Mic dejun "fancy" cu oua Benedict | Gatitul e libertate!

Mic dejun “fancy”

mic dejun fancy In afara de carne, sunt mare fan oua 🙂 Mai ales daca sunt oua bio sau aduse de la tara. Daca nu m-ar opri constiinta as manca in fiecare zi oua, fie ele simplu preparate (ochiuri, fierte, omleta…) sau combinate cu nebunii. Printre preferatele diminetilor noastre este si urmatoarea variatiune a oualelor Benedict.

Portii: 2

Timp pregatire: 20 minute

Timp gatire: 10 minute

Ingrediente

  • 2 oua, preferabil de tara sau bio
  • un galbenus
  • 100 g unt
  • 2 chifle taiate in jumatati
  • 100 g jambon afumat /bacon
  • optional – 50 g branza (puteti folosi orice branza care se poate intinde – mie imi place branza proaspata de capra)
  • o lingura apa
  • o lingura zeama de lamaie
  • optional – o lingurita otet
  • sare, piper

    mic dejun fancy

  • Topim untul si il lasam sa se “aseze” 2-3 minute. Asta inseamna ca grasimea se va separa de apa din unt si se va ridica deasupra.
  • Incepem sosul olandez punand apa la fiert intr-un vas si pregatind un castron pentru bain-marie (adica se aseaza pe vasul cu apa astfel incat sa fie incalzit de vapori si sa NU fie atins de apa). In castron amestecam galbenusul cu o lingura de apa si una de zeama de lamaie, folosind un tel.
  • mic dejun fancy

  • Asezam castronul la bain-marie si amestecam mereu pana cand galbenusul incepe sa se ingroase.
  • mic dejun fancy

  • Luam castronul de pe aburi, il punem pe un prosop de bucatarie si fara a ne opri din amestecat incepem sa turnam untul in fir subtire. Cand vedem ca a mai ramas doar apa din unt pe fundul vasului ne oprim din turnat. In acest moment sosul ar trebui sa fie de consistenta unei smantani. Punem sare si piper dupa cum ne place.
  • mic dejun fancy

  • Pana in momentul servirii trebuie sa il pastram la cald, asadar asezam castronul peste vasul cu apa calda, dupa ce mai intai am oprit focul.
  • Intre timp punem la fiert apa cu o lingurita de otet in alta cratita – minim 5 degete de apa adancime.
  • Intr-o tigaie prajim jambonul, fara sa folosim ulei pentru ca el are deja grasime. Ideal ar fi sa devina usor crocant.
  • mic dejun fancy

  • Se scoate pe hartie absorbanta.
    Prajim si painea si o ungem cu branza (foarte grea etapa, nu-i asa? 😛 ).
  • mic dejun fancy

  • Asezam jambonul cat mai frumos…
  • mic dejun fancy

  • Spargem un ou si ii dam drumul usor in apa ce fierbe incet cu otetul.
  • mic dejun fancy

  • Facem la fel si cu al doilea. Le miscam usor cu lingura ca sa nu se prinda de vas. Le lasam la foc mic cam 3-4 minute, in functie de cat de moi ne plac. Mie imi plac fierte cam 3 minute.
  • Scoatem ouale cu o paleta cu gauri si le lasam sa se scurga. Le asezam apoi peste jambon si turnam cate 1-2 linguri de sos olandez.
  • mic dejun fancy

  • Pofta buna si weekend-uri frumoase alaturi de cei dragi!
  • mic dejun fancy

Posteaza un comentariu