salata in cosulet de paine cu frigarui de miel | Gatitul e libertate!

Salata in cosulet de paine, cu frigarui de miel

Pentru ca la mine in familie se cam “incrunta” la mancarurile grele stomacul, ficatul , bila si ce se mai gaseste implicat in digestie, incerc sa pregatesc pentru Paste si delicii mai usoare. Va prezint mai jos mai mult decat o salata, si va provoc sa o incercati!

Portii: 2

Ingrediente

  • Pentru “castron” (am folosit din aluat si pentru o paine):

    500 g faina
  • 2 lingurite drojdie uscata
  • 2 lingurite sare
  • o lingura zahar
  • 2 linguri ulei
  • 2 lingurite busuioc uscat
  • 50 ml apa
  • 250- 300 ml lapte caldut (in functie de cat absoarbe faina, sa iasa un aluat nu foarte tare)
  • ou batut pentru uns

    Ingrediente salata:
  • 2 maini din frunzele cele mai tinere si frumoase de spanac pe care le puteti gasi
  • 3-4 ridichi
  • 2 rosii
  • 150 g branza feta
  • un ou fiert
  • o lingura icre de pastrav sau de somon

    Ingrediente dressing:
  • 100 g smantana
  • 2 linguri ulei de masline
  • zeama de lamaie
  • marar cat ne place
  • sare

    Ingrediente frigarui de miel
  • 2 muschiuleti de miel (“decupati” exact de langa coloana vertebrala)
  • un pahar cu vin (eu am folosit roze demidulce)
  • o lingura otet balsamic
  • 2 linguri ulei
  • rozmarin, busuioc
  • sos de soia
  • 3 catei de usturoi
  • piper

    salata in cosulet paine - ingrediente cosulet

    salata in cosulet paine - ingrediente salata

  • Primul lucru pe care il facem este sa punem muschiuletii la marinat cu toate ingredientele de mai sus (usturoiul se curata si se toaca marunt).
    Dupa aceea incepem framantarea aluatului. Amestecam faina cu drojdia uscata si cu celelalte ingrediente in afara de lapte. Apoi punem laptele cald, putin cate putin, pana cand obtinem un aluat elastic si omogen. Lasam apoi aluatul la cald sa isi dubleze volumul.
  • salata in cosulet paine - aluat

  • Invelim un castron termorezistent in hartie de copt si il asezam intr-o tava mare.
  • salata in cosulet paine - invelim castronul

  • Modelam aluatul ca sa rezulte un fel de cos, apoi il dam cu ou batut.
  • salata in cosulet paine - impletim aluatul

  • Din restul de aluat eu am facut o paine. Am copt “cosuletul” la 180 de grade pana cand a prins culoare (atentie, se face mult mai repede decat painea, impletitura fiind subtire). Dupa ce s-a racit l-am scos de pe forma.
  • salata in cosulet paine - cosulet paine copt

  • Spalam bine frunzele de spanac, daca avem mai mari le si taiem. Taiem si rosiile, ridichile si branza. Oul il curatam, il taiem in jumatate in zig-zag , scoatem galbenusul si punem in locul lui icrele. Taiem mararul si il amestecam cu smantana, uleiul, sarea si zeama de lamaie. Taiem muschiuletii de miel pe lung, in bucati de grosimea degetului mic. Puteti sa le taiati si cuburi, insa mie mi-a placut mai mult sa le pun ca pe niste serpisori pe tepuse. Carnea se prajeste in tigaie 5-10 minute, fara ulei recomand eu, eventual cu capac ca sa se patrunda bine.
  • salata in cosulet paine - frigarui miel

  • Apoi asamblam totul: legumele cu branza se pun in “castron”, cu jumatatea de ou in mijloc. Frigaruile eu le-am asezat langa castron, si tot langa el am pus si o parte din dressing.
  • salata in cosulet paine - prim plan

    salata in cosulet paine - prezentare

Observatii

Puteti face frigarui din orice fel de carne – fiecare cum ii place.

In salata se potrivesc de minune 2-3 capsuni, taiate feliute subtiri. Poate suna ciudat, dar incercati si eu spun ca nu veti regreta!

Puteti servi salata si ca fel principal, caz in care se adauga niste cartofi taranesti pusi cu forma de inghetata 🙂
salata in cosulet paine - prim plan 2

salata in cosulet paine - pentru 4

Comentarii (6)

Cautam sa facem ceva nou de Craciun, de pus pe masa. Am aruncat un ochi si pe aici si am dat de reteta asta. Pana la urma, ne-am decis sa facem doar cosuletul, pe care l-am pus pe masa de Craciun pe post de cos de paine. A fost super.

Eu m-am implicat doar la “impletit”, care s-a dovedit a fi o activitate mai complicata decat ma asteptam: aluatul elastic a fost mai incapatanat decat plastilina pe care o foloseam in scoala generala 🙂

Craciun fericit!

Trebuie sa-ti marturisesc..m-am indragostit de blogul tau! si mai ales de acest cosulet. Salivez abundent de 10 minute si abea m-am hotarat ce sa incerc sa fac mai intai..clar cosuletul, apoi placinta cu mere, apoi… 🙂

Cristina, bine ai venit pe aici! Sa ma tii la curent cu ce faci prin bucatarie!

Se mananca si cosuletul? Cand ar trebui facut. Am incercat si eu sa vad daca iese, insa e destul de crocant. Daca il fac cu o zi inainte, cum se pastreaza?
Arata excelent!

Noi mancam si cosuletul si ne place crocant, inlocuieste intr-un fel crutoanele pe care le poti adauga in salata. Ca sa fie mai moale poti sa il faci mai gros, sau sa il tii acoperit dupa ce s-a copt (si painea proaspat coapta e crocanta si tinuta intr-o punga se face moale). Daca il faci cu o zi inainte si il tii acoperit cred ca numai bine se va mai inmuia!

WOW! WOW! WOW! 🙂 eu trebuie sa imi fac curaj sa incerc sa fac asa ceva…

Posteaza un comentariu