Somon marinat
Acesta este un preparat ce are de fiecare data mare succes. Somonul marinat este nu doar gustos, ci si sanatos, iar pentru mine, impreuna cu paine prajita si unt este irezistibil!
Ingrediente:
– 1 somon sau file de somon proaspat (vom folosi 2 bucati de file)
– 3 linguri de sare grunjoasa
– 2 linguri de zahar (daca aveti, puneti zahar brun)
– 2 linguri de piper boabe
– o legatura mare de marar
– pentru servire : bagheta taiata felii subtiri, unt, crema de branza cu verdeata, castravete
Cu un cutit bine ascutit taiem de-a lungul sirei spinarii.
Repetam operatiunea si pe partea cealalta. Partea prea grasa de la burta o taiem si eventual o pastram pentru ciorba, impreuna cu sira spinarii si capul. Cu aproximativ 1,5- 2 cm mai sus de unde era sira spinarii (exact unde sunt degetele mele in poza de mai jos) se simt niste oase daca atingem usor cu mana – oasele acestea se scot cu o penseta.
Indepartam pielea (pornim de la coada, tinand bucata de file cu pielea in jos, tinem cu stanga de piele si cu dreapta taiem cat mai aproape de piele ).
Taiem mararul si strivim piperul (nu il macinati prea fin, trebuie sa dea doar aroma, nu sa faca pestele iute! )
Amestecam intr-o farfurie sarea, zaharul si piperul si tavalim bine bucatile de somon.
Dam apoi bucata de somon prin marar si o punem intr-o punga sau in folie de plastic, completand cu marar din belsug.
Se pune la frigider pentru minim 2 zile, maxim 3. In acest timp o sa lase zeama, deci e bine sa folositi o farfurie adanca. Dupa prima zi, pestele se intoarce.
Asa arata dupa 3 zile :
Se curata bine de invelis
O sa observati ca in cele 3 zile carnea si-a schimbat textura – devine mai ferma.
Se taie felii subtiri pentru servit cu paine prajita sau pe felii de castravete, sau se taie felii mai groase pentru preparate gen sushi.
Amestecam crema de branza cu verdeturi
O asezam pe felii de castravete
Asezam somonul cum ni se pare mai interesant
Un alt mod de prezentare, cu portocala si icre de pastrav:
Va provoc sa il incercati in comparatie cu somonul marinat cumparat din magazine! Promit sa va placa cel putin la fel de mult.
oaw super tare trebuie sa incerc, multumesc pentru reteta…sper sa reusesc sa scot oasele de peste usor.
Cu placere! Sigur o sa reusesti sa te descurci cu pestele, numai sa iti aloci destul timp prima data, ca sa lucrezi fara griji. Poti cumpara somonul gata facut file – in cazul asta o sa mai ai treaba doar cu pielea si oasele acelea mici pe care le scoti cu penseta.