Costite care dau dependenta | Gatitul e libertate!

Costite care dau dependenta!

costitePentru ca a venit vara (cel putin in calendar), pentru ca nu v-am mai scris nimic de mult si vreau sa reincepem cu ceva usor, pentru ca cea mai buna leguma e porcul 😛 , dar si pentru ca am tot promis sa scriu reteta asta, va prezint niste minunate costite! “Minunate” asta inseamna mai exact ca sunt asa de gustoase incat le devoreaza si oamenii care nu se impaca in principiu cu carnea de porc! Pe vegetarieni nu le-am testat inca 😀

Portii: 4

Timp preparare: 20 minute

Timp coacere/fierbere: o ora si jumatate

Ingrediente

  • aproximativ 1 kg costite carnoase, preferabil afumate (la ale mele stratul de carne are vreo 3 degete, asa ca in principiu ajung 2 costite pentru fete si vreo 3 pentru baieti)
  • 2 pahare vin alb
  • 5-8 catei de usturoi
  • 3 linguri mustar (eu pun si mustar normal, dar si din cel cu multe boabe intregi)
  • 2 linguri sos chilly
  • o lingurita cimbru
  • o lingurita boabe piper
  • o lingurita miere
  • 2 crengute rozmarin proaspat
  • 3-4 frunze de dafin
  • pentru sos (cantitatile sunt aproximative pentru ca in functie de calitatea rosiilor si aroma pe care o dorim trebuie sa modificam dozajul condimentelor)
  • 500 g rosii proaspete
  • boia iute/piper cayenne/fulgi de chilly
  • o lingura zahar
  • o frunza de dafin
  • oregano
  • sare, piper

    costite marinate - ingrediente

  • Taiem coastele. Observati va rog cat de carnoase sunt cele pe care le folosesc eu si incercati sa gasiti cam la fel. Calitatea ingredientelor folosite este foarte importanta de fiecare data cand gatim 😉
  • costite marinate - pregatite pentru fierbere

  • Punem coastele la fiert in apa cu vin, impreuna cu jumatate lingurita de sare. Se va forma o spuma care trebuie aruncata. Abia dupa aceea se adauga condimentele : piper, cimbru , rozmarin, dafin.
  • costite marinate - la fiert

  • Coastele trebuie sa fiarba aproximativ o ora si jumatate– verificati-le, carnea trebuie sa se desprinda destul de usor de pe os.
  • Cu un blender (sau folosind un mojar) pasam usturoiul cu mustar, sosul chilly, rozmarinul, mierea si o lingura de ulei.
  • costite marinate - mustar, usturoi, rozmarin

  • Dupa ce carnea s-a fiert o scurgem si o asezam pe un grilaj deasupra unei tavi.
  • costite marinate - fierte

  • Cat timp este fierbinte o dam pe ambele parti cu amestecul de mustar si condimente. O lasam sa stea minim 15 minute.
  • costite marinate - le dam cu marinada

  • Finalizam costitele fie la gratar fie la cuptor. Noi le facem de obicei la gratar – atentie mare, carnea este deja gatita deci trebuie sa stea cam 2-3 minute pana este gata. Nu o lasati mai mult pentru ca se vor arde condimentele de pe ea.
  • Pentru sos punem rosiile in apa fierbinte pentru un minut, apoi le dam jos pielita. Le taiem marunt si le punem la calit cu o lingura de ulei si condimentele (daca vreti puteti adauga si o ceapa calita inainte). Lasam sa scada, apoi le transformam in sos folosind un blender, gustam si echilibram gustul (daca rosiile sunt mai acide vor avea nevoie de putin mai mult zahar).
  • Garnitura la costite nu este asa de importanta asa ca le-am pozat singure, doar cu sosul. Puteti face o paine de casa, legume la cuptor, fasole batuta, varza calita, …
  • costite marinate - gata de mancat

  • Si ca sa va pun sa cautati costite pentru weekend-ul ce se arata la orizont va arat mai de aproape…
  • costite marinate - se topesc in gura

Comentarii (13)

Ai cumva un nr de contact de la macelaria de pe Klein? Merci

Din pacate nu il am si nici nu voi ajunge la ei in urmatoarele 2 saptamani…

Buna!
Am testat reteta week-end-ul trecut si m-am indragostit!! Sunt cele mai bune costite!!
Acum am intrat sa caut ceva sa ma inspire… Nu stiu cum sa fac sa incerc cat mai multe chestii de-aici!!!
Multumim mult pentru ceea ce faci aici!

Servus Simona!
Nu am zis degeaba ca astea sunt costite care dau dependenta, asa-i? Sa vezi de cate ori o sa ti se ceara sa le repeti de acum inainte ! 😀
Te mai astept pe aici si daca ai intrebari sau sugestii sunt binevenite!

Mama mama ce pofta mi-ai facut :p multumim pentru reteta!

Cu multa placere! Eu v-am dat aici o directie, sper sa luati reteta asta si sa o personalizati cu totii in functie de propriile gusturi!

Astfel de costite mai carnoase, se mai gases la magazinul Sergiana din piata Dacia ( depinde de norocul fiecaruia ) . Cred ca sunt si un pic mai mult afumate ca cele din poza.

Da, si cei de la Sergiana sunt pe lista mea de magazine mai de incredere. Si cu siguranta mai sunt multe astfel de magazine mai mici cu produse mai bune decat supermarketurile… poate merita sa le vizitam mai des 😉

Yummm!!! Abia astept sa testez. De unde cumperi costitele?

Cumpar costitele de la o macelarie mica de pe strada Micu Klein, aproape de intersectia cu strada Tampei (in Brasov). Am incercat si cu alte costite dar rezultatul nu a fost la fel.

Niciodată nu prind deschisă măcelăria de pe Klein… Dar ce ai făcut acolo arată absolut delicios.

Si eu reuseam destul de greu sa ii prind deschisi dar mai nou au programul ceva mai lung (8-19 in timpul saptamanii) asa ca reusesc sa ii vizitez din cand in cand.

Yuhuuuuuuu! Rețeta primei jumătăți de 2014!!!!
Știi? e rețeta mea preferata, sau mai bine zis, nu aș putea renunța la costițele astea pentru multe alte mâncăruri! Sunt BESTIALE!!!
Mulțumiiiiiim!

Posteaza un comentariu