Turnulet de rosie cu mozarella
Eu sunt o mare iubitoare de carne – sa se stie! Cu toate astea, incerc sa fac cumva sa o evit din cand in cand. Gandindu-ma eu intr-o zi cum sa prepar niste legume ca sa imi si placa, am ajuns la combinatia de mai jos. Sa nu imi spuneti cumva ca trebuia sa renunt si la branza, ca nu mai vorbesc cu voi 😛
Portii: 1
Timp preparare: 30 minute
Timp total pregatire: 1 ora
Ingrediente
- 4-5 felii subtirele de mozarella
- o rosie
- 3 frunze busuioc proaspat
- o lingurita pasta de masline
- un catel usturoi
- o crenguta rozmarin
- cativa cartofei
- o lingura rasa seminte de pin (sau de floarea soarelui)
- un miez de nuca
- chimen, sare, piper, alte condimente daca mai vrem
- 2-3 linguri de ulei
- 2 lingurite reductie de otet balsamic *
- Curatam cartofii si ii taiem. Curatam usturoiul, il zdrobim cu latul cutitului si apoi il taiem maruntel.
- Amestecam cartofii cu usturoiul, ulei, chimen, sare si rozmarin, apoi ii , punem la cuptor intr-un vas termorezistent, acoperiti cu folie. Temperatura – 190 de grade, ii lasam cam 40 de minute, apoi ii testam.
- Taiem rosia in felii cam de aceeasi grosime cu mozarella.
- Taiem busuiocul si apoi il amestecam bine cu o lingura ulei, sare din belsug (pentru ca mozarella si rosia nu sunt sarate) si piper. Maruntim un pic nuca si semintele, folosind un cutit. Incepem apoi sa montam rosia, preferabil direct intr-o tava sau farfurie ce rezista la cuptor. Punem o felie de rosie, mozarella, pasta de busuioc, seminte…
- Continuam cu rosie, mozarella, pasta de masline…
- Rosie, mozarella, pasta busuioc, nuca…
- Faceti straturile cum vreti voi. La final infigem cel putin un betisor pentru frigarui pentru a nu se darama turnul. Ideal este sa infigem 3, formand un triunghi.
- Cand cartofii sunt aproape gata, bagam turnuletul la cuptor pentru 7-10 minute, sa se topeasca branza si sa se imprieteneasca aromele. Prezentam turnuletul stropit cu reductie de otet balsamic si acompaniat de cartofii aromati.
Observatii
- Puteti imparti ingredientele in doua turnulete mai joase pentru o stabilitate mai buna.
- In loc de pasta de busuioc facuta in casa puteti folosi pesto cumparat din comert.
- *Reductia de otet balsamic pe care am facut-o eu fara sa caut vreo reteta este asa : se pun cam 100 ml otet balsamic intr-un vas pe foc mic, se adauga +- o lingurita de miere (dupa gustul fiecaruia) si doar o adiere de sare. Se tine pe foc pana scade as zice mai bine de jumatate, dar vedeti ce consistenta va place (eu am mai si gustat din cand in cand). Atentie! La racire se va ingrosa mai tare. Daca s-a ingrosat prea mult nu va speriati – mai puneti putin otet si totul va fi ok.
Arata exceptional ! Cu atat mai mult cu cat vorbim de ingrediente atat de simple. Fara carne, fara prajeli, un preparat de nota 10.
Multumesc!