Tort sarat cu somon si crema de branza | Gatitul e libertate!

Tort sarat cu somon si crema de branza

Un aperitiv cu care sigur veti surprinde – incercati doar sa le spuneti invitatilor ca urmeaza un tort sarat si veti vedea toate sprancenele ridicate 🙂 E musai sa ii convingeti sa incerce, dupa aia nu o sa se mai opreasca din mancat! Eu una l-am avut in plan vreo 2 ani pana am reusit sa il fac, dar sper ca voua sa va ia mai putin 🙂

Portii: 10-12

Timp preparare: 50 minute

Ingrediente (pentru un tort dreptunghiular cat 2 felii toast una langa alta)

  • 200 g somon marinat cumparat sau facut ca aici (il prefer in locul celui afumat, dar folositi de care va place)
  • o paine toast feliata – daca vreti taiati coaja painii
  • un castravete lung feliat
  • un ardei gras rosu taiat cubulete
  • 400 g crema de branza (eu folosesc Almette cu smantana pentru ca nu are e-uri)
  • 200 g crema de unt cu smantana
  • 2 legaturi marar
  • o legatura patrunjel
  • un morcov si o ridiche pentru ornat
  • sare, piper (preferabil alb) si orice alte condimente va plac

    tort sarat cu somon - ingrediente

  • Se amesteca branza, crema de unt cu smantana sare si piperul. Impartim crema in 3 – una se pastreaza pentru ornat, una se amesteca cu patrunjel tocat si ardei, iar a treia se amesteca cu o legatura de marar tocat. Aici bineinteles ca puteti jongla si amesteca precum vreti.
  • tort sarat cu somon - amestec branza

  • Asezam 2 felii de toast una langa alta si intindem crema cu ardei, apoi punem un strat de castraveti.
  • tort sarat cu somon - strat castraveti

  • Asezam inca 2 felii de paine, le ungem cu crema cu verdeata si punem somonul.
  • tort sarat cu somon - strat somon

  • Mai facem inca 2 straturi identice.
  • tort sarat cu somon - asamblat, gata de ornat

  • Invelim tortul in crema simpla pastrata (daca nu este destul de moale putem adauga 1-2 linguri smantana), taiem a doua legatura de marar si tapetam lateralele tortului. Partea de sus eu am ornat-o cu posul pe margine, cu fasii de morcov obtinute cu un fel de ascutitoare de legume si o ridiche “sculptata” cu un cutit cu varf subtire si ascutit. Voi lasati-va imaginatia sa dicteze.
  • tort sarat cu somon - ornat cu marar, morcov si ridiche

    Cam asa arata o felie – cine mai doreste, cine mai pofteste? 🙂

    tort sarat cu somon - sectiune

Observatii

Pornind de la aceasta idee se pot face torturi sarate cu orice va doriti – sunca, diverse branzeturi, carne de pui gatita si maruntita, ciuperci,…

Comentarii (10)

Buna IriA, felicitari pentru site acum l-am descoperit. Vreau sa incerc acest minunat tort, intrebarea e as putea sa-l fac cu o zi inainte?

Multumesc mult Aura! Scuze ca nu ti-am raspuns mai repede, ma mut si am acces rar la calculator.
Da, poti face tortul cu o zi inainte, doar sa lucrezi repede cu somonul ca sa nu stea la cald prea mult si apoi bagi totul la frigider.

Felicitari! O sa il am pe masa de Paste cu siguranta.Multumesc.

Multumesc Cristina! Cum a iesit tortul? 🙂

super voi face si eu acest aperitiv pentru craciun, mai ales ca ador somonul, multumesc de retet

O sa ai mare succes cu tortul asta sarat si daca il si ornezi frumos o sa surprinzi pe toata lumea. Un Craciun minunat iti doresc!

A facut prietena mea tortul de somon aseara, a iesit delicios!! Felicitari pentru el! 🙂

Mersi! Ma bucur mult ca v-a placut. Pornind de la ideea asta se pot face torturi sarate cu o multime de alte combinatii (branzeturi, diverse feluri de carne, …). La urmatoarea ocazie mai speciala o sa mai experimentez pe tema asta.

Da’ ce apetisant arata!!!

ps. Te invit cu mare drag la provocarea lunii august, a proiectului Dulce Romanie2011″.
Daca ai timp si-ti face placere, eu te astept.

Multumesc mult pentru invitatie! Sper sa imi fac timp si sa vin cu o reteta interesanta.

Posteaza un comentariu