Coquelet (puisor) umplut , langa piure de dovleac copt | Gatitul e libertate!

Coquelet (puisor) umplut , langa piure de dovleac copt

coquelet umplut cu ciuperci si bacon, langa piure de dovleac si chifla de casaMai tineti minte proba de la Masterchef in care ne-am trezit toti cu cate un puisor cu nume ciudat in fata?
Puisorul ala este denumit coquelet pentru a ne duce cu gandul in Franta, are in jur de 500 de grame si e asa deosebit (si scump) pentru ca este crescut ca intr-o gospodarie taraneasca, avand o alimentatie vegetala. Are asadar gustul puilor de tara, fara insa a fi tare ca ei, pentru ca nu apuca sa imbatraneasca alergand prin curte.
La Masterchef m-am bucurat ca am avut ocazia sa il gatesc si sa il gust, si pentru ca mi-a placut mi-am propus sa il prepar si acasa la o ocazie deosebita. L-am facut tot umplut insa pentru ca nu mai eram constransa sa folosesc berea in preparat, am ales sa il pun langa o alta “vedeta” – piureul de dovleac. Totul se face foarte usor, asa ca haideti la treaba!

Portii: 2

Timp preparare: 25 minute

Timp coacere: 45 minute

Ingrediente

  • un puisor (coquelet)
  • 50 g bacon
  • 100-150 g ciuperci
  • o ceapa mica
  • o lingura ulei
  • 4 catei usturoi
  • o lingura unt moale
  • miezul de la o felie de paine (cam o lingura cu varf)
  • 2-3 linguri lapte
  • ierburi aromatice – eu am pus o crenguta de cimbru si o frunza de salvie
  • jumatate dovleac placintar
  • 70-100 ml smantana dulce din lapte (Dorna, Mili, Zuzu… – nu vegetala!)
  • putina nucsoara rasa (optional)
  • sare, piper
  • Pentru ca am facut aceasta reteta in paralel cu inca vreo 3 nu am apucat sa pozez pasii, insa totul e simplu si sunt sigura ca daca veti urma instructiunile veti obtine ceva foarte bun!
  • In primul rand ne ocupam de umplutura pentru puisor. Taiem marunt baconul si ceapa si le calim impreuna intr-o lingura de ulei. Adaugam apoi ciupercile taiate si ele cat mai fin, putina sare, piper si ierburile aromatice taiate marunt. Calim 3-4 minute.
  • Inmuiem miezul de paine in lapte si il stoarcem un pic. Il maruntim si il amestecam bine cu ciupercile si baconul. Umplem puiul cu compozitia obtinuta.
  • Curatam si pasam usturoiul, apoi il amestecam cu o lingura de unt si sare. Cam 3 sferturi din acest unt se baga sub pielea de pe pieptul puiului, cu restul se unge puiul. Presaram pe el sare si piper, il punem intr-un vas cu capac si il bagam in cuptorul incins la 190 de grade pentru 45-50 de minute (ultimele 10 minute il lasam fara capac).
  • In acelasi timp bagam la cuptor si jumatatea de dovleac curatata de seminte si presarata cu putina sare. Ne dam seama ca dovleacul e copt incercandu-l cu o furculita – trebuie sa intre usor in el.
  • Dupa ce s-au copt puiul si dovleacul, lasam puiul sa se “odihneasca” vreo 5 minute, timp in care pregatim piureul de dovleac. Scobim miezul, dand la o parte crusta usor bronzata de deasupra. Adaugam smantana dulce, sare si putina nucsoara proaspat rasa. Folosind un blender pasam pana obtinem un piure fin. Pentru a nu avea deloc bucatele de dovleac putem da piureul printr-o sita (eu de data asta nu am facut acest lucru). Asta e tot! Sper sa va atraga simplitatea acestui piure si sa il incercati.
  • Am pus la o portie cam 2 linguri de piure, jumatate de coquelet si o chifla-trandafir cu emmentaler si rozmarin, coapta in forma de briose. Cu chiflele am o poza de dinainte de coacere – daca vreti detalii despre ele, intrebati-ma 🙂
  • chifle cu emmentaler si rozmarin

  • Si portia cea delicioasa:
  • coquelet umplut, langa piure de dovleac

    coquelet umplut, langa piure de dovleac si chifla cu emmentaler si rozmarin

    coquelet umplut cu ciuperci si bacon, langa piure de dovleac

  • In final vreau sa va spun ca mie personal mi se pare ca piureul de dovleac merge mai bine cu o carne mai gustoasa, poate mai condimentata, mai iute. Testati si voi si spuneti-mi cu ce l-ati mancat!

Posteaza un comentariu