Sushi | Gatitul e libertate!

Sushi

Inca un preparat care noua ne place foarte mult este sushi. Asta de cand niste prieteni ne-au dus la un restaurant unde am putut gusta din vreo 10 feluri. Din pacate in Brasov nu am gasit un restaurant in care sa putem manca asa ceva… Dar tot raul inspre bine : mi-am cautat ingrediente si am facut singura.

Ingrediente:
un pachet alge nori
2 cani orez (ca sa vad care e povestea aici eu am facut separat o cana de orez cu bob rotund si o cana cu orez basmati – desi mai greu de lucrat cu el, basmati are un gust mai bun si o sa il mai folosesc)
un ou
un ardei rosu
jumatate de castravete
4 linguri otet de orez
3 linguri zahar
jumatate de lingurita amidon
o bucata de somon marinat (reteta asta v-am dat-o deja aici 🙂 )
wasabi
susan negru
sos de soia
pentru rulat am folosit o “saltea” de bambus (o pun la ingrediente pentru ca e necesara, dar sa stiti ca nu am mancat-o 😛 )

sushi - ingrediente

Dupa ce am spalat orezul l-am pus intr-un vas cu apa (cam 300 ml pentru fiecare cana de orez) si l-am lasat sa stea jumatate de ora. Apoi l-am pus la fiert. Cand a inceput sa fiarba am lasat focul mic si l-am lasat asa cam 15 minute. Apoi i-am stins focul si l-am mai lasat inca 10 minute. Dupa asta l-am scos in farfurii, ca sa se raceasca mai repede. Dupa ce s-a racit am pus la fiecare portie de orez (o cana de orez nefiert) cate 2 linguri de otet si 1,5 lingura de zahar (am dizolvat mai intai zaharul in otet). Am amestecat cu grija, sa nu strivesc orezul.

Cat timp orezul a fiert si s-a racit, mi-am pregatit restul ingredientelor . Din un ou, jumatate de lingurita de amidon si o lingurita de apa am facut o omleta sub forma de clatita.

Am taiat pestele si legumele ca sa le am pe toate la indemana .

sushi - pregatire ingrediente

Dupa ce am terminat cu orezul si pregatirile, am intins “salteluta” si am pus pe ea o foaie de nori taiata in doua. Am pus pe ele orez- cand se ia si se intinde orezul e mai usor daca avem mainile usor ude. Peste orez, pe o foaie am pus o bucata de omleta si somon. Pe a doua am pus o bucatica mai subtire de somon rulat in omleta, apoi in jurul omletei am pus ardei, putin orez, iar ardei, iar orez… in total 5 fasii de ardei, la distante relativ egale pentru a forma o floricica.

sushi - 2 feluri

Le-am rulat separat, umezind capatul de nori ca sa se lipeasca.

sushi - rulat in bambus

Dupa ce am vazut ca mi-a iesit prima mi-am dat frau liber imaginatiei si am pus tot felul de combinatii. La una dintre ele, dupa ce am intins orezul am pus pe “salteluta” o folie si am intors alga cu orezul invers (adica orezul a ajuns jos). Peste alga am pus niste omleta si somon si am rulat.

sushi - orez in exterior

Apoi am dat ruloul obtinut prin susan negru.

sushi - rulat susan

Pentru urmatorul model am taiat o foaie de nori in 4 patrate. Am aranjat umplutura pe o diagonala, lasand un capat gol pentru a putea rula sub forma de cornet.

sushi - cornet

Am mai facut diverse combinatii de ingrediente…

sushi - somon si castravete

Am facut si niste “gogoloaie” de orez pe care am pus un strop de wasabi, o felie de somon si cateva seminte de susan. In plus, am facut cateva rulouri subtiri, umplute doar partial (umplutura nu a fost pusa pana in margini), pentru ca sa pot completa cu niste icre  de pastrav si de somon. Iata aici o parte din rulouri, cum se odihneau frumos la frigider… asteptand vizita cutitului!

sushi - la frigider

Ce se vede pe afara am taiat ca sa ramana ruloul frumos. Apoi, cu multa grija, un cutit bine ascutit si fara sa apas tare , am taiat rulourile si le-am aranjat pe farfurii. Iata productia pozata din toate colturile:

sushi - prezentare farfurie

sushi - prezentare 2 farfurie

Si inchei cu o portie:

sushi - prezentare

Comentarii (2)

Impresionant!!!!!!! Sunt de dreptul impresionata , cu siguranta ça am sa incerc! Felicitari pt aceste retete minunate!

Multumesc mult Cristina!

Posteaza un comentariu