Piftie de porc pe spuma de iaurt cu hrean, cu piure de sfecla rosie | Gatitul e libertate!

Piftie reinventata

Piftia… cine nu o cunoaste oare? Poarta ea diverse nume prin tara, se face din carne de porc, curcan, cocos, gasca…, insa toti am crescut cu ea si o reintalnim in fiecare iarna. Eu, dupa vreo 2 ani de pauza, mi-am propus sa pornesc de la traditionala piftie de porc si sa ma opresc unde m-o duce imaginatia. M-am gandit asa: “Cu ce se potriveste cel mai bine?” … Hrean, zeama de lamaie, sfecla rosie! Buun! La treaba deci!

Ingrediente

  • diverse de la porc : ciolan neafumat, picior, cap (mie imi place mult urechea, deci e musai sa pun si cap)
  • o ceapa
  • o radacina telina
  • 2 morcovi
  • o radacina patrunjel
  • sare, frunze de dafin (nu exagerati cu ele), cateva boabe de ienibahar, boabe de piper negru
  • usturoi cat va place (eu la o oala de 9 litri am pus 2 capatani)
  • Pentru partea de “reinventat”:

  • 250 g iaurt grecesc sau smantana fermentata
  • o radacina de hrean
  • 2 bucati sfecla rosie
  • coaja si zeama de la o lamaie
  • jumatate plic gelatina
  • 1-2 linguri de miere
  • Daca este nevoie se parlesc firele de par de pe sorici. Apoi se opareste carnea…
  • piftie reinventata -  carne

  • Se spala folosind o perie sau un burete mai aspru. Se pune la fiert impreuna cu o lingura de sare, piperul , ienibaharul si foile de dafin.Punem apa cat sa acopere carnea cu o palma.
  • piftie reinventata - condimente

  • Nu se pune capac, pentru ca se va forma spuma pe care trebuie sa o tot luam. Carnea trebuie sa fiarba cateva ore, pana se desprinde toata de pe oase. In acest timp, apa va scadea – nu se completeaza cu alta apa. Eu am scos unele bucati de carne mai repede, pentru ca s-au fiert mai repede. In locul lor am pus ceapa curatata, telina, morcovii si patrunjelul. Imi place sa pun legume pentru a da mai multa savoare piftiei.
    Dupa ce toata carnea a fiert, o scoatem, oprim focul, strecuram zeama printr-o sita deasa, apoi punem usturoiul pisat si completam cu sare dupa gust.
  • piftie reinventata - punem usturoi

  • Pregatim niste vase de sticla sau plastic. Pe fundul lor putem face diverse desene din muraturi, morcov fiert, ou fiert… Alegem apoi carnea de pe oase, pastrand doar ce ne place si impartind-o in vasele pregatite. Eu pastrez doar carnea si urechile (pe care le tai fasii), fara alte grasimi.
  • piftie reinventata - punem carnea in castroane

  • Pentru cei mai sensibili la usturoi, zeama se mai trece o data prin sita (asa ramane doar o fina aroma de usturoi). Apoi se pune cu grija in vase (grija e necesara pentru a nu strica aranjamentele 😀 ).
  • piftie reinventata - punem cu grija zeama

  • Dupa ce s-a racit destul zeama, se pun vasele acoperite la frigider, pentru cateva ore bune. Aici se incheie reteta normala de piftie… cei mai aventurosi, continua cu mine… Alegem unul dintre vase si adunam cu un cutit grasimea care s-a strans deasupra. Hidratam jumatate de plic de gelatina in 3-4 linguri de apa. Amestecam iaurtul cu hreanul curatat si proaspat ras, sare si coaja de lamaie.
  • piftie reinventata - iaurt cu hrean si lamaie

  • Topim gelatina la bain marie, avand grija sa nu cumva sa fiarba. Apoi, amestecand rapid iaurtul, turnam gelatina in fir subtire. Punem amestecul obtinut peste piftie si punem la frigider pentru minim o ora.
  • piftie reinventata - strat alb

  • Pentru un sos de sfecla cat mai gustos, coacem sfecla in cuptor pana intra furculita usor prin ea. Apoi o curatam…
  • piftie reinventata - sfecla coapta

  • …si o punem la blender cu un praf de sare, mierea si zeama de lamaie. Trebuie sa obtinem un piure dulceag, cu o tenta de acrisor.
  • piftie reinventata - piure de sfecla

  • Rasturnam piftia, o portionam si o servim cu piureul de sfecla. Mie mi-a placut mult toata combinatia, a fost exact ce mi-am dorit – o piftie delicioasa traditionala, cu ceva extra, cat sa o faca starul oricarei mese speciale.
  • piftie reinventata - prezentare

    piftie reinventata - de aproape

Observatii

  • incercati sa cumparati carnea de la macelariile mai mici in loc de supermarket-uri – eu sunt incantata ca soriciul de la ciolan si cap era parlit si curatat, nu oparit
  • hreanul este sanatos iar gustul lui se potriveste de minune cu piftia, asa ca folositi-l cu incredere. Amestecat cu iaurt nu se mai simte asa puternic, asa ca gustati sosul si puneti hrean din belsug.

Comentarii (19)

E cea mai buna reteta de piftie !

Ai dreptate !

Fetelor sunteti geniale !

Am sa incerc sa fac reteta ta de piftie pe care ai scris-o mai sus. Eu pana acum am facut dupa o reteta de piftie pe care am gasit-o aici http://www.bucatarulpriceput.ro/piftie-de-porc-racitura.html .A iesit foarte buna si dupa aceasta reteta insa o sa incerc si cum spui tu ca se face.
Multumesc mult pentru reteta.

Felicitari pentru premiu, reteta extraordinara. Incearca si cu carne de crap.

Multumesc! De crap nu stiu ce sa zic… nu prea este in fruntea preferintelor mele in materie de peste… Poate daca o sa gust in alta parte mai intai prind curaj 😀

Felicitari pentru premiu !!! 🙂

Multumesc mult Mirela! Sper sa ne mai revedem si la alte concursuri…

O combinatie de gusturi la care nu m-as fi gandit…ai facut din piftia noastra traditionala ceva sofisticat…si gourmande.Felicitari pentru premiu!!

Multumesc! Sa vedem ce transform mai departe … 😛

Felicitari pentru premiu, draga mea. Acum pot sa-ti spun: reteta asta a fost preferata mea. Si mie nu-mi place sa mananc piftie 🙂
Sa folosesti aragazul sanatoasa si sa te ajute la multe retete.

Multumesc mult! Asta ma “impinge” sa continui cu inventiile mele bucataricesti… Iar aragazul… e mai mult decat binevenit! 🙂

felicitari!imi place ideea.o voi incerca si eu

Felicitari pentru premiu!

Multumesc mult! M-a bucurat enorm notarea juriului si sustinerea primita de la cei care trec pe aici 🙂

Chapeau bas!

Multumesc!!!

wow! blew me off! am să încerc cândva, dar cu carne de curcan 😀

Si curcanul suna bine! Eu mi-am planificat sa incerc data viitoare o piftie de gasca… E bine ca avem la indemana si zburatoare numai bune pentru piftii 😉

Posteaza un comentariu