Tort sarat cu somon si crema de branza
Un aperitiv cu care sigur veti surprinde – incercati doar sa le spuneti invitatilor ca urmeaza un tort sarat si veti vedea toate sprancenele ridicate 🙂 E musai sa ii convingeti sa incerce, dupa aia nu o sa se mai opreasca din mancat! Eu una l-am avut in plan vreo 2 ani pana am reusit sa il fac, dar sper ca voua sa va ia mai putin 🙂
Portii: 10-12
Timp preparare: 50 minute
Ingrediente (pentru un tort dreptunghiular cat 2 felii toast una langa alta)
- 200 g somon marinat cumparat sau facut ca aici (il prefer in locul celui afumat, dar folositi de care va place)
- o paine toast feliata – daca vreti taiati coaja painii
- un castravete lung feliat
- un ardei gras rosu taiat cubulete
- 400 g crema de branza (eu folosesc Almette cu smantana pentru ca nu are e-uri)
- 200 g crema de unt cu smantana
- 2 legaturi marar
- o legatura patrunjel
- un morcov si o ridiche pentru ornat
- sare, piper (preferabil alb) si orice alte condimente va plac
- Se amesteca branza, crema de unt cu smantana sare si piperul. Impartim crema in 3 – una se pastreaza pentru ornat, una se amesteca cu patrunjel tocat si ardei, iar a treia se amesteca cu o legatura de marar tocat. Aici bineinteles ca puteti jongla si amesteca precum vreti.
- Asezam 2 felii de toast una langa alta si intindem crema cu ardei, apoi punem un strat de castraveti.
- Asezam inca 2 felii de paine, le ungem cu crema cu verdeata si punem somonul.
- Mai facem inca 2 straturi identice.
- Invelim tortul in crema simpla pastrata (daca nu este destul de moale putem adauga 1-2 linguri smantana), taiem a doua legatura de marar si tapetam lateralele tortului. Partea de sus eu am ornat-o cu posul pe margine, cu fasii de morcov obtinute cu un fel de ascutitoare de legume si o ridiche “sculptata” cu un cutit cu varf subtire si ascutit. Voi lasati-va imaginatia sa dicteze.
Cam asa arata o felie – cine mai doreste, cine mai pofteste? 🙂
Observatii
Pornind de la aceasta idee se pot face torturi sarate cu orice va doriti – sunca, diverse branzeturi, carne de pui gatita si maruntita, ciuperci,…
Buna IriA, felicitari pentru site acum l-am descoperit. Vreau sa incerc acest minunat tort, intrebarea e as putea sa-l fac cu o zi inainte?
Multumesc mult Aura! Scuze ca nu ti-am raspuns mai repede, ma mut si am acces rar la calculator.
Da, poti face tortul cu o zi inainte, doar sa lucrezi repede cu somonul ca sa nu stea la cald prea mult si apoi bagi totul la frigider.
Felicitari! O sa il am pe masa de Paste cu siguranta.Multumesc.
Multumesc Cristina! Cum a iesit tortul? 🙂
super voi face si eu acest aperitiv pentru craciun, mai ales ca ador somonul, multumesc de retet
O sa ai mare succes cu tortul asta sarat si daca il si ornezi frumos o sa surprinzi pe toata lumea. Un Craciun minunat iti doresc!
A facut prietena mea tortul de somon aseara, a iesit delicios!! Felicitari pentru el! 🙂
Mersi! Ma bucur mult ca v-a placut. Pornind de la ideea asta se pot face torturi sarate cu o multime de alte combinatii (branzeturi, diverse feluri de carne, …). La urmatoarea ocazie mai speciala o sa mai experimentez pe tema asta.
Da’ ce apetisant arata!!!
ps. Te invit cu mare drag la provocarea lunii august, a proiectului Dulce Romanie2011″.
Daca ai timp si-ti face placere, eu te astept.
Multumesc mult pentru invitatie! Sper sa imi fac timp si sa vin cu o reteta interesanta.