-am pus la congelator, urmand a le decongela la frigider cand vrem sa mancam pateu

Comentarii (15)

Buna Irina.
Am facut si eu aceasta reteta din aceleasi considerente(nu mi-a placut ceea ce am citit pe cutiile de pateu).Sa-ti spun ca sotul meu nu se mai satura iar fiul meu nu prididea cu laudele in timp ce manca….mmmh asa de bun !!!!!!!!!!Sotul meu are o vorba-“tot ce este bun este putin”-asa ca ma voi pregati sa fac din nou peteul (poate voi reusi sa mananc si eu, nu doar sa-l gust).

Servus Adriana!
Ma bucur de fiecare data cand cineva imi incearca aceasta reteta si scapa de mizeriile din comert. Ma bucur mult ca va place!

Buna Irina,
Arata foarte bine si nu pare foarte greu de facut. Cred ca aceasta o sa fie prima reteta pe care o voi incerca. Sper sa ii placa sotului meu…

Buna!
Astept sa imi spui cum vi s-a parut pateul. Dupa ce il faci prima data o sa vezi ca te poti “juca” si poti face diferite combinatii de arome. Sper sa va placa!

Eu sunt mort dupa pateu, din pacate nu pot sa ma abtin sa nu cumpar, imi place cel de la Scandia dar intr-adevar, sunt nemultumit de ce contine…extra. Am sa incerc si eu…

Salutari Anca, imi place ce faci pe aici 🙂

Bine ai venit pe aici! Sper sa iti placa pateul si in versiunea fara diversi aditivi 😉

@Codruta
Multumesc ca ati incercat reteta si ma bucur mult ca v-a placut!

@Laura S.
Draga Laura, bine ai venit pe la mine! Ce fain ca te-a atras reteta asta de pateu! Sper sa va placa asa cum ne place si noua – poate impreuna mai convingem niste oameni sa renunte la cel din conserve 😀
Te mai astept pe aici!

Hallo IriA!
Am descoperit intimplator aceste pagini cu retete “MINUNATE” si ma bucur nespus.
Sint o mare amatoare culinareasa si cu placere imi rasfatz familia cu una, sau alta bunatate.
De ex. acesta reteta de Pateu de pui mi-afacut cu ochiul ;-)) si o sa incerc s ao pun in practica.
Süer sa-mi iasa si mie tot atit d efrumoasa ca si a ta.
Dupa ingredente cu sigurata este si gustoasa.
De aceea iti multumesc pentru reteta si poze si mult succes in continuare la bucatarie si nu numai!!!

Cu prietenie si respect,
Laura S.

Pateul a iesit foarte bun…:)

Pentru ca mi s-a facut pofta citind reteta a trebuit sa ma apuc de lucru:)a iesit delicios.Felicitari pentru reteta!

Cea mai mare bucurie pentru mine e atunci cand imi sunt incercate retetele! Ma bucur mult ca iti place – sper sa il mai faci si sa il imbunatatesti pentru a fi cat mai pe gustul vostru.

Super reteta!
Vreau sa fac pateu de ceva timp…si acesta este raspunsul.
Multumim, Irina!

Cu multa placere! Imi place ca putem colabora pentru o mancare mai gustoasa si mai sanatoasa.
Eu am mai incercat 2 retete pana acum, dar o sa raman la asta pentru ca ne place cel mai mult.
Astept sa imi spuneti daca v-a placut!

Buna, Anca! sau Irina 🙂
A venit ieri Robi acasa foarte incantat de pateul tau de pui si vroiam sa incerc.Sincer, si noua ni se face pofta de pateu cateodata dar ramanem cu pofta din cauza repulsiei pe care o avem fata de ce e in comert.
Mi-a spus ca esti pasionata de cooking. Poti fi sigura sa voi incerca si alte retete de-ale tale.
Multumesc frumos !

Simona

Bine ai venit pe aici! Sper sa te inspire cateva dintre retete.
Pateul se face usor, zic eu, si poti sa pui ce vrei in el (eu data viitoare vreau sa pun si ciuperci) , asa ca e o buna alternativa pt ce e prin comert.

Posteaza un comentariu