Friptura de miel simpla si delicioasa, cu sos pe baza de legume | Gatitul e libertate!

Friptura simpla si delicioasa

Am inceput sa ma obisnuiesc in casa noua si mai ales in bucataria noua! Am reinceput sa gatesc, si chiar sa mai fac o poza-doua. Mi-a fost tare dor de bucatarit dar a meritat asteptarea, acum am bucatarie upgradata la versiunea 2.0 😀 si in curand voi avea si cuptor cu lemne afara, sa coc paini si alte nebunii, asadar stati pe aproape 😉
Deocamdata incepem usurel, cu o friptura la cuptor pe cat de simplu de facut, pe atat de buna.

Ingrediente

  • aproximativ 2 kg carne miel (pulpa si coaste) – dupa aceasta reteta puteti prepara friptura din orice carne, ajustand doar timpul de coacere
  • 2 rosii
  • 2 ardei grasi rosii
  • 2 cepe mari sau 1-2 legaturi ceapa verde
  • 5-6 catei de usturoi
  • 50 ml otet balsamic
  • 50 ml apa
  • o lingurita zahar
  • sare, piper
  • condimente combinate dupa bunul plac (eu am pus rozmarin, boia dulce si oregano)
  • Multi oameni spun ca nu le place carnea de miel, insa toti cei care l-au incercat pe cel pregatit de mine au fost incantati. “Secretele”, asa cum le vad eu, ar fi urmatoarele:
  • – gustul intens de “carne de oaie” vine de la grasime si pielite, asadar carnea trebuie curatata macar partial de ele
  • – otetul balsamic inlocuieste cu mare succes vinul care se pune de obicei la friptura. De ce? Pentru ca este mai acid si fragezeste mai bine carnea, fiind in acelasi timp necesara o cantitate mai mica decat cea de vin. De ce vrem putin otet in loc de mult vin? Pentru ca nu vrem sa fierbem carnea, vrem sa o coacem inabusit. Nu va faceti griji, nu va rezulta o friptura acra 🙂
  • – legumele, mai ales ceapa si usturoiul, contribuie la aroma finala a fripturii. In plus ele vor forma deliciosul sos. Ardeiul gras da o aroma aparte, asadar nu uitati de el.
  • Dupa ce am lamurit aceste lucruri haideti sa trecem la munca.
    Pasul 1. Se spala, curata si taie in bucati mari legumele. Apoi se aseaza intr-o tava pentru cuptor cu margini mai inalte. Punem apa si putina sare.
  • Pasul 2. Se spala carnea, apoi se curata de pielea si grasimea in exces. Se aseaza peste legume, turnam otetul peste ea si apoi o condimentam bine. Acoperim vasul cu folie si il bagam la cuptor la 190 de grade pentru aproximativ 2 ore. Verificam din cand in cand sa nu scada de tot lichidul si daca este nevoie completam cu apa, neaparat fierbinte.
  • Pasul 3. Cand carnea este moale (in cazul celei de miel veti vedea ca se rupe usor de pe os, folosind doar o furculita) o scoatem intr-un castron, iar legumele cu sosul format le bagam la blender – asa obtinem sosul. Daca il vreti extra-mega fin il treceti printr-o sita. Daca nu, nu 😛
  • Iata ca in 3 pasi simpli obtinem o friptura delicioasa, cu un sos gros, obtinut fara vreun pic de faina sau adaosuri ciudate din comert. Pentru servire eu recomand o garnitura simpla, de genul legumelor fierte la abur, pentru ca si friptura si sosul au gust destul de puternic si nu vrem sa se “bata” cu ce mai e prin farfurie. In plus, eu am mai pregatit si o salata proaspata. Vinul potrivit este unul rosu, sec sau demisec. Noi am mancat cu mare pofta, ceea ce va doresc si voua!
  • friptura de miel cu sos de legume

    friptura de miel cu sos de legume-3

Posteaza un comentariu