Muschi file cu piper rosu, cimbru si miere, insotit cu vol-au-vent cu ciuperci | Gatitul e libertate!

Muschi file cu piper rosu, cimbru si miere, insotit cu vol-au-vent cu ciuperci

muschi cu piper rosu si miereIn fata mea, un magazin de carne din cele care isi respecta produsele si clientii. Intru. Miroase atat de bine… Ce bine arata toate specialitatile afumate! Si carnea proaspata, asezata frumos si atat de imbietoare. Pofta creste. As vrea… adevarul e ca as vrea de toate: si din aia si din ailalta, si un pic din bucatica aia afumata ca prea ma imbie. Si ar merge o friptura… Dar de care? Parca as face ceva la cuptor, ceva… impunator! Cum ar merge o bucata de ceafa cu multe mirodenii si usturoi… si dintr-o data imi ploua in gura! Vad insa un muschi file exemplar taiat si fasonat, ce parca isi incordeaza toate fibrele pentru a ma cuceri. Si reuseste – plec fericita spre casa cu el si inca niste bunatati afumate. Azi parca e sarbatoare!

Portii: 4

Timp pregatire: 45 minute

Timp gatire: o ora si jumatate

Ingrediente

  • o bucata frumoasa de muschi file – eu am folosit una de 800 de grame
  • 50 g cascaval
  • 50 g carne afumata natural
  • 2 cepe
  • 200 ml vin rosu sec/demisec
  • o lingura mustar
  • 2 linguri miere
  • o lingurita piper rosu macinat mare
  • o lingura cimbru
  • sfoara de bucatarie
  • o bucata aluat pentru foietaj (~400 g)
  • 500 g ciuperci – puteti folosi un amestec de ciuperci sau de care va plac
  • 2 linguri unt
  • 2 linguri faina
  • 400 ml smantana dulce pentru gatit
  • o ceapa alba mare
  • 4 linguri cognac
  • 2 linguri ulei
  • cateva fire de chives sau ceapa verde

    muschi cu piper rosu si miere

  • Incingem cuptorul la 220 de grade. Taiem cercuri de aluat pe care le punem intr-o tava cu hartie de copt si le intepam. Le putem unge cu galbenus de ou sau cu putina apa.
  • Folosind o forma rotunda mai mica decupam inele de aluat pe care le asezam deasupra cercurilor. Putem avea 2 sau 3 etaje in total. Cu cat diametrul cercurilor este mai mic cu atat exista risc mai mare sa se rastoarne la copt – cel mai potrivit diametru as zice ca este de 10-12 cm.
  • vol-au-vent

  • Bagam foietajul la cuptor pentru 12-14 minute. Atentie mare pe final, se rumenesc foarte repede.
  • Intre timp spalam si uscam bucata de muschi de porc, o taiem cat sa se desfaca in doua si ii mai facem 2 crestaturi pe lungime, apoi o presaram cu sare.
  • muschi cu piper rosu si miere

  • Radem cascavalul, taiem carnea afumata in cubulete, curatam si tocam ambele cepe pornind dinspre coada spre mustati.
  • muschi cu piper rosu si miere

  • Asezam o ceapa intr-un vas termorezistent, cealalta se amesteca bine cu cascavalul, carnea afumata, mustarul si cimbrul.
  • muschi cu piper rosu si miere

  • Apasam umplutura in taietura muschiului, apoi il strangem cat mai bine si il legam cu sfoara. Ideea umpluturii este sa dea aroma din interior, in timp ce mierea, piperul si vinul se ocupa de exterior.
  • muschi cu piper rosu si miere

  • Il rumenim la foc iute intr-o tigaie, apoi il dam cu sare si il asezam peste ceapa. Punem 150 ml de vin si bagam carnea la cuptorul incins la 190 de grade pentru 30 de minute.
  • muschi cu piper rosu si miere

  • Dupa aceea amestecam mierea cu piperul rosu si o turnam pe carne.
  • muschi cu piper rosu si miere

  • Bagam din nou la cuptor pentru 20 de minute. Cand muschiul e facut il scoatem pe o farfurie, ii dam jos sfoara si il lasam sa se “odihneasca”. Intr-o tigaie sau craticioara intinsa amestecam 10 linguri din sosul format langa muschi cu 50 ml vin rosu – punem pe foc si lasam sa scada pana ajunge la o consistenta de sirop. Ar trebui sa obtinem un sos doar usor acrisor, parfumat si gustos.
  • Intre timp ne ocupam de ciuperci si de sosul alb. Spalam ciupercile si la taiem in doua sau patru, in functie de cat de mari sunt. Curatam ceapa, o taiem si o punem la calit cu putin ulei. Dupa 2 minute adaugam ciupercile, putina sare si cognacul (atentie sa nu va ardeti daca ia foc) .
  • muschi cu piper rosu si miere

  • Intr-o craticioara punem 2 linguri de faina si doua de unt. Cand untul s-a topit, incorporam faina cu un tel si incepem sa turnam smantana dulce putin cate putin.
  • muschi cu piper rosu si miere

  • Aducem la fierbere si amestecam 5-7 minute, pentru a obtine un sos grosut. Oprim focul, adaugam branza brie taiata cubulete si amestecam sa se topeasca. La final condimentam cu sare si piper dupa gust si il amestecam cu ciupercile care intre timp s-au inmuiat destul si cu firele de chives/ceapa verde taiate marunt.
  • muschi cu piper rosu si miere

  • Pentru servire umplem fiecare vol-au-vent cu ciuperci si sos, taiem felii de carne cam de 1 cm grosime si punem deasupra lor sosul de vin. Langa toate astea merge de minune o salata verde cu un dressing usor (o lingurita mustar, o jumatate lingurita miere, 2-3 lingurite zeama de lamaie, 4 lingurite ulei masline, un strop de sare). Este o combinatie delicioasa!
  • muschi cu piper rosu si miere

    muschi cu piper rosu si miere

    muschi cu piper rosu si miere

Comentarii (6)

Genial…..mmmmhhhh! Am sa pregătesc chiar azi, pt o cina romantica!

Sa stii ca mi-ai dat o idee grozava pentru masa de Craciun. vreau sa o incerc.Sper sa-mi iasa.
Multumesc pentru reteta,arata grozav.

Cum e, ti-a iesit? 🙂 Si mai ales – ti-a placut?

O reteta extraordinara, felicitari!

Foarte foarte apetisanta reteta! 🙂 Felicitari Irina, cu prima ocazie am s-o-ncerc.

Mersi Arthur! Eu zic ca merita sa o incerci 😉

Posteaza un comentariu