Piept de porc gatit incet cu piure de dovleac, sfecla rosie si sos de vin | Gatitul e libertate!

Piept de porc gatit incet cu piure de dovleac, sfecla rosie si sos de vin

drob - portie micaAdor provocarile, mancarea buna, calatoriile si aventura! Asa ca atunci cand am aflat ce pun la cale cei de la Electrolux am cazut pe ganduri si pana nu am imaginat o farfurie care sa ma reprezinte nu m-am lasat.
Am adunat aici multe ingrediente dragi mie, de sezon si la indemana tuturor, iar combinatia dintre ele mi-a placut mult de tot. Asa ca… sa bata tobele…asta e reteta cu care particip la concursul „Gateste cu Electrolux la Taste of London”, inspirata fiind de Chef Michael Reid!

Portii: 2

Timp preparare: o ora 30 minute

Timp fierbere+coacere: 3 ore

Ingrediente

  • -pentru friptura
  • 400 g piept de porc – o bucata cu cat mai multa carne si cat mai putina grasime
  • 2 foi de dafin
  • o lingurita ienibahar
  • 3 pastai cardamom
  • o steluta anason
  • 2 lingurite sare
  • o lingurita zahar
  • ½ lingurita boia iute afumata
  • ½ lingurita piper
  • 1 lingurita 5 spices
  • -pentru piure de dovleac
  • un dovleac placintar mic (al meu a avut sub 700 g)
  • 100 ml smantana dulce
  • sare
  • nucsoara rasa
  • -pentru sos de vin
  • o ceapa mica
  • o lingura ulei de masline
  • 150 ml vin rosu
  • 100 ml supa concentrata de vita sau de legume
  • 2 lingurite unt
  • o crenguta rozmarin
  • -altele
  • cateva fasii sorici de porc
  • o sfecla rosie
  • o lingura samburi de caise
  • frunze de valeriana
  • o lingurita ulei
  • sare
    • Incepem prin a pune carnea la fiert in apa rece cu o lingurita de sare. Dupa ce incepe sa fiarba aruncam spuma, adaugam foile de dafin, cardamomul, anasonul si boabele de ienibahar si lasam sa fiarba la foc mic pentru aproximativ 2 ore.

_mg_8095

    • Dupa ce carnea a fiert incingem cuptorul la 190 de grade si pregatim ce avem de bagat in el. Incepem cu dovleacul, pe care il spalam, il taiem, ii scoatem semintele si il punem sa se coaca.

dovleac la copt

    • Soriciul il taiem in fasii cam de 1 cm latime si 15 cm lungime, il ungem cu putin ulei, il dam cu sare si il presam sub hartie de copt intre 2 tavi.

_mg_8098

_mg_8101

    • In tava de deasupra lui se va scurge grasimea din friptura, asa ca cel mai bine e sa punem folie de aluminiu pe ea.
      Taiem carnea fiarta in 2 bucati frumoase (amintirile mele din lumea geometriei ar spune ca obtinem 2 paralelipipede dreptunghice 😀 ). Amestecam intr-o farfurie condimentele – cate o lingurita de sare, zahar si 5 spices si cate o jumatate de lingurita boia iute afumata si piper.

_mg_8099

    • Bineinteles ca la nevoie puteti schimba condimentele folosite sau cantitatile. Tavalim carnea pe toate partile mai putin pe cea cu sorici, prin amestecul obtinut. O asezam pe gratarul cuptorului deasupra tavii pregatite mai inainte si o lasam sa se rumeneasca frumos intre 40 de minute si o ora.

_mg_8102

    • Intre timp ne ocupam de sos. Taiem marunt ceapa, o lasam sa se inmoaie in tigaie la foc mic impreuna cu uleiul de masline, apoi adaugam vinul si supa.

_mg_8103
_mg_8104

    • (Aici fac o paranteza ca sa va spun cum obtin eu supa concentrata de vita: cumpar carne cu multe oase, cum ar fi coaste de vita. Fierb carnea cu tot cu oase, impreuna cu ceapa si ce albitura mai am la indemana – patrunjel, pastarnac, telina…. Scot carnea fiarta si o folosesc la o tocanita sau o rumenesc un pic la cuptor. Supa ramasa o fierb pe foc mic pana scade cel putin la jumatate. O las sa se raceasca de tot si o bag la frigider sa se inchege. Dupa ce supa a devenit o piftie o curat de o parte din grasime, o rup bucati si o bag la congelator intr-o punga. Cand am nevoie scot si folosesc cateva bucatele)
      Pentru ca am vrut un sos foarte legat am lasat sa fiarba mult, pana s-a evaporat cam 70% din el si a devenit destul de gros.

_mg_8109

    • L-am strecurat, l-am pus inapoi in tigaie si am adaugat untul, sare dupa gust si crenguta de rozmarin.

_mg_8108

    • In paralel cu sosul (si cu chestiile din cuptor … dar cine mai numara 😛 ) am curatat sfecla si am taiat-o in rondele subtiri cam de 1 mm folosind o mandolina.

_mg_8105

    • Am aruncat rapid feliile obtinute in apa clocotinda cu sare, apoi le-am scos dupa vreun minut si le-am socat scufundandu-le in apa rece ca gheata pentru a opri fierberea. Le-am scos apoi pe hartie absorbanta ca sa scap de apa.

_mg_8106

_mg_8107

    • Ultimul element inainte de a ne apuca de montat este piureul de dovleac. Cand acesta este copt scobim miezul moale si parfumat cu o lingura, adaugam smantana dulce, sare si nucsoara rasa si pasam cu un blender.

dovleac copt cu nuscoara

    • Ah, iar soriciul crocant arata asa:

_mg_8110

    • In final am asamblat totul pe farfurie, incercand sa am proportii echilibrate din toate ingredientele, avand grija la culori si combinatii. Sper sa va placa cel putin la fel de mult cat ne-a placut noua!

_mg_8116
_mg_8130

Posteaza un comentariu